Overheerlijk wonen in een landelijke omgeving

Daverveld Ontwerpers – Van de Ven Architecten

Aan een voormalig landweggetje in het zuiden van ons land kwam via de regeling Ruimte voor Ruimte een chique villastraat tot volle wasdom. Door rekening te houden met het oorspronkelijke karakter van deze plek en de wensen van de opdrachtgevers voor een landelijke villa, creëerde Van de Ven Architekten een droomvilla met een huiselijke parkachtige tuin. Waar zowel binnen als buiten geborgenheid key is. DAVERVELD Ontwerpers zorgde voor de perfecte persoonlijke touch. Deze realisatie is een voorbeeld van co-creatie pur sang. Ervaar maar! 


Exterieur

Rieten dak, omgeving, Daverveld Ontwerpers – Van de Ven Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Aluminium kozijnen

Thermo Konstrukties

Natuursteenstrips

The Flagstone Company

Aannemer

Van Dinther Bouw B.V.

Louvrepanelen

Livium

Tuinontwerp & aanleg

Siebers Groep

Zwembad

Elzen Zwembaden

Kwestie van het vinden van de perfecte afstemming 

Hoe speel je met openheid en diepte in een lang en smal perceel? En hoe zorg je ervoor dat er een intieme geborgenheid ontstaat in zowel de binnen- als buitenruimte? De opdrachtgevers wilden heel graag een rieten kap met een grote overstek. Een eigen volume voor de slaapkamers van de kinderen en ruimte voor een gym en yoga. Contact met buiten en veel lichtinval waren eveneens belangrijk. Met die wensen en uitdagingen ging Van de Ven Architekten aan de slag met het ontwerp van de villa en de tuin. En dat resulteerde uiteindelijk in het ontwerp van een villa met meerdere volumes die met elkaar verbonden zijn. Qua materialisatie is er gekozen voor riet, licht stucwerk, (eiken)hout en donkere aluminium kozijnen. Een meer dan sterke combinatie. 

 

Verschillende plekken om ultiem te ontspannen 

Christian Warner: “In het ontwerp van de buitenruimte heb ik gezocht naar een optimale combinatie tussen groen en open ruimten. Omdat het perceel lang en smal was, was het een uitdaging om toch die geborgenheid plek te geven. Dat heb ik onder andere gedaan door met de verschillende volumes en de plaatsing ten opzichte van elkaar te spelen. Zo heb ik de gym en yogaruimte met de aangrenzende carport dwars op de twee hoofdvolumes geplaatst en verderop in de tuin aan de linkerzijde een overdekt terras gesitueerd waardoor er een geborgen plek ontstond voor het zwembad en de huiselijke tuin. Vanuit de erker in de woonkamer loopt een dubbele pergola door tot aan het overdekte terras. Zo zijn een geweldig kruispunt en een duidelijk patroon ontstaan. De stenen van de tuinmuren zijn nagenoeg zonder mortel op elkaar gestapeld zodat plantjes en dieren hun eigen habitat kunnen creëren en een nog natuurlijker beeld ontstaat. Achter het boerenhek begint de parkachtige en vooral landelijke tuin. De organische vorm van de paden doet denken aan een karrespoor, en dat is een knipoog naar het landweggetje van weleer. Zo hebben we een stukje van het oorspronkelijke landschap teruggebracht in de bebouwde omgeving. Het is mooi als dit allemaal samenkomt en het ontwerp perfect in het landschap past. 

Dat is de ultieme uitdaging. Iedere keer opnieuw.” 


Leefruimte

Rieten dak, omgeving, Daverveld Ontwerpers – Van de Ven Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Stalen trap & leuning

Smederij Eric Janssen

Stucwerk

Goossens Stucwerken

Parket vloeren

De Kempen Parketvloeren

Interieurarchitect

DAVERVELD Ontwerpers

Gordijnen, raambekleding & shutters

Caspar Dekkers Interieurs

Haard

Van Tiel Haarden

Keuken

ASWA Keukens

Schakelmateriaal

Gira Nederland

Vloertegels

Loomans Tegelwerken

Kroonluchter

Kroonjuweel verlichting

 Hier voel je je welkom 

We komen de villa binnen via de entree aan de rechterzijde van het perceel. De grote eikenhouten deur, de strakke lijnen van de trap naar de verdieping en de symmetrische ‘balkonnetjes’ aan de linker en rechterkant, zijn een duidelijk statement. Kijk je vanaf de verdieping naar de voordeur dan doet het lijnenspel van de houten balken, de ramen en de trap je denken aan het interieur van een kapel. Wat een geweldige entree! Links loop je naar het kantoor met veel raampartijen en zicht op de voortuin. Als je naar rechts gaat dan loop je via een gang met toegang tot alle logistieke ruimten naar de gym en de daarboven gelegen yogaruimte. Direct naast de trap kun je aan weerszijde via een glazen taatsdeur naar het hart van de villa: de woonkeuken. In het interieur is de landelijke, licht klassieke stijl met een moderne insteek doorgevoerd in de meubels en de stoffering en vormt een groene kleur in verschillende gradaties een terugkerend accent. 

Samen en even alleen zijn, het kan allebei 

De woonkeuken, chillruimte, eet- en woonkamer staan allemaal met elkaar in verbinding én kunnen ook afzonderlijke ruimten worden door de taats – of schuifdeuren te sluiten. Let vooral op de erker in de woonkamer die plaats biedt aan het grote houten kunstwerk (ook buiten goed zichtbaar). De frisse witte keuken is een baken tussen de natuurlijke (eikenhouten) materialen. Een ander prachtig detail is de doorkijkhaard tussen de chillruimte en de keuken.

 Rust en balans zijn belangrijk 

“Je moet weten waar de eigenaren zich goed bij voelen”, aldus Marco Daverveld. “Alle keuzes moet je op elkaar afstemmen zodat er een perfecte balans ontstaat en alles klopt. In mijn vak kijk ik continu om me heen en absorbeer ik wat ik zie. Het is mooi als verschillende partijen niet alleen hun eigen opdrachten perfect uitvoeren, maar als zij dit met elkaar tot een perfect resultaat brengen. Dan is er sprake van echte samenwerking. Deze opdracht was daar een mooi voorbeeld van.” 

Heerlijk wakker worden met uitzicht op de tuin en de lucht 

Op de verdieping boven de keuken is de garderobe van zowel de ouders als de kinderen gesitueerd. Met aan de rechterzijde de slaapkamers en badkamer van de kinderen en een grote logeerkamer en aan de linkerzijde de masterbedroom en de badkamer met royaal ligbad en inloopdouche. Ook hier komt de kleur groen in verschillende tinten weer terug in de tegels achter de spiegels en op de muur van de douche. Op de verdieping zijn de spanten overal nadrukkelijk aanwezig. Op sommige plaatsen zijn de spanten constructief, op andere punten puur decoratief. De cadans en het lijnenspel zijn leidend. Vorm en functie gaan hier hand in hand. En zeg nou zelf, met het uitzicht op de tuin en de immer veranderende lucht, zo wil je toch wakker worden!  

Editor: Media Team

Datum: 13-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Linde ten Broek

Fotografie: Jaro van Meerten