
Soms kunnen enkele goed gekozen elementen een woning een bijzonder cachet geven. De van buiten naar binnen doorlopende muur van natuursteen, de glanzende vloertegels, maar ook de zichtlijn vanaf de voordeur, tillen deze in moderne stijl opgetrokken bungalow naar een hoger niveau. De smaakvolle inrichting, met onder meer antieke kasten en een Perzisch wandtapijt, zet daarbij de kers op de taart.
Green wall
De eigenaren van deze Limburgse villa woonden aan het water, hadden een drijvend buitenhuisje en een boot en gaven al dat leven aan het water op voor een woning op de zandgronden. “Maar we verdeelden onze tijd ook steeds over die verschillende behuizingen,” zegt de bewoonster. “Toen we besloten nog eenmaal te verhuizen moest dat dan ook naar een woning die volledig volgens onze wensen was ontworpen, zodat we aan één huis eindelijk genoeg zouden hebben.”
Daarvoor werd een beroep gedaan op Lab32 architecten, omdat de moderne stijl van het bureau het echtpaar erg aansprak. “Er was een aantal voor de hand liggende wensen, zoals de eis alle leefruimtes op één verdieping te situeren, een overdekt terras en een dubbele garage,” zegt Clark Teensma, die als architect tekende voor het ontwerp. “Maar er waren ook uitdagingen De woning ligt bijvoorbeeld aan een doorgaande weg. Daarom kozen we voor een green wall om de tuin, die veel verkeerslawaai dempt, en voor een natuurstenen muur, om ’s avonds de lichten van auto’s te weerkaatsen. We moesten ook rekening houden met de dominante windrichting.” Die wind kan in sommige seizoenen zo stevig staan dat ze het buitenleven werkelijk hindert. Om de vlagen buiten te sluiten hebben de bewoners een verplaatsbaar wind-scherm aangeschaft. De Green Egg bewijst hoe graag ze op het terras kokkerellen en gasten ontvangen, de antieke drankkast die strategisch tussen keuken en terras is geplaatst hoezeer Limburgs en Bourgondisch hier samen gaan.
Perzisch wandtapijt
Maar ook het binnenleven is belangrijk. De keuken en de woonkamer zijn gedeeltelijk door een muur van elkaar geschieden. De grote ruimte is volledig omgeven door glaspartijen. Ze zou daardoor kaal kunnen over-komen, ware het niet dat ze door de bewoners sfeervol is gedecoreerd. Kleinere beeldhouwwerken getuigen van een Aziatische invloed maar vooral het ingekaderde antieke Perzische tapijt, dat een middeleeuw jachttafereel voorstelt, verleent de keuken een exotische en tegelijk zelfs wat majesteitelijke uitstraling. Foto’s, spiegels, zelfs potplanten getuigen van een duurzaam familieleven, dat zich in verschillende woningen heeft afgespeeld en dat er dus toe heeft geleid dat meubelen en andere spullen zijn meeverhuisd. Een nieuwe woning betrekken betekent niet automatisch tabula rasa maken. Dat neemt niet weg dat de muur de grootste sfeerbepaler is. “Ze bestaat uit bijzondere leistenen die uit Wales zijn geïmporteerd,” vertelt de vrouw des huizes. “Dat importeren was nog een dubbeltje op zijn kant. We hadden ze net op tijd binnen, vóór de Brexit een feit werd.”
Zonder deuren
Een lange gang verdeelt de ruimtes. Links van de ingang keuken en woonkamer, met terras, rechts de werkkamer van de heer des huizes, de slaapkamer voor de kinderen en logés en hun badkamer. Een prachtig schilderij aan de wand en een sculptuur aan het eind zijn voldoende als versiering. Aan die kant van de gang is de ingang naar een bergruimte die tevens toegang geeft tot de garage (en waar dus ook de boodschappen kunnen worden binnengebracht). Je kunt er afdalen naar de kelder, waar de technische installaties staan, een fitnessruimte is ingericht en een kamer om de wijn koel te bewaren. Aan het eind van deze gang is ook de deur die toegang geeft tot het slaapgedeelte van de bewoners.
“Ik wilde graag een hoog plafond, zoals overal in de woning, maar geen deuren van ruim drie-en-een-halve meter,” verklaart de vrouw des huizes. “Aangezien er toch niemand anders in deze dressing komt dan wijzelf vond ik deuren zelfs helemaal overbodig. We kozen er ook voor geen televisie in de slaapkamer te zetten.” Met decoratieve elementen aan de muren, en een grote muurschildering op het behang achter het bed, heeft ook deze ruimte een persoonlijk karakter gekregen. Vanuit de slaapkamer is er direct toegang tot de badkamer, betegeld met hetzelfde keramische materiaal als voor de vloeren is gebruikt, en voorzien van alle gemakken, zoals dubbele wastafels, een ligbad en een regendouche. Er is zelfs een directe toegang tot de tuin, zowel vanuit de slaapkamer als vanuit de bad-kamer, maar in de praktijk wordt deze zelden of nooit gebruikt. Deze deuren tonen echter wel aan hoe belangrijk de tuin is voor de woonbeleving. Vanuit de slaapkamer is er bovendien zicht op het stenen tuinhuis aan de overzijde van de grasmat. “We wilden niet langer een zwembad en dus ook geen poolhouse. Even hebben we eraan gedacht dit bijgebouw te laten voorzien van een extra douche, keukentje enzovoorts, maar wat doe je er dan mee in de praktijk? Je loopt niet steeds met glazen en borden van het ene terras naar het andere, dus zo’n bijgebouw blijft dan grotendeels ongebruikt. Over functionaliteit moet je goed nadenken. We vonden die alsnog door onze zoon erbij te betrekken. Nu is het bijgebouw een knutselruimte voor onze technisch goed onderlegde zoon. Hij heeft er bijzonder veel plezier van.” Lab32 architecten bewees met deze woning dat stijl weliswaar het uitgangspunt kan zijn voor de keuze van een architect maar dat leefbaarheid uiteindelijk de door-slag moet geven. Aan alle wensen werd gehoor gegeven en alle uitdagingen werden beantwoord, van de verkeersdrukte tot de windvlagen. De grootste uitdaging was misschien nog wel bewoners die gewend waren aan de constante nabijheid van water genoegen te laten nemen met de afwezigheid daarvan. Niets duidt erop dat ze nu nog naar dat water verlangen. Wonen op de zand-gronden blijkt een eigen charme te hebben.
Fotografie: Dré Wouters