moderne verbouwing, the hagemeier, the art of living

Historische woning met moderne verbouwing | Theo Hagemeier

Comfortabel wonen in een historisch koetshuis, omringd door statige bomen, een 19e-eeuwse villa en een even oude fabriekshal; dat klinkt als een dorpstafereel. En toch bevindt deze plek zich midden in de stad. Wanneer straks de parkeerplekken wijken voor bloemperken van een grote stadstuin, is de idylle compleet.

Glaspaneel in het plafond

De villa was in 2008 al grondig bouwkundig gerenoveerd en dus was er alleen sprake van een moderne verbouwing. “Ik heb het pand verder in zijn oude luister hersteld en verhuurd aan vier bedrijven. Toen we de lift demonteerden – maar de mooie kooi lieten staan – vonden we een glas­in­lood paneel dat daarachter verborgen was geweest. Dat paneel heb ik in het koetshuis in het plafond laten zetten. Nu zitten daarachter allerlei lelijke leidingen verborgen, terwijl we het van de buitenkant ook nog eens mooi kunnen aanlichten.”

Beneden ligt de oorspronkelijke stenen vloer nog. Het glas-in-lood paneel werd gevonden in de villa en verbergt nu leidingen.

Staldeuren

Voor de moderne verbouwing van dit gebouw tot woning deed Alex Meijer een beroep op interieurarchitect Theo Hagemeier. Ze vonden elkaar in hun respect voor de authenticiteit van het koetshuis. “Aan zo’n pand moet je niet méér veranderen dan strikt noodzakelijk”, zegt Theo Hagemeier. “We hebben dus de oorspronkelijke stenen vloer behouden. In de achterkamer hebben we de oude havertroggen van de paarden laten staan. De voormalige voederruimte is nu de bijkeuken annex technische ruimte en trapzaal. Aan de buitenkant hebben we de oude staldeuren zelfs teruggebracht. Ze dienen nu als luiken voor de hoge ramen. Het is uitermate charmant om in een voormalig koetshuis te wonen, maar dat betekent niet dat je ook het wooncomfort van de vorige eeuw moet accepteren.”

Theo Hagemeier

In de woonkamer vind je meubelen en accessoires uit verschillende tijdperken, zonder dat het rommelig wordt.

moderne verbouwing, the hagemeier, the art of living

De monumentale woning werd voorzien van moderne snufjes door Bartels Hifi – Tv – Domotica.

Art Deco

Ook op de benedenverdieping is het ruim en open. Aan de wand naast de moderne eettafel staat een prachtig Art Deco meubel, mét dito schemerlamp, en daarboven hangt een schilderij dat de Antwerpse winkelstraat De Meir voorstelt rond 1900. In de hoek daarnaast staat een flipperkast uit de jaren ‘50. Aan de muren hangen doeken van 21e-eeuwse schilders. Niets vloekt met elkaar en alles draagt bij aan een sfeer van openheid.


“Aan zo’n historisch pand moet je niet méér veranderen dan strikt noodzakelijk”


moderne verbouwing, the hagemeier, the art of living

Hoofdaannemer Kruijssen nam alle bouwkundige aspecten voor zijn rekening, zoals constructieve aanpassingen, maatvoering, nieuwe wanden, plafonds en kozijnen.

moderne verbouwing, the hagemeier, the art of living

De keuken en de kasten van de woonkamer en slaapkamer werden op maat gemaakt door Promaat Interieurbouw.

In één stijl blijven

In de master bedroom loopt het slaapgedeelte naadloos over in dat van de badkamer. “Bij de keuze van materialen en elementen heb ik er goed op gelet in de stijl van het huis te blijven”, zegt Theo Hagemeier. “De natuursteen van de wanden van de inloopdouche past optisch dus bij het steen van de paardentroggen beneden. De twee wastafels zijn opzettelijk niet rond, want dat kwam weer niet overeen. Überhaupt was het inrichten van deze waskamer een kwestie van zeer precies passen en meten. Er hoeft maar één element uit de toon te vallen of een centimeter verkeerd te zitten en heel het effect is naar de vaantjes.”

moderne verbouwing, the hagemeier, the art of living

DM-Security & Electrotechniek installeerde de beveiliging en de E-installatie.

Een oud huis met een historische uitstraling hoeft natuurlijk niet oncomfortabel te zijn. De diverse ruimtes zijn van alle gemakken voorzien, zoals dit heerlijke ligbad. Spierings Glasservice leverde de glazen deuren. Dit bedrijf leverde tevens het glas in de badkamer.

Geschiedenis en authenticiteit

“Dit gebouw, deze hele plek ademt geschiedenis en authenticiteit. We hebben tijdens deze moderne verbouwing niets gewijzigd dat die sfeer kon aantasten. De monumentenzorg was daar net zo blij over als wijzelf.” Een eiland van schoonheid en comfort, midden in één van de grotere Brabantse steden. Als de auto’s er niet stonden en de bewoners geen smartphones raadpleegden, zou je als bezoeker kunnen zweren dat de koetsier elk moment zijn paarden de hoek om kon mennen.

 

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Dré Wouters

___

Wil je meer projecten zien van Theo Hagemeier?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media