Monumentaal pand, Van Bergen Architectura, the art of living

Monumentaal pand | Van Bergen Architectura

Een monumentaal pand in de binnenstad van Amsterdam is door Michael van Bergen en een team van ambachtslieden flink onder handen genomen. De desbetreffende etage van het pakhuis is slechts 65 vierkante meter en werd een project van bijna vier jaar, waarbij werkelijk alles door Michael en het team is ontworpen. De woning, voorzien van verrassende James Bond-gadgets, is zelfs een toekomstig erfstuk geworden van de trotse bewoner. Niemand verwachtte dat het zo lang ging duren, maar het kwam vooral omdat het team ontzettend ambitieus was. Omdat ze elkaar continu naar een hoger niveau tilden, bleven ze streven naar perfectie. Waar we 4 jaar over hebben gedaan doen ze nu in één jaar.

Monumentaal pand, Van Bergen Architectura, the art of living

Architect: Van Bergen Architectura. Kokendwaterkraan: Quooker Nederland B.V. Interieur: J. Hendirk, meubelmaker.

Monumentaal pand, Van Bergen Architectura, the art of living


“Bij het proosten wordt er even tegen de bekkens getikt in plaats van tegen het glas”


Hoofdaannemer: Huiser & De Witt Houtbewerking en Renovatie.

 

Energieke trap

Het monumentale pand bevindt zich op de tweede verdieping, maar het ontwerp start bij de entree op de begane grond. Een trap heeft de associatie dat hij energie kost. De ontwerper wilde dat ombuigen naar een trap die energie geeft. De trap heeft een achterliggend idee van de verbinding die een navelstreng legt, omdat de ontwerper net vader was geworden. Uit de monumentale balken van het pakhuis is een grid ontstaan; de basis van dit ontwerp. De trap is in de woning verbonden met een houten blok, die alzijdig is geprogrammeerd. Zo is er altijd iets te ontdekken, om elke hoek, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant.

Trap: J.Hendriks, meubelmaker. Schilderwerk binnen: Artifex Schilder- en Aannemingsbedrijf B.V.

Badkamer: J. Hendriks, meubelmaker. Badkamer douche: Hotbath Italian Bathroomware. Natuursteen: Tetterode Natuursteen.

 

Volumes vloeien in elkaar

Het blok binnenin het monumentale pand bedient alle naastgelegen ruimtes van hun functies. Je trekt wanden uit het blok om ruimtes van elkaar te scheiden en je schuift de wanden in het blok zodat er een open plattegrond ontstaat die volledig rondloopt. Het houten blok vormt het eerste volume van in totaal drie volumes. Het kookeiland en de kastenwand vormen de overige twee volumes, waarbij het kookeiland een specifieke wens was van de eigenaar. Wanneer hij in Amsterdam is, wil hij graag voor zijn vrienden koken en samen genieten aan de lange houten tafel.

 

Tekst: Birgitta van der Linden, BLUSHtxt
Fotografie: Jurrit van der Waal

_____

Wil je meer projecten bekijken van Van Bergen Architectura?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media