Moderne mid-centuryvilla ideaal voor ontspanning

I+Y Interieurarchitecten & BNLA Architecten

De woning is gelegen in een Noord-Hollandse villawijk die zich kenmerkt door de jaren 50-architectuur en de vele vrijstaande bungalows. Op de plek waar eerst een gedateerd woonhuis stond werd in 2023 een compleet nieuwe eigentijdse villa gerealiseerd. De basis van de royale villa bestaat uit een markante hoekvorm en kenmerkt zicht door een samenspel van transparante en gesloten delen georiënteerd op de groene omgeving en het ritme van de zon. De zonzijde is subtiel afgerand door open en gesloten luifels en oogt compact, geslotener en trapsgewijs qua opzet om goed aan te sluiten bij de omliggende bebouwing in de straat. De woning kreeg een high-tech invulling, maar wel vanuit een low-tech benadering. In samenspraak met BNLA architecten werd het interieur afgestemd op de wensen van de nieuwe bewoners. De woning is voorzien van een uiterst groene installatie en alle bijbehorende techniek, domotica en automatisering die naadloos is geïntegreerd in het interieur. De schakelaars, een geluidsinstallatie, verwarmingsinstallatie en de luchtbehandeling werden met veel oog voor detail zoveel mogelijk uit het zicht onttrokken, maar daar waar ze in het zicht komen zijn ze op bijzondere wijze geïntegreerd. Door onder andere het toepassen van ventilatiespots kon een wirwar aan installatieonderdelen in het geluidsabsorberende plafond worden voorkomen en zijn de minimalistische uitstraling en kwaliteit behouden gebleven. 


Exterieur

Eigentijdse villa, Moderne mid-centuryvilla, I+Y Interieurarchitecten & BNLA Architecten

Alle leveranciers van het exterieur

Maatwerk garagedeuren

Different Doors
Eigentijdse villa, Moderne mid-centuryvilla, I+Y Interieurarchitecten & BNLA Architecten

Comfort, efficiëntie en elegantie
In de comfortabele living, gelegen tussen ingetogen gevels aan de straatkant, schept het interieurontwerp een warme en uitnodigende sfeer. De perfect uitgelijnde kunstwerken voegen een kunstig element toe dat subtiel samensmelt met het rustige spel van materialen. Het gebruik van gerookt eikenhout– als centraal element versterkt de visuele connectie tussen de verschillende ruimtes op de begane grond, waar- door een rustgevende omgeving ontstaat. Een indrukwekkende taatsdeur, elegant geïntegreerd in de wand, opent soepel naar andere delen van de woning, waardoor een gastvrije overgang ontstaat. De geleidelijke overgang van de living naar de keuken onthult een eigentijds en strak ontwerp waarin moderne materialen, zoals naadloos afgewerkte vloeren en elegante stalen puien, samenkomen in een evenwichtige compositie. 

De keuken, een ware oase van verfijning, belichaamt een eigentijdse esthetiek die ontspanning uitstraalt. De vloeren vormen een elegant contrast met de robuuste, natuurlijke uitstraling van het gerookte eiken en natuursteen. De stalen puien voegen een eigentijds element toe, waardoor licht en ruimte naadloos worden geïntegreerd in het ontwerp. Opvallende ecru-tinten sieren karpetten en banken, waardoor een subtiel kleurenpalet ontstaat dat perfect in het geheel opgaat. Ondanks de subtiele scheiding tussen de living en de keuken is er een harmonieus samenspel tussen deze ruimtes. De moderne en strakke esthetiek van de keuken vloeit moeiteloos samen met de warmte en gezelligheid van de living, waardoor een samenhangend en uitnodigend geheel ontstaat. De gescheiden ruimtes vullen elkaar aan en creëren een synergie die het comfort en de stijl van het gehele interieur versterkt. 

 

Eindeloos rusten in gespatieerde ontspanruimte
De benedenverdieping, een schoolvoorbeeld van eigentijds minimalisme, biedt een kalme en rustgevende sfeer. Strakke vloeren en industriële stalen elementen creëren een intrigerend contrast met het warme en uitnodigende gerookte eiken. Deze ruimte ademt een zorgvuldige ontspannenheid, waarin elk detail is doordacht om harmonie te brengen. De kelder ontplooit zich als een plaats van verfijnde eenvoud en esthetisch genot. Het is een ruimte waar rust en stijl hand in hand gaan, waardoor het een uitnodigende omgeving is voor ontspanning. 


Woonruimtes

Eigentijdse villa, Moderne mid-centuryvilla, I+Y Interieurarchitecten & BNLA Architecten

Tuin biedt een verbonden gevoel
De gestileerde schuifpuien, subtiel verzonken in de vloer, bieden een naadloze overgang tussen binnen en buiten in deze eigentijdse villa. Een opvallend ‘envelopraam’ in de voorgevel verbindt de sfeervolle eet- keuken visueel met de straat en de entree, terwijl gevelverspringingen gedurende de dag een boeiend schaduwspel creëren. De geïntegreerde deur en sectorale garagedeur, verweven in de houten ribben van de gevel, getuigen van een uitzonderlijke aandacht voor detail. Een door- lopende luifel fungeert als verbindend element, biedt beschutting bij de voordeur en benadrukt een idyllische patio aan de achterzijde, die transformeert in een overdekt terras en eindigt als zonwering bij de royale schuifpuien. 

Het exterieur van de villa combineert zorgvuldig vergrijsde houten ribben, aardse tinten en metselwerktexturen met fris wit stucwerk, waarbij aluminium kozijnen een minimalistisch ontwerp introduceren. Duurzaamheid staat centraal met een innovatief warmtepompsysteem, gebalanceerd ventilatiesysteem en klimaatvloer voor verwarming en koeling. Zorgvuldig ontworpen luifels aan de zuidkant voegen meer schaduw toe in de zomer en laten bij een lage winterzon het zonlicht tot diep in de woning doordringen. Het resultaat is een harmonieuze mix van esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid voor een verfijnde woonervaring. 

Editor: Media team

Datum: 08-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Bram Molenschot

Fotografie: Studio de Nooyer