Moderne woning met open karakter

Lautenbag Interieur

Architectuur en omgeving gaan hand in hand; ze moeten bij elkaar passen, elkaar versterken. Bij deze villa, met vide, is echter iets opvallends aan de hand, of beter gezegd: iets onopvallends. Waar de meeste villa’s algauw de show stelen, staat deze vooral in functie van haar omgeving. Voor de architect, Diana Lautenbag van Lautenbag Architectuur uit het Friese Hindeloopen, is dat waar architectuur om draait: “Een gebouw moet waarde toevoegen aan zijn omgeving.


Ontwerp

Vide, aanbouw, The Art Of Living

Historische waarde

Het Friese landschap wordt gekenmerkt door wouden, sloten, meren en uitgestrekte weides. Dat een omgeving invloed heeft op de architectuur, is geen wonder. Een goed voorbeeld daarvan is deze schuurwoning met moderne inslag, die in het landschap verankerd werd, schuin achter een rijksmonument: de eigenlijke blikvanger op het perceel. Bouwen op grond die historische waarde heeft, vraagt veel zorgvuldigheid. Diana: “De villa staat qua schaal goed in verhouding tot het monument en past in de omgeving alsof ze er altijd al stond. Ze is geen storend element, ze overschaduwt het monument niet. Sterker nog: als je niet zou weten dat ze er staat, zou het niet in je opkomen dat er achter deze bescheiden voorgevel een volledige woning schuilgaat.”


Benedenverdieping

Vide, aanbouw, The Art Of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Raamdecoratie

Stijlpartner

Vaas met kunstbloemen

Idummshop

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Moderne indeling

Om bij de ingang van de villa te komen, moet je aan de langgerekte zijgevel zijn. Pas dan valt op hoe lang de woning in werkelijkheid is en ze eigenlijk een heel open karakter heeft. Binnen zie je meteen dat licht en ruimtelijkheid de basis vormden voor het ontwerp. Ook aan details is veel aandacht besteed. Zo is de garderobe qua uitstraling meer dan een plek om jassen en tassen kwijt te kunnen en zijn de gouden elementen, zoals de met betonciré beklede muren, en de goudkleurige tegels in het toilet, een stille hint naar het vlameffect van de gevel.

Omdat de achterzijde van de woning grotendeels is opengewerkt, zijn de leefruimtes bijzonder licht. Maar zonder donker geen licht: door donkere elementen, zoals de keuken, de kozijnen en de stalen taatsdeur, te combineren met lichte materialen, zoals wit stucwerk, een lichte, eikenhouten visgraat-vloer en witte eetkamerstoelen, is er een spannend contrast ontstaan. De eetkamer staat in een erker, van waaruit je toegang hebt tot de serre. “De vorige woning van de bewoners was totaal anders. Deze keer wensten ze een moderne, minimalistische inslag”, vertelt Diana. Bij een modern huis hoort een moderne indeling. De living, het eetgedeelte en de keuken staan in open verbinding met elkaar én met de bovenverdieping. “Ik vind het zelf een van de mooiste plekken in huis”, gaat Diana verder. “Zo hoort een vide te werken: je ervaart de omgeving, het licht komt van verschillende kanten naar binnen, bijvoorbeeld door het dakraam..


Exterieur

Vide, aanbouw, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Aannemer

Bouwhorst

Zonnepanelen

GroenOpgewekt
Vide, aanbouw, The Art Of Living

Puzzelen

Vanaf de straat zie je weinig van de woning, die bovendien dezelfde breedte als het monument heeft. Diana: “Het was wel puzzelen om een woning van 200 vierkante meter, met vide, zo op het perceel te plaatsen dat zich alle functies gelijkvloers konden bevinden, dat er voldoende ruimte overbleef voor een ruime tuin en dat er een mooi zicht op de omgeving gecreëerd zou worden. Toch staat de woning qua schaal goed in verhouding tot het monument. Daarnaast vinden we het in onze ontwerpen belangrijk om te spelen met vorm, ruimte en licht.” De twee woningen vormen een contrast. Daar waar de schuurwoning heel bescheiden in zowel detail als materiaal, is het monument juist van oudsher verfraaid, met een sierlijke trapgevel, muurankers en klassieke kozijnen.

Editor: Media team

Datum: 15-06-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Jaro van Meerten