previous arrow
next arrow
Slider

  • Houten constructies binnen
    Bosch Construct
    Ede | www.boschconstruct.nl
  • Interieurbouw
    Bouke Rutten Meubel en Interieurbouw
    Lierop

Moderne schuurwoning | Johan van den Akker

In eerste instantie wilden Rob en Maartje een moderne, witte woning, maar toen ze het ontwerp van Johan van den Akker zagen, waren ze verkocht. Hij ontwierp een moderne schuurwoning waarbij de constructie zichtbaar bleef.

Opvallende verschijning

Het padoek is afkomstig van Paulussen hardhouthandel. Dit Afrikaans hardhout ziet er in het begin rood uit, waardoor veel voorbijgangers nogal schrokken bij het zien van deze moderne schuurwoning. Maar het vergrijzingsproces verloopt erg snel, vertelt Maartje. “Na een paar weken zie je al een groot verschil en nu is de kleur prachtig.” Mede dankzij dit hout is de woning een opvallende verschijning in de straat. Ze ligt aan het einde, tegen de bossen en een visvijver aan. Een heerlijk wandelgebied waar regelmatig mensen met honden lopen. Ook Rob en Maartje kwamen hier regelmatig langs als ze met de kinderen in het bos gingen wandelen. “Dit was onze droomplek en we zeiden tegen elkaar dat we deze kavel wilden kopen als het ooit in de verkoop kwam.”

Architect Johan van den Akker werkte bij dit project samen met Denkkamer Architectuur & Onderzoek, die hem voorzagen van ruimtelijk advies.

Binnen zie je de vorm van het achterste deel van de woning terugkomen, alsof het ene volume in het andere is geschoven. Het houten construct is geleverd door Bosch Construct uit Ede.

Levensbestendig

Deze moderne schuurwoning bestaat uit twee delen: het leefgedeelte met de entree, keuken, woonkamer en daarboven de vide met loopbrug en daarachter een tweede volume met de bad- en slaapkamers. Alle woonfuncties bevinden zich op de begane vloer, zodat de bewoners hier nog zo lang als ze willen kunnen blijven wonen. In de tuin bevindt zich een bijgebouw dat als tweede huiskamer dient.

De houtkachel inclusief rookkanaal en de buitenhaard werden geplaatst door De Drie Kronen.

In het bijgebouw bevindt zich een tweede woonkamer. Hier is het fijn zitten in de zomer, wanneer het ’s avonds afkoelt.

Woonkamer met loopbrug

De loopbrug was een idee van Maartje, vertelt ze. “Johan kan goed out of the box denken, maar houdt ook van praktisch. Je wilt een mooi huis, maar we hebben ook drie kinderen. Het moest dus geen standaard huis zijn, maar wel leefbaar en waar we oud zouden kunnen worden. Dat is gelukt.” Johan vult haar aan: “Als je een standaard programma hebt, dan krijg je een bovenverdieping met vier slaapkamers en dan werd het volume te groot. Nu zijn de slaapkamers en de berging beneden gemaakt in een apart volume en is de bovenverdieping bij die ruimtes betrokken. Doordat je het plafond en de spanten overal terug ziet komen, heeft de woning echt de uitstraling van een schuur.”

Maartje richtte haar huis volledig zelf in. Ze houdt zich dan ook graag bezig met interieurstyling. De loopbrug was een idee van de bewoner zelf, en was mogelijk doordat de architect goed out of the box kan denken.

Mooi, maar leefbaar

De tuin ligt aan de zijkant van deze moderne schuurwoning, tegen de vijver en het bosgebied aan. Ze lieten het ontwerp van de tuin maken, maar legden wel alles zelf aan. “Ik wilde dat de tuin stijlvol zou zijn en dat de betonnen vloer van binnen door zou lopen naar buiten. Het is een mooi huis met een mooie tuin, maar er moet wel geleefd kunnen worden. Dat kan ook niet anders met drie kinderen. Dus soms staat er een tractor in de tuin, het is echt niet steriel.” De tuin bestaat uit verborgen hoekjes, zoals het extra zitje vanwaar je over het water kijkt, een speelhuis en een schommel voor de kinderen.

Moderne schuurwoning, Architect Jan van den Akker, Lichte woning, Nieuwbouw

Studio Siebers maakte het ontwerp voor de tuin en liet het beton van binnen naar buiten toe doorlopen.

De gehele woning is afgewerkt met het Afrikaans padoek van Paulussen Hardhouthandel, dat het geheel van bijzondere uitstraling geeft.

De familie woont er inmiddels drie jaar, maar nog steeds zijn ze niet helemaal klaar met alles. Het interieur groeit nog steeds. Op deze manier is het echt onze droomwoning op onze droomplek geworden.”

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Jaro van Meerten

___

Meer projecten bekijken van Johan van den Akker?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media