Moderne villa’s met sfeervolle houten balken als frame

Paul Segers

Twee moderne villa’s in het Brabantse landschap liggen er vredig bij. Je vindt er ruimte, licht en openheid. Door de houten balken, grote raampartijen en open opzet. Beide woningen hebben vanuit verschillende perspectieven een prachtig uitzicht op al het groen van de omgeving. Dat was een belangrijk gegeven voor deze twee opdrachtgevers van architect Paul Segers. Hij zorgde ervoor dat de wensen van de bewoners in uitvoering werden gebracht en er een thuis werd gevormd.


Interieur

Houten balken, glazen achterwand, The Art Of Living

Alle leveranciers van het interieur

Vloerafwerking

Topcover

E-installatie

L. Wijnen Elektro

Split level indeling

Het ontwerp voor de eerste villa begon met een vrij bijzondere uitgangspositie. De contour van de oude dijk aan de straatkant moest blijven bestaan en bepaalde dat het bouwkavel met zo’n tweeënhalve meter de diepte in gaat. Het woonhuis werd daarom met een split level indeling ontworpen, met een entree hoger dan het leefgedeelte. Naast het behoud van de dijkcontouren, waren er nog wat andere randvoorwaarden vanuit de gemeente. Het uitzicht op het groene gebied achter de bouwkavel moest zichtbaar blijven voor voorbijgangers en een boom net naast het bouwvlak mocht niet worden verplaatst. Verder moest de kap evenwijdig aan de straatkant liggen, terwijl het bouwvlak haaks op de straat is gepositioneerd.

De bewoners van de villa hadden de wens om veel natuurlijke materialen te gebruiken in hun nieuwe woning. Uiteindelijk is er een combinatie van oude én moderne technieken- en materialen toegepast. De woning werd helemaal ontworpen in een geprefabriceerde eikenhouten frame. Het complete frame bestaat uit houten balken en is op maat gemaakt bij het houtbedrijf, het werd als een enorm bouwpakket geleverd en door de aannemer vakkundig in elkaar gezet. Over deze eiken constructie is een rieten kleed gedrapeerd, soms tot aan de grond. Het levert een niet alledaags beeld op.


Natuur

Houten balken, glazen achterwand, The Art Of Living

Alle leveranciers van de groene leefomgeving

Architect

Paul Segers architect

Zwembad

Zwedak Recreatiebouw

Ver zicht

Achter de woning ligt een groot open landbouwgebied. Het is een prachtige plek om de verte in te kijken. Om dit uitzicht te benadrukken, tekende Paul een centrale as zodat de bewoners vanuit ieder oogpunt zicht hebben op het groen. Als je bij de entree binnenkomt en een halve trap omlaag neemt, wordt er langzaam een panoramaview geopend tot je in de keuken staat. Neem je vanuit de entree gezien een halve trap omhoog, dan sta je op de loopbrug die over de leefruimte spant en je naar de werkplek brengt. Ook daar geniet je van een het uitzicht op het platteland, met licht dat zich strekt tot aan de open nok. De niveauverschillen in de woning zorgen voor een speels effect en voor een duidelijke verbinding. De keuken is een belangrijke plek in de woning. Vanuit bijna iedere andere ruimte heb je zicht op de keuken. Het is een plek waar geleefd, gekookt, gepraat wordt en waar gezelligheid een stoel heeft. Belangrijk dus om op die ruimte focus te hebben.


Ontwerp

Houten balken, glazen achterwand, The Art Of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Architect

Paul Segers architect

Hoofdaannemer

Prince Bouw- & Interieurwerken

Glazen achterzijde

De tweede woning staat op een enorm perceel. Het oude pand werd gesloopt en vervangen door een nieuwe schuurwoning. De oude paardenstallen zijn behouden en net zoals de woning met houten planken bekleed. Het resultaat is één geheel. Onderdelen in dit huis zijn net zoals de eerste woning geprefabriceerd in een ditmaal Oregon pine houtenframe met houten balken. Een wens van de bewoners was om een lichte en open woning terug te bouwen. Paul zorgde daarom voor een achterzijde in glas voor een onbegrensd gevoel in de leefruimtes. In de woonkamer is een continu contact met de tuin en genieten de bewoners van een uitzicht op een zwemvijver die het hele jaar mooi is. De woning is ontworpen aan de hand van al het groen in de omgeving en om daar optimaal gebruik van te maken, zorgt de glazen achterzijde ervoor dat de woning bijna lijkt te verdubbelen in het aantal leefmeters.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 28-03-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Gijsje Broekmans

Fotografie: Sonja Velda Modern leven, landelijke sfeer

Fotografie: Kiki de Bilde Exterieur, groene leefomgeving