
Different Doors vervaardigt hoogwaardige houten garagedeuren, voordeuren en taatsdeuren met bijhorende gevelafwerking. Elke deur wordt op maat geproduceerd. Het bedrijf dat twaalf en een half jaar geleden begon als een eenmanszaak is inmiddels uit zijn jasje gegroeid. Onlangs opende Different Doors officieel de deuren van zijn nieuwe bedrijfspand: het eerste duurzame en innovatieve bedrijfsgebouw van Nederland dat voldoet aan de norm van 2050. Zowel het exterieur als het interieur weerspiegelen de identiteit van het jonge, succesvolle bedrijf. The Art of Living sprak met Sil Kuppens, de eigenaar van Different Doors, architect Roel Lamers en interieurdesigner Hans Kuijten.
Toekomstbestendig bouwen
Sil Kuppens is niet alleen een ondernemer pur sang, maar loopt met zijn bedrijf ook vooruit op het gebied van duurzaamheid. Voor de unieke ontwerpen van zijn producten gebruikt Different Doors hoogwaardige, duurzame materialen en innovatieve technieken. Toen nieuwbouw ter sprake kwam, had hij dan ook duidelijke ideeën over het ontwerp. Het nieuwe bedrijfspand moest het eerste duurzame en innovatieve bedrijfsgebouw van Nederland worden dat aan de energie-eisen van 2050 zou voldoen. Hij wilde bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruikmaken van milieuvriendelijke materialen en hij vond het belangrijk om technieken toe te passen die het energieverbruik van het bedrijf tot een maximum beperken. Daarnaast wilde hij een werkomgeving realiseren waarin medewerkers de rust vinden om geconcentreerd te werken, maar die hen ook inspireert om tot nieuwe en creatieve ideeën en oplossingen te komen. Sil verdiepte zich in de materie en betrok onder andere de Technische Universiteit Eindhoven bij de ontwikkeling van zijn bouwplannen.
Weerspiegeling van de bedrijfsfilosofie
Sil benaderde Roel Lamers van Architectenburo ZIJN om het nieuwe bedrijfspand te ontwerpen. Roel: “Onze ontwerpen stralen uit hoe onze opdrachtgever wil wonen of werken. Ze kenmerken zich door een duidelijke routing en structuur waarin zuivere vormen de gebruiksfuncties van het gebouw volgen. Als dit klopt, dan klopt het gebouw eromheen ook. Voor Different Doors betekent dit dat de productieomgeving, het magazijn, het kantoor en de showroom zijn samengevoegd tot een gebouw waarin de verschillende gebruiksfuncties samensmelten.” Aan de buitenkant van het bedrijfspand vallen direct de hoogte en de showroom op. Het contrast van dit witte gebouw in een groene omgeving zorgt voor een sprankelend beeld. Het is geen typisch bedrijfsgebouw. Er komen veel elementen terug die je ook in een woning tegenkomt, zoals wit stucwerk en hout. De basale, zuivere houten constructie is grotendeels zichtbaar gelaten. De transparantie van het pand geeft de vriendelijkheid en openheid van Different Doors weer. De bedrijfs-filosofie is in die zin al vanaf de buitenkant zichtbaar.
Duurzaam en innovatief
Dankzij de inzet van een nieuw machinepark en minder vervoersbewegingen kan in het nieuwe bedrijfspand veel efficiënter gewerkt worden dan voorheen. Architect en opdrachtgever hebben zorgvuldig gekeken naar de ecologische voetafdruk van de materialen en installaties voordat zij deze toepasten. Een van de duurzame keuzes is de volledig houten constructie. Houtskeletbouw vermindert de uitstoot van CO2 en is daarmee veel minder belastend voor het milieu dan staal en beton. Bijzonder aan het pand is de installatie voor energieopslag. Deze zogenaamde warmte- en koudeopslag (WKO) is een techniek waarbij energie in de vorm van warmte of kou wordt opgeslagen in water diep onder de grond. Verder is aan de buitenkant van het pand een laag van goed isolerende materialen aangebracht, zodat er minder energie nodig is om de binnentemperatuur stabiel te houden. Zelfs voor de oriëntatie van het bedrijfsgebouw is er rekening gehouden met de stand van de zon. ’s Morgens vangt de grote glazen pui zodanig veel warmte van de zon dat er minder energie hoeft te worden opgewekt.
Gezellige en motiverende werkomgeving
Het gebouw zoals het er nu staat, draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van de werknemers van Different Doors. De praktische indeling, het vele licht, de hoge kwaliteit van de inrichting, het gebruik van natuurlijke materialen: het zijn allemaal elementen die de productiviteit en motivatie van mensen verhogen. Ontwerper Hans Kuijten is verantwoordelijk voor het interieur: “In mijn ontwerpen voelt iedereen zich thuis. Ik vind mijzelf dan ook meer een sfeerontwerper dan een interieurontwerper. Ik heb veel ontworpen voor de vrijetijdssector en die sfeer wilde Sil graag terugzien in zijn bedrijfspand. In de eerste plaats voor zijn werknemers, omdat die belangrijk voor hem zijn. Het moest dus een werkplek worden waar de medewerkers graag naartoe gaan, waar ze gezelligheid aantreffen en warmte voelen. Deze sfeer is overal doorgetrokken, van de kantoren tot de kantine en de toiletten. Het materiaalgebruik, de juiste kleurstelling, een goede afwerking van de wanden en plafonds en het lichtplan spelen hierin een grote rol. Hout is het bepalende thema in de architectuur van het pand. We hebben dit doorgevoerd in ons interieurontwerp. De warme tinten ervan én het groen van buiten hebben we naar binnen getrokken, zodat je volledig opgaat in de omgeving. De toevoeging van echte planten en het sedumdak in de showroom versterken dit gevoel.”
Optimale productiebeleving
Met de opening van de showroom in juli was het pand eindelijk af. Om klanten niet alleen de producten van Different Doors te tonen, maar om ze deze ook te laten ervaren, is er middenin het bedrijfspand een heuse villa gebouwd. In de villa hangen twaalf garagedeuren, die een goede impressie geven van de oneindige mogelijkheden die Different Doors biedt. In de showroom zijn meerdere ruimtes ingericht waar de adviseurs samen met de klant kunnen zitten om de materialen, kleuren, profilering en uitstraling van de nieuwe deur te bespreken. Dankzij innovatieve en audiovisuele oplossingen, krijgen klanten al direct een beeld van de mogelijkheden die het beste passen bij hun smaak en hun woning. Hans: “Voor de showroom was het belangrijk om te bedenken hoe we de producten zouden presenteren zodat mensen denken: ‘Dit wil ik in huis.’ Je wil een verhaal vertellen van luxe, comfort en warmte. De in het oog vallende ronding in de glazen voorpui van het pand deed mij denken aan een miniatuur in een sneeuwbol. Zo bedachten we voor de showroom een tastbare villa met internationaal karakter, een stijl die heel goed past bij Different Doors: kwaliteit en ruimtelijkheid. Het geheel is een “totaalbeleving” geworden waar je doorheen kunt lopen.”
Fotografie: Nick Cannaerts