Moderne villa met heldere vormentaal en zuiverheid in detaillering 

Van Houtum Architecten

Een veelzijdig architectenbureau als Van Houtum Architecten valt niet in één hokje te plaatsen, maar wat wel kenmerkend is aan dit bureau uit Erp is dat elk project uitblinkt in logica. Of het nu gaat om een chic, landelijk of modern ontwerp, de heldere ontwerpvisie van Van Houtum Architecten is overal te bespeuren. Architect Stan van Houtum benadrukt: “We luisteren niet alleen naar de wensen die de opdrachtgevers uitspreken, maar we zijn juist op zoek naar de wensen die ze niet uitspreken. Op die manier creëert ons team van architecten en ingenieurs een woning waarin de opdrachtgevers zich kunnen herkennen én die hen verrast.” 


Exterieur

Taatsdeuren, villa, Van Houtum Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Taatsdeuren, villa, Van Houtum Architecten, The Art of Living

Focus op zichtlijnen 
Een woning die herkenbaar is én verrast heeft een indeling die exact op maat van de bewoners is gesneden. Essentieel is daarbij dat elke ruimte groot genoeg is voor de functie, maar niet té groot, zodat je niet het gevoel hebt verloren te gaan in al die ruimte om je heen. Vooral bij woningen met uitgestrekte zichtlijnen en een openplanconcept wil je die intimiteit behouden. Dat geldt ook voor deze woning en dat merk je al bij binnenkomst in de entree. Vanuit hier overzie je de gehele lengte van de kavel: aan de ene zijde de voortuin, aan de andere zijde kijk je via een plafondhoog raam zo over de trap heen die naar het souterrain leidt, door tot in de achtertuin. En dat allemaal in één lange zichtlijn. 


Woongedeelte

Taatsdeuren, villa, Van Houtum Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het woongedeelte

Gietvloer

G Vloeren
Taatsdeuren, villa, Van Houtum Architecten, The Art of Living

Openheid, sfeer en verbondenheid 
De taatsdeur van glas in een stalen frame leidt je vervolgens naar de spil van de woning, waar het daglicht vanuit alle zijden de woning in stroomt. Niet alleen horizontaal, maar ook diagonaal licht reikt via een vide rechtstreeks tot in het hart van de woning. Meteen valt op dat het woongedeelte een grote open ruimte is, zónder deuren, maar met strategisch geplaatste muren die zowel geborgenheid en privacy garanderen als je nieuwsgierig maken naar wat zich om de hoek bevindt. Deze vernuftige indeling nodigt uit om verder te lopen naar de ruime keuken. Een bijzondere eyecatcher hier is de betonnen trap. Een trap die zich midden in de woning bevindt, in plaats van in de entreehal, komt tegenwoordig steeds vaker voor. “Dit bood de mogelijkheid voor een vide in de spil van de woning”, vertelt architect Stan van Houtum. “Daardoor staan niet alleen de ruimtes op de begane grond, maar ook die op de eerste verdieping met elkaar in verbinding. Dat was overigens een van de wensen van de opdrachtgevers: verbinding in het hele huis.” De zithoek is daar een goed voorbeeld van. Deze bevindt zich aan de ene zijde van de woning en wordt afgeschermd door een roomdivider met doorkijkhaard. “We hebben bewust geen tv hier”, vertellen de bewoners, “zodat deze zithoek een sfeervolle plek is om gezellig te kletsen. Als we tv willen kijken, doen we dat in het andere zitgedeelte. Door de logische indeling van de benedenverdieping is er een goede mix van samenzijn en privacy ontstaan.” 


Interieur

Taatsdeuren, villa, Van Houtum Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het interieur

Taatsdeuren, villa, Van Houtum Architecten, The Art of Living

Eigentijds strak met warme kleuren en materialen 
Bij de realisatie van een woning is het de kunst om exterieur en interieur dezelfde taal te laten spreken. Er gaat veel tijd zitten in het uitdenken van het interieur, maar ook in het bijeenzoeken van de juiste meubels en materialen. Waar anders een architectenbureau die taken op zich neemt, was het hier de bewoonster zelf die aan de slag ging. “Toen ik na de bouw voet over de drempel zette, was de eerste vraag die ik stelde: ‘Welk interieurbureau hebben jullie ingeschakeld?’. Ik was zeer positief verrast dat dit allemaal het werk van de opdrachtgeefster is”, geeft Stan aan. De bewoonster heeft de vormentaal van het exterieur doorgetrokken in het interieur. Dat blijkt onder meer uit het gekozen kleurenpallet, met de zachtgrijze gietvloer, de zwarte plint en dito keuken. Om een warme
touch aan de woning toe te voegen, is er gekozen voor elementen in hout, waardoor het interieur een landelijke knipoog aandoet. Dat sluit perfect aan bij de semi-landelijke omgeving van de villa én bij het frakéhout in de gevel. De zithoeken zijn ingericht met knusse sofa’s in een zachtgrijze kleur, karpetten in mooie patronen en kussens in warme tinten. Glimmende items zijn afgewisseld met stoffen. Verder maken behang in fraaie prints, decoratie-items en eigentijdse lichtarmaturen het interieur helemaal af.
 


Bovenverdieping

Taatsdeuren, villa, Van Houtum Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Een plek voor jezelf
De twee smaakvolle slaapkamers voor de uitwonende kinderen, die beiden een compacte en logisch ingedeelde badkamer delen, en de majestueuze ouderslaapkamer die aanvoelt als een weelderige hotelsuite, maken van de bovenverdieping een plek om even fijn op jezelf te zijn. De ouderslaapkamer is een oase van rust, met een elegante inloopkast, een luxueuze en-suitebadkamer en een balkon. De badkamer is prachtig aangekleed met zwarte keramische tegels waar lichte aders doorheen lopen, een donker wastafelmeubel voorzien van bronskleurige kranen, en als stralend middelpunt, een opvallend zwart vrijstaand bad. De perfecte plek om even tot rust te komen. Voor nog meer ontspanning is er overigens het wellnessgedeelte met sauna en douche in het souterrain van de woning. In combinatie met de weelderige tuin met zwembad, terras en lounge heeft deze woning alles om je op vakantie aan de mediterrane kust te wanen. 


Tuin

Taatsdeuren, villa, Van Houtum Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Zwembad

Vissers Zwembaden

Tuinmeubelen

SUNS
Taatsdeuren, villa, Van Houtum Architecten, The Art of Living

Esthetisch, maar vooral functioneel 
Bij een huis met meerdere verdiepingen zie je vaak dat de verdiepingen optisch van elkaar gescheiden zijn, bijvoorbeeld door een dakrand. In dit geval loopt de dakrand in een vloeiende beweging door, waardoor er een intrigerende vormentaal is ontstaan. Door de afwisseling van verschillende materialen, zoals frakéhout, stucwerk, glas, donkere aluminium kozijnen, staal en donkerbruine langwerpige gevelstenen, vormt het exterieur een geheel waarnaar je blijft kijken. De gelaagdheid van elementen en de doordachte lijnen die doorgetrokken zijn naar de tweede verdieping creëren een visueel spel dat zowel elegant als speels is. Ook de carport kent een sterke ontwerplijn waardoor de carport onderdeel van de architectuur is geworden en niet aandoet als een extensie in een afwijkende vormentaal. Het exterieur straalt warmte en karakter uit, terwijl het ook de nodige functionaliteit en privacy biedt, waardoor dit huis een bijzonder en tijdloos ontwerp heeft. Ook de tuin vormt een logisch verhaal met het exterieur. Stan: “Het is heel vanzelfsprekend om de overkapping aan de keuken te koppelen, maar we hebben bewust de overkapping als zijvleugel aan de woning gesitueerd, waardoor je vanuit het woongedeelte een onbelemmerd zicht op de tuin met zwembad houdt.” Dat levert een maximaal vakantiegevoel op. Ook vanbinnen. “Belangrijk is dat het totaalplaatje klopt”, besluit Stan. “Een woning mág mooi zijn, maar ze móét praktisch zijn. Uiteindelijk draait het toch om het vertalen van de wensen van de opdrachtgever; daarin ligt de kracht van de architect.” 

Editor: Media Team

Datum: 05-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Jaro van Meerten