Moderne uitbouw | Lautenbag Architectuur

Moderne uitbouw aan oude boerderij | Lautenbag Architectuur

Een strakke afwerking geeft het geheel een modern uiterlijk

Architect Diana Lautenbag van Lautenbag Architectuur maakte het ontwerp voor een moderne uitbouw aan een oude boerderij in Friesland. Het huis ligt midden tussen de weilanden in een prachtige omgeving. In het nieuwe gedeelte bevinden zich de grote woonkeuken en de bed/badkamer.

Een strakke afwerking geeft het geheel een modern uiterlijk. In de gehele nieuwbouw ligt een grijze gietvloer. De kaderloze spotjes van Kreon zijn strak weggewerkt in het stucwerk. Grote raampartijen van onder meer Vinke Kozijnen zorgen voor een weids uitzicht over de groene weilanden met koeien. Op dit uitzicht wordt de nadruk gelegd. Het is de reden dat er weinig kunst aan de muren hangt. Sowieso zijn er niet veel muren om wat aan te hangen, omdat het grootste deel bestaat uit glas. “De ramen met het uitzicht zijn de schilderijen”, zegt de bewoner.

Grote screens

Er is er bewust voor gekozen om geen gordijnen op te hangen. Ze zouden de nadruk weghalen van het uitzicht en het is niet hygiënisch met de honden die in huis rondlopen. Als alternatief is er gekozen voor rolluiken en screens van Veldman Zonwering. Deze dienen ook als horren tegen muggen en vliegen. Diana: “Voor de buitenzijde van de keuken zijn de grootste screens gebruikt die we konden vinden. Ze hebben het dunst mogelijke middenprofiel, zodat ze precies op de tussenstijl van de schuifdeur passen. Doordat de deuren en de screens dezelfde kleur hebben, lijkt het één geheel. Over elk detail is zorgvuldig nagedacht.” Voor de stalen taatsdeur van Graafstra uit Oosterwolde is gekozen voor dezelfde kleur grijs. Het hogere gedeelte dat bestaat uit de bed/badkamer is bekleed met duurzaam Western red cedar hout.

De speciale op maat vervaardigde taatsdeur door Graafstra Oosterwolde vergroot de entree.

Woonkamer, keuken, eettafel, boomstamblad, open haard, televisie, grote ramen, moderne uitbouw, Lautenbag Architectuur

De gietvloer werd aangebracht door “Ode aan de Vloer

Keuken, modern, gietvloer, kookeiland, grote ramen, moderne uitbouw, Lautenbag Architectuur

Deze leefkeuken met veel kastruimte en apparatuur is een ontwerp van Lodder Keukens.


“Het zwevend kookeiland is strak afgewerkt met hout en een betonnen blad”


Grote ramen, glas, natuurlijk licht, keuken, zonwering, screens, moderne uitbouw, Lautenbag Architectuur

Keuken als eyecatcher
Wordt buitenshuis de nadruk gelegd op het uitzicht, binnenshuis is de keuken de eyecatcher tussen het glas. Het zwevend kookeiland is strak afgewerkt met hout en een betonnen blad. Touchpanelen maken het mogelijk dat handvaten ontbreken. Zelfs de afzuigkap is weggewerkt in het aanrechtblad. Pas wanneer deze gebruikt wordt, komt hij met één druk op de knop tevoorschijn. Tegenover het keukenblok staat een enorme tafel, bestaande uit metalen blokken waarop een massieve houten plank rust. Bewoner: “We wilden een grote woonkeuken, omdat we daar vaker zitten dan in een huiskamer.”

Badkamer, gietvloer, vrijstaand bad, sanitair, moderne uitbouw, Lautenbag Architectuur

Alle lichtarmaturen zijn ontworpen en geleverd door Kreon.

Oud huis, nieuwste technieken
Hoewel het huis oud is en de nieuwbouw hierop is aangepast, zijn alle kamers van de laatste technieken voorzien. De domotica werd aangesloten door Heinsius Electrotechniek. Eigenaar Hedser Heinsius stopte alle techniek in één compact systeem dat makkelijk te bedienen is via de kastjes aan de muren, een afstandsbediening of de mobiele telefoon. Of het nu gaat om de zonwering, rolluiken, muziek, het binnenklimaat of het licht, alles kan centraal aan- en uitgezet worden.

Terras, grote ramen, screens, tuin, moderne uitbouw, Lautenbag Architectuur

Voor zonwering is gekozen voor rolluiken en screens van Veldman Zonwering. Dit is in combinatie met isolatieglas van Metaglas wat geleverd werd door Pro XS. De kunststof kozijnen in de schuur zijn van Vinke kozijnen.

 

Tekst & Fotografie: Desiree Pennings

 

Meer projecten van Lautenbag Architectuur zien?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: