
Op een fotogenieke plek, omgeven door groen, ontwierp Arend Groenewegen Architect BNA deze prachtige moderne schuurwoning. Het authentieke doch strakke karakter, de op vernieuwende wijze toegepaste traditionele materialen en het modern-warme interieur met fantastisch uitzicht over de omgeving: het zijn slechts enkele van de vele bijzondere kenmerken van deze villa. Nederland is een droomwoning rijker!
Trap als uitgangspunt
Eenmaal binnen word je verrast door een enorme ruimtelijkheid en gezelligheid. De open doch speelse indeling heeft een uitnodigend karakter, waarbij je als vanzelf nieuwsgierig raakt naar de rest van het interieur. Vanuit de royale hal is er toegang tot een grote leefruimte met een fantastische woonkeuken, riante eethoek en een sfeervolle living, gelegen achter het slim gepositioneerde trapmeubel. De trap vormde feitelijk het uitgangspunt van het interieur en is, door de prominente positie en het unieke design, een ware blikvanger geworden. Tegelijkertijd doet het element dienst als roomdivider. Ook het ontwerp van de keuken is zowel esthetisch als functioneel bijzonder. Achter de hoge kastenwand zit een bijkeuken verscholen, die via een lange zichtlijn in verbinding staat met een afgesloten speelkamer, het trapmeubel en de aangrenzende living. Aan de voorzijde is de kastenwand gecombineerd met een groot kookeiland, waardoor je op een prettige manier in contact blijft met gezelschap. Het gevoel van contact wordt versterkt door de keuze om een grote vide in het ontwerp op te nemen, waardoor je vanaf de benedenetage de hele hoogte van de woning ervaart. Daarnaast kijken de bewoners dankzij verschillende grote raampartijen en een driedelige schuifpui aan de achterzijde, prachtig weg over de sfeervolle tuin en vrije natuur daarachter.
Toekomstbestendig wonen
Een van de wensen van de bewoners was een kantoor aan huis. Op de benedenetage is daarom een riante werkkamer gecreëerd, die in de toekomst eventueel omgebouwd kan worden tot slaapsuite. Hierdoor is de woning meteen levensloopbestendig. Ook qua duurzaamheid en techniek is de villa op de toekomst voorbereid. Zo is de woning voorzien van een koude- en warmteopslag met grondbronnen. Op het dak zijn speciale zonnepanelen geplaatst in het ritme van de dakpannen, zodat ze qua uitstraling geen afbreuk doen aan het harmonieuze totaalbeeld.
De bovenetage herbergt diverse slaapkamers, een badkamer en een waskamer rondom een vide. Aan de achterzijde is een mastersuite gesitueerd met een op maat gemaakte dressing. Om de warme, behaaglijke sfeer te versterken, is de ruimte voorzien van eikenhouten balken die van binnen naar buiten doorlopen. Hierdoor wordt je blik als vanzelf naar de buitenomgeving getrokken, die zich via een groot raam aan de bewoners presenteert. En-suite is een heerlijke badkamer gelegen met inloopdouche en ovaal ligbad onder een slim gepositioneerd dakraam. De bewoners over het interieur: “De door Arend bedachte hoofdopzet hebben we zelf, soms met advies, verder uitgewerkt. Zo hebben we de aankleding van de badkamers zelf bepaald. Ook de balustrade bij de vide, met een soort spinnenwebmotief, hebben we zelf gekozen. We zijn ontzettend blij met het eindresultaat. Het huis is precies geworden zoals we hadden gehoopt en biedt een heerlijke plek om samen met ons gezin van het leven te kunnen genieten.”
Één en toch eigen
De schuurwoning is gelegen op een uniek plekje in een gebied onder de rook van Utrecht. Aan de voorzijde wordt het perceel via een smalle dijk gescheiden van een veenrivier, aan de achterzijde grenst de kavel aan groene weilanden. “Voorheen hoorde de grond bij de monumentale dwarshuisboerderij die naast onze woning staat”, vertellen de bewoners, een jong gezin, wanneer we hen ontmoeten. “Toen wij deze bijzondere locatie ontdekten, waren we opslag verliefd.” Aan de bouw van de woning waren enkele restricties verbonden. Zo was het belangrijk dat de woning qua uitstraling aansluit bij de naastgelegen boerderij – een uitdaging waar Arend Groenewegen Architect BNA graag mee aan de slag ging. “Arends ontwerpen van moderne woonboerderijen spraken ons erg aan. Voor ons stond daarom voorop dat hij ons nieuwe huis ging ontwerpen”, aldus de bewoners. Het concept van een moderne schuurwoning, op zodanige wijze ontworpen dat het een ensemble vormt met de monumentale boerderij en toch een eigen identiteit heeft, was een schot in de roos. In combinatie met de sfeervolle tuin, die qua uitstraling perfect aansluit bij de landelijke omgeving en modern-warme architectuur, is zo een prachtige eenheid ontstaan.
De modern-warme uitstraling van de villa wordt versterkt door de bijzondere materialisatie. Ook hierbij wist de architect de veelal traditionele elementen, zoals het hoofdmateriaal hout, in een eigentijds jasje te steken. Zo is de gevel bekleed met ranke, open, horizontaal aangebrachte thermisch verduurzaamde houten latten. Op verschillende plekken, zoals bij de overdekte entree, is de gevel verrijkt met houten jaloezieën. Aan de achterzijde zijn de jaloezieën gecombineerd met eikenhouten balken die zorgen voor extra warmte en sfeer. Hierdoor is er in de achtergevel een harmonie van structuren ontstaan, die, op subtiele wijze, de eigen identiteit van de woning benadrukt.
Fotografie: Jaro van Meerten