Oude stadswoning in een nieuw jasje

Studio Entr

Wanneer de kinderen het huis uit zijn en de woning te groot wordt, wil je iets anders. Een woning die niet al te veel onderhoud vraagt, die duurzaam is en waar je nog lang kunt blijven wonen. We spraken de bewoonster van een woning in een mooie wijk in een Noord-Brabantse stad. Haar omgeving verwonderde zich in eerste instantie over haar keuze, maar interieurarchitect Tom Ruijken van Studio Entr zorgde ervoor dat het huis transformeerde tot een stadswoning op maat.


Entree

Stadswoning, renovatie, Studio Entr

Een nieuw huis in een oude woning

Toen de keuze was gemaakt om naar een andere woning te gaan zoeken, gingen de bewoners eens kijken op Funda. Ze stuitten op hun huidige woning, maar zagen deze in eerste instantie niet zitten, vertelt de bewoonster. “We vonden het te klein. We hadden een bungalow met veel grond en zochten iets anders. Toch zijn we gaan kijken en toen hoorden we van de makelaar dat er veel bijgebouwd mocht worden. Ik wilde een huis wat we helemaal naar onze eigen zin konden maken. Daarom was dit huis zo geschikt: álles moest er nog aan gebeuren.” De overgang naar een stadswoning die deel uitmaakt van een blok van twee, verbaasde sommige mensen, gaat de bewoonster verder. “Ze dachten dat we een stap achteruit deden, maar we hebben een nieuw huis gebouwd in een oud huis en een stuk aangebouwd. We wonen in een huis dat helemaal naar onze wens is, in een prachtige wijk en een zeer rustige straat.

Lekker eten, kunst en reizen

Voor de verbouwing werd Tom Ruijken van Studio Entr ingeschakeld. Hij heeft een ruime ervaring in zakelijke en particuliere projecten, zoals woningen, horeca en kantoorruimtes. Hij vindt het leuk om zich op verschillende projectsoorten te richten. De bewoners kenden hem via zakelijke verbouwingen in het verleden en ze waren goed te spreken over zijn werk. Samen namen ze plaats aan de tekentafel. Een gezellige woonkeuken was een echte must in het nieuwe huis. Ook wilden de nieuwe eigenaars een grote slaap- en logeerkamer. Dat kwam goed uit, want Tom haalt zijn inspiratie uit lekker eten, kunst en reizen. Zijn ideeën werden dan ook met open armen ontvangen, vertelt hij. “Ik heb de basis voor de lay-out bedacht en de bewoonster kwam vervolgens met haar eigen inbreng. Die samenwerking was erg prettig.”Er werd gekozen voor warme en degelijke materialen, zoals een betonlook- tegelvloer gecombineerd met hout. Het meubilair uit het oude huis werd meegenomen, wat bijzonder goed uitpakte, zegt de bewoonster. “Onze oude meubelen en spullen komen hier veel mooier uit dan in onze vorige woning. Ik wilde het vooral mooi en gezellig inrichten, zodat we ons helemaal thuis voelen.”


Leefruimtes

Stadswoning, renovatie, Studio Entr

Warm en uitnodigend

Om tot het beste resultaat te komen, werd het hele huis gestript en werd er een gedeelte aangebouwd. Alles werd opnieuw gedaan: de elektra, indeling, isolatie, er kwamen PV-panelen op het dak, een hybride warmtepomp en vloerverwarming. De wensen van de bewoners stonden steeds centraal en daar paste Tom zijn stijl op aan. “Ik heb natuurlijk ook een eigen visie en weet klanten te inspireren. Zo maak ik een samenhangend geheel waar iedereen zich in kan vinden”, aldus Tom. De stijl die hier gezocht werd, was vooral warm en uitnodigend. Dat valt direct op wanneer je binnenkomt. Via de entree heb je toegang tot de bovenverdieping, de pantry of de werkruimte. Via de pantry kom je vervolgens uit in de keuken en via de werkruimte in de woonkamer. Alles staat in verbinding met elkaar door middel van kozijnloze taatsdeuren die een doorzicht bieden naar de verschillende ruimtes.

Gezellig samen tafelen

Het leven van de bewoners speelt zich grotendeels af in de keuken. Ze koken graag en houden van gezelligheid. Er moest dus een grote leefkeuken komen. Na een lange zoektocht werd er als materiaal gekozen voor mahoniehout met een composiet werkblad. En heel veel kastruimte. De keuken bevindt zich langs de gehele achtergevel en er kan gekookt, gegeten, gekletst en relaxed worden. De bank uit de oude woning werd op maat gemaakt en opnieuw bekleed, zodat er lekker gezeten kan worden naast de open haard voordat het eten klaar is. Boven de eettafel hangt warme verlichting die een fijne sfeer brengt. Behalve een groot kookeiland is er nog een pantry achter de keuken, wat erg handig is om vaat in weg te zetten en alles opgeruimd te houden. De naastgelegen living is niet overdreven groot en vooral erg knus. De bewoners zitten er vaak om televisie te kijken. Legplanken aan de wanden zorgen ervoor dat er voldoende plaats is voor accessoires, die het interieur een persoonlijke touch geven.


Slaapkamer

Stadswoning, renovatie, Studio Entr

Zolder opengemaakt

Op de bovenverdieping vinden we de mainsuite en een gastenkamer, beide met een eigen badkamer. Om tot de huidige hoofdslaapkamer te komen, werden er van twee kamers één gemaakt, vertelt Tom. “De zolder hebben we opengemaakt voor een ruimtelijk gevoel. Je kijkt nu tot aan de nok. Het kunstwerk boven het bed werd door de bewoonster zelf gemaakt.” Het bed heeft geen hoofdbord, maar lambrisering met indirecte verlichting. Ook de rondingen in de nachtkastjes zorgen voor een zachte sfeer. Het is een ruime, frisse en lichte ruimte. En suite ligt de badkamer met ligbad, een fijne douche en dubbele wasbak en spiegelkasten. Het toilet bevindt zich buiten de badkamer op de overloop.


Tuin

Stadswoning, renovatie, Studio Entr

Alle leveranciers van de tuin

Architect

Studio Entr

Oase in de stad

Ook de onderhoudsvriendelijke tuin ontwierp Tom, waarna een hovenier het geheel heeft aangelegd. Tom voerde een bezonningsstudie uit en plaatste verschillende zitjes. De grootste bevindt zich onder de overkapping van platowood met heaters, waar de bewoners lang buiten kunnen zitten. Deze overkapping kan eventueel later nog een andere functie krijgen. Mocht het nodig zijn, dan kan deze ruimte verbouwd worden tot slaapkamer, zodat de bewoners volledig gelijkvloers kunnen gaan wonen. De wand en het dak zijn al geïsoleerd, dus dat zal geen grote verbouwing worden. De eigenaars voelen zich er helemaal thuis, vertelt de bewoonster: “We zaten eigenlijk goed, dus ik zag ertegen op om te gaan verhuizen. Er kwamen twijfels bij me op of het nieuwe huis wel goed zou bevallen, maar dat doet het zeker. Het is een oase in de stad.”

Editor: Media team

Datum: 18-03-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings

Fotografie: Dré Wouters