Neolith, Barcelo theatre, natuursteen, marmer vloer, natuursteen vloer

Neolith in de spotlights in Theater Barceló in Madrid

Teatro Barceló in Madrid in Spanje is al sinds de opening in 1931 een emblematisch voorbeeld van een ambitieus gebouw. Het theater is ontworpen door architect Luis Gutiérrez Soto in de tijd van de Movida en werd een architectuurrepresentatie van de economische opbouw in Spanje, de nieuwe Spaanse identiteit en rationalisme ten top. Door de jaren heen hebben er aardig wat verbouwingen plaatsgevonden. Trapote Group, de eigenaar, riep de hulp in van designstudio Cuarto Interior om het voortouw te nemen bij het redesign van de bovenverdieping en meer continuïteit in het gebouw te brengen. Er is gekozen voor Gesinterd Steen, Neolith by TheSize, voor de vloeren, wanden en meubilair.

Teatro Barceló was origineel een filmtheater, later werd het een theater en nu is het een nachtclub. Er zijn generaties Spaanse aristocratie en beroemdheden van over de hele wereld over de vloer geweest. Hier stonden Prince en de Rolling Stones op het podium. Cuarto Interior zocht dan ook naar een redesign dat de iconische geschiedenis van het gebouw zou weerspiegelen. ‘The Madrid Sky’ wordt de bovenverdieping genoemd. Voor designers Jose Manuel Fernandez (Executive Director) en Germán Álvarez (Creative Director) van Cuarto Interior een inspiratiebron om een interieur te creëren dat het originele rationalistisch design van Gutiérrez Soto zou echoën en moderniseren.

 

Neolith, Barcelo theatre, natuursteen, marmer vloer, natuursteen vloer


“Deze grote open ruimte verdiende luxe oppervlakken, moderne bekleding en meubilair en vooral een praktisch interieurontwerp”


Neolith, Barcelo theatre, natuursteen, marmer vloer, natuursteen vloer

 

Carrara-marmer uit de Classtone Collection by TheSize
“In de drukke zones zoals bij de DJ-booth en het grote ledscherm hadden we vloeren nodig die tegen een krasje kunnen, high impact maar wel met een blijvende esthetische uitstraling – Estatuario was precies wat we zochten. Wat de toepassing van dit materiaal nog aantrekkelijker maakte, was de optie om de platen te ‘bookmatchen’, dat wil zeggen gespiegeld te monteren, wat een uniform spiegeleffect opleverde en zo bijdroeg aan de consistentie en bovendien zorgde dat het geheel in lijn was met het rationalistische werk van Gutiérrez Soto.”

Rationalisme in de architectuur heeft te maken met accuratesse van het design en om de contextuele invloed van het oorspronkelijke idee te weerspiegelen, koos Cuarto Interior voor Estatuario, een design geïnspireerd op Carrara-marmer, uit de Classtone Collection by TheSize. Het materiaal werd toegepast in bookmatch en het geheel van verstrengelde geprononceerde en subtiele aderen op de pure witte achtergrond symboliseert het rationalisme; een synthese van aderen, repeterend geordend, die zorgt dat het op een natuurlijke manier ongeordende patroon toch één geheel wordt.

 

Neolith, Barcelo theatre, natuursteen, marmer vloer, natuursteen vloer

 

Het geheel straalt elegantie uit
“We werkten met een plattegrond in de vorm van een kruis. Om symmetrie te creëren aan beide zijden van de centrale ruggengraat, hebben we hoge elementen aangebracht bij de tegenover elkaar geplaatste zitgedeeltes. Voor de ondersteunende pilaren is Estatuario gebruikt. Dit concept is geïmplementeerd in het hele project en doorgevoerd tot en met het meubilair. Wat we met het interieur deden, moest werken in synergie met het licht in de club. De verlichting moest samengaan met het bookmatch-effect van de vloer en moest daarom symmetrisch worden. De spots werden niet zomaar ergens geplaatst, maar op strategische plekken om de aderen van de vloer beter uit te laten komen.”

My Neolith Project 2016
Nu het project af is, zien we een harmonieuze samensmelting van koper- en aardetonen tegen de helderwitte achtergrond van Estatuario. Het geheel straalt elegantie, eenvoud en klasse uit. En het succes van dit interieurproject zet zich voort, want Cuarto Interior heeft de eerste plaats behaald in de categorie ‘professioneel’ van de Europese editie van ‘My Neolith Project 2016’, georganiseerd door TheSize. Dit prijswinnende interieurdesignproject heeft de architecturale grootsheid die Luis Gutiérrez Soto in 1931 gecreëerd had, opnieuw vormgegeven en veiliggesteld voor de toekomst, zodat Teatro Barceló het centrum van Madrids ‘social scene’ kan blijven.

 

 

 

Neolith, Natuursteen, Marmer, Keramiek, Keukenbladen, badkamers, interieurs

___

Contactgegevens: