Modernistische, levendige stadsvilla vol licht

Mathieu Bruls Architect

De in het oog springende, modernistische stadswoning is het resultaat van een grondige verbouwing van een pand uit het begin van de twintigste eeuw. Het was geen toeval dat architect Mathieu Bruls en de bewoner elkaar zouden ontmoeten. De eigenaar bewoonde eerder al een door Mathieu ontworpen huis: “Ik was daarvan onder de indruk en heb daar altijd met plezier gewoond. Zo heb ik Mathieu leren kennen.” Met zijn kunstige oog voor detail was Mathieu de aangewezen architect. “De bewoner heeft ook veel zelf gedaan. Het realisatietraject en de energie eromheen waren echt leuk”, vertelt Mathieu. 


Living

ruimte, renovatie, Mathieu Bruls Architect, The Art of Living

Spelen met ruimte
Al zodra je binnenkomt in de stadsvilla komen de zachte kleuren je verwelkomend tegemoet. Via een vrijwel plafondhoge houten deur stap je de leefruimte in. De benedenverdieping vormt een doorlopende sequentie van ruimtes met elk hun eigen karakter en kwaliteit. Aan de voorzijde biedt de glazen erker een blik op de statige bomenlaan. De eivormige hangstoel is als een cocon waarvandaan het leven binnen en buiten gadegeslagen kan worden. De woonkamer is elegant en efficiënt ingericht. Het met hout afgewerkte plafond met veel smalle, dicht op elkaar geplaatste dwarsbalken zorgt voor een gevoel van geborgenheid en een prettige akoestiek. Vanuit de woonkamer stap je de hoge vide in. Aan de achterzijde gaat deze vide over in een verdiept eetgedeelte, waar het samenzijn onder het genot van een goed diner het gesprek als vanzelfsprekend op gang brengt. “Hier hebben we de ruimtelijke spanning opgevoerd. Als je lager zit, geeft dat een heel andere perceptie van ruimte”, legt Mathieu uit. De diepere ligging verlevendigt de ruimte en zorgt voor een nauwere verbinding met de achtertuin. De begane grond vormt een geheel dankzij de lichte terrazzovloeren. Hiermee is ook de keuken afgewerkt, inclusief het werkblad, wat rust uitstraalt. De hier vloeiend op geplaatste kookplaten benadrukken deze rust. De keukenkasten met panelen van gerecycled hout brengen de natuur naar binnen. 


Keuken

ruimte, renovatie, Mathieu Bruls Architect, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Vide vol licht
De op een binnenplein lijkende vide in het hart van het huis beslaat twee verdiepingen en trekt meteen je aandacht. Leven, eten, slapen en werken komen hier samen. Deze ruimte baadt in het daglicht. Aan de achterzijde op de tweede verdieping zorgt een panoramaraam op het zuiden voor optimaal gebruik van het daglicht op elk moment van de dag. Aan de voorzijde op de tweede verdieping wordt de ruimte omkaderd door een glaswand, waarachter zich de mastersuite bevindt. Aan de zijkant biedt een Frans balkon aan de vide een inkijkje in het thuiskantoor, waar het ontspannen thuiswerken is. 


Bovenverdieping

ruimte, renovatie, Mathieu Bruls Architect, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamerkranen

B Dutch

Modernisme met natuurlijke elementen
De stadsvilla heeft maar liefst vier verdiepingen en een kelder. Elke verdieping en alle ruimtes hebben andere nuances. De verdiepingen zijn verbonden via met hout afgewerkte trappen met een industrial look dankzij hun afwerking met bouten. Het kopsparket op de verdiepingen straalt een natuurlijke warmte uit. De mastersuite op de eerste verdieping heeft een groot rond raam aan de voorzijde en een glaswand aan de achterzijde met uitzicht op de vide. Als je hier ’s ochtends het gordijn opent, kijk je rechtstreeks uit op het panoramaraam aan de achterzijde, wat een ruimtelijk effect geeft. Eén wand is volledig afgedekt met schuifdeuren die de wandkasten herbergen. Hier is de doorgang naar de en-suitebadkamer volledig in verwerkt. De en-suitebadkamer en tweede badkamer op de derde verdieping zijn beide betegeld met Carraramarmer en bieden volop ruimte voor een brede regendouche en elegante wasmeubels. Op de derde en vierde verdieping zijn nog drie slaapkamers, waar ronde ramen voor en Franse balkons achter terugkerende stijlelementen zijn. 


Exterieur

ruimte, renovatie, Mathieu Bruls Architect, The Art of Living
ruimte, renovatie, Mathieu Bruls Architect, The Art of Living

Een eigen taal
De voorgevel van de woning valt op in het straatbeeld. Boven de glazen erker liggen de tweede en derde verdieping achter semi-transparant Braziliaans metselverband. De ronde ramen zijn, indien verlicht, hieronder zichtbaar. Het metselwerk ligt als een ademende huid over deze ramen heen, wat zorgt voor een geborgen gevoel. “De taal die dit huis spreekt, is het midden tussen heel begrijpelijk en heel autonoom abstract. Zo’n huis mag een eigen karakter hebben, zijn eigen lichaam hebben en zijn eigen ding doen. De spanning tussen twee entiteiten mag bestaan”, verklaart Mathieu dit samenspel. Aan de voorzijde van de vierde verdieping bevindt zich een aangenaam dakterras over de volledige breedte. Dankzij de afwerking van gepoederd aluminium heeft het terras een warme rusty look. Hier, tussen de boomtoppen, is het stadse groen vlakbij. 

De stadstuin op het zuiden is een moeiteloze verlenging van het pand, een dwarsverband tussen binnen en buiten, slechts gescheiden door een panoramische glaswand. De plafonds van zowel de patio als eetruimte hebben dezelfde dicht op elkaar geplaatste dwarsbalken, wat het samenspel tussen binnen en buiten versterkt. De patio met heerlijke zithoek vormt een oase van rust en bezinning in het hart van een mooie stadswijk. Aan het begin van de tuin staan een rechthoekig dompelbad met overflow en een buitendouche voor verkoeling in de zomer. Een groen spiegelscherm achter in de tuin reflecteert het zonlicht richting het panoramaraam op de tweede verdieping voor nog beter gebruik van het daglicht. Deze woning spreekt werkelijk haar eigen taal. 

Editor: Media team

Datum: 15-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Alice Burridge