Ontworpen met zicht op de natuur

MR STIR STRAKK Interieurbouw

Maarten Huls en Martijn van Bussel van MR. STIR architect + planner mogen met hun Nederlands-Belgische studio voor architectuur en stedenbouw zeer gevarieerde projecten ontwerpen. Een daarvan is deze moderne villa die wat betreft exterieur en interieur zodanig door hen is ontworpen dat het omliggende natuurgebied onderdeel is geworden van de unieke woonbeleving van de bewoners. Het maatwerkinterieur van STRAKK Interieurbouw maakt de sublieme woonbeleving compleet. 


Huis

Natuurgebied, Interieurbouw, MR STIR STRAKK Interieurbouw

Alle leveranciers van het huis

Garagedeur

Different Doors

Dakwerken

Vervoort Dakwerken
Natuurgebied, Interieurbouw, MR STIR STRAKK Interieurbouw

Patio en zicht op natuurgebied 

De wijk waar de villa staat, is gelegen aan de rand van een natuurgebied. Vanuit de villa – gelegen op een hoekkavel – hebben de bewoners hierop vrij uitzicht. Architect Maarten Huls: “Dit vrije uitzicht aan twee zijden op het natuurgebied biedt interessante zichtlijnen. De eis van het gemeentelijke beeldkwaliteitsplan om de woning schuin mee te laten lopen met de weg was een uitdaging, maar draagt uiteindelijk juist bij aan het unieke ontwerp.” Wegens ditzelfde plan moest de woning iets hoger dan straatniveau worden gerealiseerd, waardoor de villa op een terp gebouwd lijkt te zijn. “Doordat de woning aan een populair natuurgebied ligt, komen er veel wandelaars langs. Om privé van het landschap te kunnen genieten hebben we een deels open patio ontworpen die een filter vormt tussen openbaar en privé. Dit wordt versterkt door een boom in de patio met daarboven een organisch gevormde opening voor natuurlijk daglicht. Door de twee zijdes met glas in L-vorm grenzend aan de patio, zijn de leefkeuken, woonkamer en hoofdslaapkamer optisch verbonden; je kijkt van binnen via buiten weer naar binnen.” 


Keuken

Natuurgebied, Interieurbouw, MR STIR STRAKK Interieurbouw

Alle leveranciers van de keuken

Keukenblad Neolith

Michel Oprey & Beisterveld

Kokendwaterkraan

Quooker

Interieurbouw

Strakk Interieur
Natuurgebied, Interieurbouw, MR STIR STRAKK Interieurbouw

Kookeiland centraal 

De woonkeuken kijkt uit op de natuur en heeft veel daglicht door meerdere ramen. “Om de opkomende zon te filteren, zijn er houten lamellenjaloezieën geplaatst, die volledig zijn geïntegreerd”, vertelt Maarten. Deze filteren niet alleen het zonlicht, maar zorgen meteen ook voor een sfeervol schaduw-licht-effect. Met de tekeningen van MR. STIR voor de keuken en wandbekleding, gingen de bewoners naar de vakmensen STRAKK Interieurbouw. Dat de samenwerking met STRAKK goed beviel, blijkt wel uit het feit dat zij later ook de buitenkeuken hebben gerealiseerd. Voortbordurend op de keukentekening maakte STRAKK een schitterende woonkeuken. Een volume in de vorm van een lange wand – met een ronding die al voor de keuken begint – wordt onderbroken door taatsdeuren. Deze komen uit op de entree en trappen van de woning. De zwarte gebeitste wand eindigt in de keuken waar deze dienstdoet als opberg- en servieskast. Het kookeiland is een ware blikvanger door de positie in de ruimte en de afwerking. Chantal Schoeber van STRAKK Interieurbouw vertelt: “Het prachtige keramiek van Neolith is zodanig toegepast dat de aders van het werkblad, inclusief keramische spoelbak, doorlopen in de deuren aan de voorzijde. Hierdoor oogt het kookeiland als een massief maar tegelijkertijd elegant blok. Hetzelfde keramiek is ook gebruikt als achterwand in de keukenwand. Ook de schuifbare deuren voor de koffiepantry aan de andere kant van de keuken zijn bijzonder fraai. Deze pantry heeft verlichte schappen en een zwart fenix werkblad.” De zwarte ovalen eettafel is ook van fenix gemaakt en heeft een mooie matte uitstraling. De kleur van de tafel en de cognackleurige stof van de eetkamerstoelen matchen perfect met het keramiek van het keukenblok. 


Woonkamer

Natuurgebied, Interieurbouw, MR STIR STRAKK Interieurbouw

Alle leveranciers van de woonkamer

Haard

Boley
Natuurgebied, Interieurbouw, MR STIR STRAKK Interieurbouw

Haard als middelpunt 

De woonkamer heeft net als de rest van de benedenverdieping een Europese eikenhouten vloer in een Hongaarse punt, afgewerkt met olie en een matte lak. Boven, waar de slaap- en logeerkamers en badkamer van de kinderen zijn, ligt dezelfde vloer, maar dan in rechte planken. Het zitgedeelte en de study worden optisch van elkaar gescheiden door een sublieme haard. De study is mooi gelegen bij de glazen schuifpui grenzend aan de tuin. De haard is onderdeel van het interieurontwerp van MR. STIR. Maarten: “We hebben deze gashaard door een specialist laten maken, zodanig dat er geen glazen wand omheen hoefde.” Het stalen haardmeubel met ribben is ter hoogte van de vloer iets smaller en zorgt zo voor een ranke uitstraling. Dat geldt ook voor de haardombouw ter hoogte van het plafond. 


Badkamer

Natuurgebied, Interieurbouw, MR STIR STRAKK Interieurbouw

Alle leveranciers van de badkamer

Welness

VSB Welness

Tegelwerken badkamer

John Slaats Tegelwerken
Natuurgebied, Interieurbouw, MR STIR STRAKK Interieurbouw

Modern-luxe uitstraling 

De bewoners wilden graag hun slaapkamer en badkamer op de benedenverdieping, zodat deze meteen levensloopbestendig zijn. Als je vanuit de slaapkamer door de bijbehorende walk-in-closet loopt, kom je bij de badkamer. De verlichting van de villa is ook onderdeel van het ontwerp van MR. STIR. Er is veel gebruikgemaakt van inbouwspots, maar in de walk-in-closet en de keuken zijn ook zwarte opbouwspots gebruikt voor accentverlichting. De badkamer is voorzien van een toilet, douche en een wastafelmeubel in zwart eikenfineer en een blad van solid surface. De luxe uitstraling wordt benadrukt door de schitterende kamerhoge keramische platen van Neolith op de wanden en de messing kranen. Beneden hebben de bewoners een garage, een gym, sauna en douche tot hun beschikking. Deze gym is ruimtelijk ontworpen met glazen wanden en een spiegelwand. De vloer is een strakke, moderne grijze-beige pu-gietvloer en ligt over deze hele benedenverdieping. De prachtige sauna is een combinatie van een traditionele sauna en een infraroodsauna. 

Sober met verrassende accenten 

De villa is met sober wit stucwerk uitgevoerd, afgewisseld met houtwerk, glas, aluminium en beton. Het warme accent komt van het prachtige hout dat voor de garagepoort en in de patiowanden is gebruikt. De positie van het beton zorgt ervoor dat het lijkt alsof de villa boven op de garage ligt. De betonnen treden leiden naar de entree die een gebogen wand heeft: belijning die ook in het interieurontwerp is toegepast. De dieper geplaatste aluminium kozijnen accentueren de strakke vormgeving van de villa. Vanuit de bovenverdieping kijk je op het met sedum beklede dak naar het natuurgebied. “Het sedum kleurt gedurende de seizoenwisselingen met de bomen aan de rand van het natuurgebied mee. Zo heb je ook boven een fraai uitzicht.” Over de tuin vertelt Maarten ten slotte: “De bewoners wilden graag een besloten tuin. Deze is toegankelijk vanuit de study en via de poort bij de entree. We hebben de tuin ontworpen met een overdekte buitenkeuken geplaatst achter zwartgebeitste lamellen, een terras en een jacuzzi. In de overkapping is ook een ronding gemaakt.” En zo wordt de rechte belijning van de moderne villa op meerdere punten afgewisseld met een ronde vormgeving, zowel aan de buiten- als binnenzijde. 

Editor: Media team

Datum: 08-06-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Tim van de Velde