Architectenbureau van Manen
Van Manen, the Art of Living Online, Exterieur, Rieten dak, Houten buitenkant, Ramen, Villa
Van Manen, the Art of Living Online, Exterieur, Rieten dak, Houten buitenkant, Ramen, Villa
Van Manen, the Art of Living Online, Exterieur, Rieten dak, Houten buitenkant, Ramen, Villa
Van Manen, the Art of Living Online, Exterieur, Rieten dak, Buitenmeubilair, Ramen, Villa
previous arrow
next arrow
Slider

Naadloze fit tussen strak en bourgondisch | Gerben van Manen

Gerben van Manen bereikt excellente gulden middenweg

Een op het eerste gezicht strakke woning, van architect Gerben van Manen, maar als je goed kijkt is deze niet per definitie effen te noemen. Sterker nog, een combinatie van warm en koud bleek tot een interessant geheel te zijn verweven.

Gerben kreeg een interessante uitdaging voor zijn kiezen. De bewoner legt uit: “Ik woon het liefst in een fabriekshal, om even aan te halen wat voor strakke stijl ik prefereer. Mijn vrouw woont liever in een stolpboerderij.” Gerben vertelt verder: “We hebben geprobeerd om met betrekkelijk eenvoudige middelen toch een heel apart pand te maken. De man des huizes moest in eerste instantie even wennen, maar mevrouw vond het direct prachtig.”

Alpen gevoel
Het ontwerp was snel rond, waarbij het uiterlijk van de woning in drie hoofdelementen te ontleden is: een gestucte gevel, het basement van bakstenen en een gevel van een speciale steensoort: Moellons Autumn Brown. Voor mevrouw een belangrijk element in de woning: “Deze stenen komen uit de Franse Alpen. Ik heb de Mont Blanc beklommen en heb ze daar echt zien liggen. Dat maakt het extra bijzonder.”

Kenmerkend voor de woningen in deze omgeving is het feit dat de slaapkamers op de begane grond zijn verwerkt, met de woonverdieping op de bovenverdieping van waaruit een prachtig uitzicht over de duinen mogelijk is. “We hebben een hap uit de bovenverdieping gehaald, waardoor een dakterras op het zuiden ontstond. Door terugliggend een extra constructie te maken, is er op de hoek aan de voorzijde geen kolom nodig. Hierdoor ontstaat een vrij uitzicht.”

Gerben van Manen heeft de strakke architectuur werkelijkheid gemaakt.


“Deze stenen komen uit de Franse Alpen. Ik heb de Mont Blanc beklommen en heb ze daar echt zien liggen. Dat maakt het extra bijzonder”


Noort Interieur heeft de designmeubelen verzorgd die op het ruime terras staan.

Onzichtbare garage
De tuin moest de verbinding worden tussen de woning en de omgeving. Er waren twee wensen: een duinentuin met parkeermogelijkheden voor twee auto’s en het behoud van bestaande bomen. De garage is in de duin achter de woning verwerkt, die van alle kanten onzichtbaar is. Hij is alleen zichtbaar als men achter de woning staat of vanuit het kantoor naar buiten kijkt.


Een schitterend uitzicht dat betrokken wordt bij het interieur


De Groot Kachels heeft de open haard geleverd die het interieurdesign afmaakt.

Frank Pouwer Historische Bouwmaterialen heeft ook in de badkamer uitzonderlijk werk geleverd.

Persoonlijk tintje
Binnen gaan strakke en warmere elementen hand in hand. “Ze zijn complementair aan elkaar en versterken het effect van de ander”, aldus de architect. Bij binnenkomst wordt duidelijk dat aan de binnenzijde van de hal de Moellons ook zichtbaar zijn. “De trap draagt bij aan het alpengevoel dat ik eerder beschreef”, aldus de bewoonster. “Stenen uit de Franse Alpen, hout dat refereert naar de bossen en witte en grijze accenten die wijzen naar de sneeuw in de bergen zorgen ervoor dat het eindresultaat niet alleen prachtig is, maar ook een persoonlijk tintje bevat.”

Keuken
De bewoners hebben de keukenindeling zelf bedacht. Kuivenhoven Keukens en Kasten voerde het vervolgens uit. “De houtsoort heet Palissander en iedereen waarschuwde ons erover, vanwege het schreeuwende karakter. Wij vinden het echter prachtig, omdat de grijze vloer juist niet opvallend is.” De keukentafel is op maat gemaakt van ijzer en hetzelfde hout als dat van de trap. Het Palissander en het overige hout zijn, net als de andere hoofdelementen, ook in andere ruimtes terug te vinden. Precies zoals de bewoners het voor ogen hadden. Zo ook in het kantoor. Vanuit deze plek is niet alleen de verstopte garage zichtbaar, maar ook een duinlandschap dat voor opperste concentratie zorgt. Simpelweg een schitterend uitzicht, dat zo betrokken wordt bij het interieur.

 

Fotografie: Niek Totté

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Stalen deuren en smeedwerk, A. Zwaan constructie metaalbewerking en jachtbouw
    Katwijk
  • Keuken en kasten, Kuivenhoven keukens en kasten
    Rijnsburg | www.kuivenhovenkeukens.nl
  • Gashaarden, De Groot kachels
    Kerkdriel | www.degrootkachels.nl

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media