Origineel woninginterieur met ambachtelijk gesmeed vakwerk

Kunst-Siersmederij Rein Tupker & ZN

In een laan met vrijstaande huizen in de provincie Utrecht staat een woning met een wel heel bijzonder interieur. Kunst-siersmederij Tupker kreeg namelijk van de bewoners de opdracht om een bijdrage te leveren aan de verbouwing van de benedenverdieping. Tupkers vakwerk zorgde voor authentieke eyecatchers in de uit 1910 stammende woning. The Art of Living brengt een bezoek aan de woning en spreekt smid Pascal Tupker en de trotse bewoners.

De bewoonster laat er geen twijfel over bestaan: zij en haar partner waren snel onder de indruk van Tupker toen zij hun showroom en werkplaats in Soest bezochten. Zij waren op zoek naar taatsdeuren. “Het begint als je binnenkomt: je denkt meteen ‘hier wordt ambacht geleverd’. En daar houd ik van. Vervolgens word ik als klant ook nog eens heel goed te woord gestaan en wordt er met me meegedacht.” De man des huizes vult aan: “We kregen de vraag wat onze plannen waren. Met zo’n open vraag ga je echt goed met elkaar in gesprek.” Pascal: “Ik heb met de bewoners meegedacht over hoe je het beneden zo kon inrichten dat er doorkijkjes ontstonden. Vanuit de woonkamer kun je door bijvoorbeeld de open stalen kasten heen, de tuin goed zien.” En zo ontstond, wat begon als een oriëntatie voor taatsdeuren, een omvangrijke interieuropdracht. Deze bestond behalve stalen taatsdeuren met leer, uit onder andere uit stalen kasten, plinten, een kunstsokkel en wanden van ferrometaal in de woonkamer en keuken.


Leefruimtes

Taatsdeuren, Tupker, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Interieurbouw

Erixs Creatief Maatwerk
Taatsdeuren, Tupker, The Art of Living

Plek voor kunst

Het zitgedeelte van de woning bevindt zich aan de voorzijde. Net als voor deze hele benedenverdieping geldt, zijn hier stalen plinten gemonteerd. Om de tv niet prominent aanwezig te laten zijn als deze niet aanstaat, bedachten de bewoners een horizontaal elektrisch schuifbaar paneel als onderdeel van een wandmeubel. Het paneel zelf is op creatieve wijze verfraaid met een groot schilderij in tinten die precies passen bij de bordeauxrode kleur- accenten in de woning, zoals het behang, het karpet en de fauteuils.

Waar voorheen de keuken was in een afgesloten ruimte, heeft Pascal een stalen kastenwand van ruim vijf meter in een hoekopstelling gemaakt. “Deze kast moest plek bieden aan de kunstverzameling van de bewoners en hun boeken. Toen ze in onze showroom kwamen en ik vroeg naar hun plannen, liet ik ze zien wat voor kasten ik maak en waren ze direct enthousiast.” De belijning van de kast strookt precies met de belijning van de aangrenzende ijzeren taatsdeuren naar de keuken. Maar ook die van de open kasten, die de overgang markeren naar de achterzijde van de woning, waar de bewoners vanuit hun fauteuils zo de tuin inkijken.

Kunst en kleuren in samenhang

Door de taatsdeuren is de woonkeuken aan de ene kant afgesloten maar visueel toch bij het huis betrokken, wat de woonkamer extra ruimtelijk maakt. Het grote kunstwerk aan de muur bevat kleuren die in het interieur en de keuken voorkomen. Erixs Creatief Maatwerk leverde de keuken en het tv-meubel in de woonkamer. “Net als Tupker een leverancier die zijn vak met passie en veel creativiteit levert en goed meedenkt bij het vinden van handige, duurzame oplossingen”, aldus de bewoonster.


Werkplek

Taatsdeuren, Tupker, The Art of Living

Alle leveranciers van de werkplek

Stalen taats- en kozijndeuren

Kunst-Siersmederij Rein Tupker & Zn

Robuust bureau

In de ruimte tussen een werkplek en het achterste deel van de woning zijn twee open kastenwanden door Tupker gemaakt. De wandkast met lage gashaard voorzien van glas aan drie zijdes, werkt als roomdivider tussen de woonkamer en de werkplek van de vrouw des huizes. Deze werkplek heeft een bureau dat je niet snel elders tegenkomt: Tupker maakte een stalen onderstel, dat wat vorm betreft aan de rechterzijde wel iets weg heeft van een tijdschriftenhouder. Het robuuste oude houten blad werd ook door Pascal geleverd en zodanig in ere hersteld dat het nog jaren mee kan; net als al het gesmede vakwerk dat het interieur rijk is.


Entree & Wellness

Taatsdeuren, Tupker, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree en wellness

Sauna

Welson

Sauna van formaat

De entree heeft een bijzondere trapleuning: deze is als uitsparing in de muur verwerkt en wordt indirect verlicht met een LED-strip. “We hebben deze muur laten isoleren. Daardoor werd deze dikker en zou er geen ruimte meer zijn voor een trapleuning. Op deze manier hebben we toch voldoende ruimte voor een leuning”, licht de eigenaresse toe.

De trap leidt naar de verdieping die de bewoners ook wel hun wellnessvloer noemen. Zodra we de badkamer zien, begrijpen we direct waarom: hier is een ruime sauna gemaakt met prachtige banken van ayous-hout in een hoekopstelling. De overige zijdes zijn volledig van glas, wat een mooie open ruimte creëert en zo het zicht naar de tuin niet onderbreekt. Het maatwerk badmeubel, gemaakt door Erixs Creatief Maatwerk, tegenover de sauna heeft ladefronten in dezelfde tint als het ayous-hout. De wand van keramische wand- tegels loopt van de inloopdouche door naar de voorzijde van de ruimte. Het balkon aan deze voorzijde hebben de bewoners tijdens de eerste fase van hun verbouwing laten renoveren en biedt uitzicht over de diepe, weelderige tuin.

Editor: Media team

Datum: 12-10-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Jaro van Meerten