World Architecture Festival

World Architecture Festival, Hotel, Architectuur

Sterke Nederlandse nominaties onthuld | World Architecture Festival

 Voor eerst vindt het World Architecture Festival plaats in Amsterdam. 

Een schaatsstadion in Heerenveen, een bezoekerscentrum in kasteel Duivenvoorde in Voorschoten en een reeks metrostations in Amsterdam maken deel uit van de projecten uit Nederland die geselecteerd zijn voor de World Architecture Festival (WAF) Awards 2018, het grootste programma voor architectuurprijzen ter wereld.

World Architecture Festival, Ice Arena, Jansma, Zwarts, Architecture, Architectuur

Eerste keer

Architecten en ontwerpers uit Nederland zullen zich later dit jaar bij de internationale top van de architectuur voegen terwijl men zich rond de wereld voorbereidt om het World Architecture Festival (WAF) 2018 bij te wonen. WAF vindt dit jaar van 28-30 november voor de elfde keer plaats, deze keer in Amsterdam. Na eerdere edities in Barcelona, Singapore en Berlijn is dit de eerste keer dat het evenement wordt georganiseerd in de Nederlandse hoofdstad.

Toonaangevende Nederlandse architectuurdenkers en vooraanstaande figuren uit de industrie zoals Reinier de Graaf (partner bij OMA), Kees Christiaanse (oprichter van KCAP Architects & Planners) en Francine Houben (oprichter en CEO van Mecanoo) zullen te horen zijn bij WAF in Amsterdam. Tijdens het drie dagen durende festival vinden verder conferentieprogramma’s, onderscheidingen, tentoonstellingen en nevenactiviteiten plaats.

Doorbraak

Het aantal Nederlandse architecten dat dit jaar is genomineerd voor de awards  is vergeleken met 2017 met 450% toegenomen. Hoewel het voor het grootste gedeelte projecten in Nederland betreft, zitten er ook verscheidene buitenlandse projecten door Nederlandse architecten bij die aantonen hoe groot de rol van Nederland is wereldwijd. Hoogtepunten zijn o.a. het Justitiepaleis in Cordoba (Spanje), door Mecanoo en AYESA, en een Eco Resort in Meijie (China) door AchterboschZantman Architecten.

Dit komt na het recente succes van Marc Koehler Architects, die tijdens de WAF Awards 2017 werden geroemd voor hun co-housing concept Superlofts in de Houthaven. Dit concept, dat won in de categorie Housing en daarnaast de Director’s Special Award ontving, werd door juryleden geprezen als een doorbraak – een repliceerbaar en overdraagbaar model dat zich leent voor schaalvergroting.

 

World Architecture Festival, Wiener, Housing, Woningen, Appartementen

Innovatie en creativiteit

Het 2018 awards-programma ontving voor het eerst meer dan 1000 inzendingen; 20 procent meer dan in 2017. Architecten en ontwerpers uit 81 landen behoren tot de genomineerden.

Paul Finch, Programme Director van World Architecture Festival, merkte op: “Architecturale innovatie en creativiteit zijn nooit schaars geweest in Nederland en de Nederlandse inzendingen voor de awards van dit jaar getuigen van de blijvende kwaliteit van projecten die momenteel door Nederlandse praktijken worden ondernomen. Amsterdam is daarmee een passende nieuwe locatie voor het World Architecture Festival. We kijken ernaar uit om zowel plaatselijke als internationale architecten en ontwerpers te verwelkomen wanneer het evenement in november wordt geopend.”

 

World Architecture Festival, Noord Zuid Lijn, Amsterdam, Metro, Station Noord, Architecture, Architectuur

Ultieme onderscheidingen

Architectuurprojecten in alle soorten en maten zijn vertegenwoordigd op de shortlist 2018 voor WAF, van particuliere residentiële projecten tot projecten op het gebied van onderwijs, infrastructuur, gezondheidszorghoreca, cultuur/maatschappij, interieur en landschap. Vooraanstaande geselecteerde wereldarchitecten zijn o.a. Zaha Hadid Architects, OMA, Foster & Partners, BIG, China Architecture Design Group, Leigh & Orange, Aedas, Grimshaw, Woods Bagot, Skidmore Owings & Meril, Heatherwick Studio en FJMT. Daarnaast zullen vele kleinere bureaus deelnemen en het opnemen tegen de grote namen.

De architecten en ontwerpers achter elk geselecteerd project zullen van 28-30 november meedingen naar categorieprijzen tijdens WAF waar ze hun projecten live presenteren aan internationale jury’s in aanwezigheid van afgevaardigden van het festival. Categoriewinnaars zullen het daarna tegen elkaar opnemen tijdens de laatste dag van het festival voor de ultieme onderscheidingen van ‘World Building of the Year’, ‘Future Project of the Year’, ‘Interior of the Year’ en ‘Landscape of the Year’.

World Architecture Festival

World Building of the Year

De ‘Super Jury’ voor voltooide gebouwen in 2018 zal beslissen over het World Building of the Year en wordt voorgezeten door Nathalie de Vries, directeur & medeoprichter van Nederlands architectenbureau MVRDV; panelleden zijn o.a. Sir David Adjaye van Adjaye Associates; Manuelle Gautrand, hoofdarchitect bij Manuelle Gautrand Architecture; en Li Xiaodong, oprichter van Li Xiaodong Atelier en hoogleraar bij de School of Architecture, Tsinghua University.

___

De volledige kandidatenlijst voor de awards van dit jaar kunt u HIER bekijken.

Meer details over de WAF Awards en het festival?