
Bij oude panden is het verleden vaak diep verstopt onder vele lagen en is het de kunst om dit weer naar boven te halen en leesbaar te maken. Door het verleden in ere te herstellen en dit creatief te combineren met nieuwe ideeën, ontstaan pareltjes zoals dit project. Oome De Man architecten heeft regelmatig het geluk om samen met de bewoners monumentale panden en rijksmonumenten in hun oorspronkelijke glorie terug te mogen brengen. En wij hebben het geluk om een kijkje te mogen nemen in dit prachtige monumentale pand dat tevens een monumentenprijs op haar naam heeft staan.
Deurkruk: DeurStijl. Vloeren: De Oude Plank.
Vloeren: De Oude Plank. Domotica: Gira.
Het is een royaal monumentaal pand, dat in het stalgedeelte voorheen ruimte gaf aan koeien en wagens en als opslag diende voor het hooi, maar dat nu ruim honderd jaar later is ingericht als woonruimte voor een gezin. ODM architecten bouwt bruggen tussen het verleden en het heden, wat duidelijk zichtbaar is in deze woning. Er is een centrale hal gemaakt met een vide waar vroeger de wagens naar binnen werden gereden. Om deze ruimtelijkheid weer te geven, is dit vertrek tot aan het plafond toe opengewerkt en is er een daklicht gecreëerd.
Meubels: MisterDesign.
Deurkruk: DeurStijl. E-installatie: Electrotechnisch Bureau G. Saris.
W-Installatie: Langenberg Van Roij Installatietechniek.
De oude klinkers op de vloer binnen dit monumentale pand maken een knipoog naar het verleden, de vloerverwarming eronder geeft eigentijds comfort. Het pand is energiezuinig en toekomstbestendig gemaakt door het van binnenuit te isoleren en minimale domotica-installaties toe te passen. Een slim ventilatiesysteem zorgt voor een prettig klimaat onder het grote daklicht, ook tijdens zomerse dagen. De verlichting aan het plafond in de vorm van een eikenblad is een mooie link naar de naam van het pand: Eikendaal.
Het kleurgebruik is gebaseerd op de kleuren van één van de minder bekende werken van Vermeer: Brieflezende vrouw. Een replica van dit werk hangt in een moderne toepassing – een IXXI – aan de muur in de living. Op het ossenbloedrood na zijn alle kleuren te herleiden naar dit kunstwerk. Dat dit monumentale pand de geschiedenis een stem heeft gegeven, bleef ook bij de monumentencommissie niet onopgemerkt.
Tekst: Gebaseerd op een tekst van Milou Vogels geschreven voor magazine nr.4
Fotografie: Dré Wouters
____
Wil je meer projecten zien van Oome De Man architecten?