moderne schuurwoning | Hoyt Architecten, the art of living

Moderne schuurwoning met robuust, eerlijk karakter | HOYT Architecten & Bouwmanagers

Net boven de rook van onze hoofdstad, aan de rand van een pittoresk schippersdorp, stond een gedateerde villa die velen een doorn in het oog was. De nieuwe eigenaren lieten de oude woning afbreken en maakten plannen voor iets nieuws. Omdat het straatbeeld wordt gedomineerd door de knusse, houten huizen in de beschermde dorpskern, moest de nieuwe villa feilloos bij het karakter van dit oude schippersdorp passen. Architecten Joris van Hoytema en Remco Sommer van HOYT vertellen over de totstandkoming van deze moderne schuurwoning.

Kachel (merk): Kalfire Fireplaces. Zithoek (merk): MINOTTI Design. Kachel (plaatsing en leverancier): Haarden Architektuur Appelman. Interieurarchitect: Studio Jvm. E-installatie: Beerepoot Installatietechniek. Keukenapparatuur: Bora Kookveldafzuiging. Parktetvloer: Van Apeldoorn & Faber Hout Amsterdam BV.

Keukenapparatuur: Siemens Nederland. Keuken- en interieurbouw: Jeroenmooten. Hout: Bouw- en Handelsonderneming M. Havik.

 

Stoer ontwerp in landelijke omgeving

Zodra je het dorp betreedt, merk je meteen dat de rust hier in scherp contrast staat met de hectiek van de nabijgelegen hoofdstad. Juist die rust was wat de nieuwe bewoners naar dit schilderachtige dorp trok. “We hadden het gehad met de drukte van de stad en zochten iets anders”, vertelt de bewoner. “Het is hier heerlijk landelijk. Overal om ons heen vind je kronkelende waterwegen en weilanden met grazende koeien, en in de verte zie je de hoofdstad liggen. We kunnen via het water zo met onze sloep naar Amsterdam varen.”

W-installatie: Van Den Berg Installatietechniek. Schilderwerk: Grachtenschilder. Bad: Maxaro.

moderne moderne schuurwoning | Hoyt Architecten, the art of living | Hoyt Architectenm, the art of living

Architect: HOYT Architecten & Bouwmanagers. Bouwbedrijf: Aannemersbedrijf West-Friesland

 

Niet-traditioneel ontwerp

De bouw van deze moderne schuurwoning had in het dorp heel wat voeten in de drassige aarde. Verschillende schetsen gingen eraan vooraf, eer het definitieve ontwerp op tafel lag. Op de laatste schets kwam een woning tot leven die wel wat weghad van een ‘barn’, een schuurwoning, die in niets lijkt op de cottage-huizen waar het dorp om bekendstaat, maar toch niet misstaat in deze agrarische omgeving. “De woning moest van deze tijd zijn en tegelijkertijd een landelijke uitstraling hebben”, vertelt Joris van Hoytema. “Omdat we niet voor een traditioneel karakter hebben gekozen, kwam er weerstand vanuit de welstandscommissie. Uiteindelijk gaf het ontwerp de doorslag; het past probleemloos in het landschap.”

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer zien van HOYT Architecten & Bouwmanagers?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media