
Bij Nidum kon je al terecht om producten, materialen en sferen écht te beleven. In het house of inspiration in het Noord-Brabantse Grave komen diverse showrooms, stores en restaurant Ovum samen. Binnenkort komt daar nog een extra dimensie bij; dan wordt Nidum Boetiekhotel geopend. De kamers werden ingericht door zes vooraanstaande designers met als pallet de producten en materialen die bij Nidum verkrijgbaar zijn.
House of inspiration
Nidum en Ovum zijn gevestigd in het monumentale Arsenaal in Grave. Een schitterend pand met een rijke historie in een prachtig vestingstadje. In het verleden deed het Arsenaal al dienst als legerbasis, gevangenis, psychiatrische inrichting en als woon- en designwinkel van Jan des Bouvrie. In 2019 kochten Lonneke van der Weyden en Aard Keijser, eigenaars van Keijser&Co, het pand om het volledig te transformeren in een house of inspiration. Hier ging een grote renovatie en verbouwing aan vooraf. “In augustus 2021 ging restaurant Ovum open, in november 2021 inspiratiecentrum Nidum en nu, als derde fase, het boetiekhotel”, vertelt Lonneke. Het hotel is multifunctioneel. Gasten die de omgeving willen ontdekken, zijn binnen korte tijd in Nijmegen of Den Bosch. Het is een uitvalsbasis voor de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland; erg centraal gelegen dus. En doordat het hotel werd ingericht met de producten van de partners die in Nidum gevestigd zijn, kunnen gasten ze uittesten door middel van een overnachting. “Ze kunnen dan slapen in een bed van hun keuze, het sanitair ervaren en de materialen voelen. Het is een verlenging van de showrooms”, aldus Lonneke. En als er dan toch een bezoek gebracht wordt aan Nidum en het boetiekhotel, dan kan er net zo goed een hele beleving met arrangement van gemaakt worden. Zo kan er in restaurant Ovum heerlijk geluncht, gedineerd en geborreld worden. Overdag bezoek je dan Nidum om op je gemak producten, kleuren en stalen uit te zoeken, vervolgens ga je heerlijk lunchen en je overnacht in het hotel, om de volgende dag weer fris op pad te gaan.
De kamers
Voor het ontwerp en de inrichting van de kamers werden zes designers uitgenodigd waarmee Lonneke vaker samenwerkt. Ieder met een heel eigen stijl. Ook ontwierp Lonneke een kamer zelf, samen met Nathalie van Noordenne. We geven je een blik op de verschillende verblijven.
Linda pol
De grootste kamer werd ontworpen door Linda Pol. Zij wist van deze ruimte te profiteren door er een heuse familiekamer van te maken. Achter het hoofdbord van het tweepersoonsbed werden uitsparingen gemaakt waar twee extra personen kunnen slapen, waardoor je ook met je gezin kunt overnachten in het monument. Ook de rest van de kamer kreeg een speelse uitstraling. De badkamer bevindt zich bijvoorbeeld als een box tegenover het bed, met het bad ernaast. Van daaruit heb je overzicht over de kamer én kun je tv-kijken. De kleurstellingen zijn hier basic en ton sur ton, met warme materialen als vloerbedekking, kussentjes en hockers. Dit wordt gecombineerd met mooie structuren en patronen. Linda: “Je ziet er warme tinten als beige, brons en roze. In de badkamer hebben we gebruik gemaakt van patagoniadekton met een uitgesproken beadering. Verder hebben we de ruimte aangevuld met diverse behangsoorten. ”Behalve de materialen en kleuren, zorgt ook de verlichting voor een zachte sfeer. Linda houdt van indirect strijklicht en paste dat ook hiertoe, vertelt ze. “Op het moment dat de dag overgaat in de avond, maakt de kamer een transformatie door. Dankzij de verlichting krijg je dan een heel andere beleving.
Lonneke van der Weyden en Nathalie van Noordenne
Dit is de kleinste kamer van de zes. Het was nog best een uitdaging om haar zo in te delen, dat er voldoende ruimte was, inclusief een luxe badkamer. Uiteindelijk is het toch gelukt om een slaapgedeelte, een badkamer met regendouche en een apart toilet te realiseren. De ruimte is zo efficiënt mogelijk ingericht met hout, behang en mooie stoffen. Die werden nauwkeurig bij elkaar gezocht door Lonneke en Nathalie om een warme en luxe uitstraling te creëren. Opvallend is de wand met houten, warmbruine latjes, waar een comfortabel zitje in is gemaakt aan het raam. Van hieruit heb je uitzicht op de binnentuin. In de wand is heel functioneel een inbouwkast weggewerkt en een klein bureau om aan te zitten. De kamer is klein en knus, maar beschikt toch over voldoende ruimte en luxe om er heerlijk te overnachten in een tweepersoonsbed.
Kees Marcelis
Deze kamer betreed je via een oranje gang met structuurpanelen van Orac Decor, die na plaatsing geschilderd zijn. De oranje kleur is doorgezet in de wand, vloer en decoratie van de kamer. Aan het einde van deze indrukwekkende entree vinden we een bad met wastafels en aan de andere kant het bed. Aan de indeling, kleurnuances en duidelijke zichtlijnen zie je dat Kees Marcelis een duidelijke eigen kijk heeft op de ruimte. “Met de gang wilde ik een statement maken”, vertelt hij. “Ik wilde iets maken wat tijdloos is, maar het moest ook anders zijn dan anders. Je ziet al zo veel van hetzelfde. De kleuren die ik hier heb gekozen geven een wow-effect en stralen warmte uit.” Je ziet hier dat hij niet van losse elementen houdt, maar van een samenspel van lijnen. Alle functies binnen de kamer zijn geïntegreerd tot één geheel. Naast deze kamer, ontwierp Kees Marcelis ook de vernieuwde entree van Nidum met glas en staal.
Feran Thomassen
Nadat Feran Thomassen samen met Lonneke en Aard Nidum en Ovum had ingericht, werd hij ook gevraagd om een hotelkamer te ontwerpen. Daarbij refereert hij aan vogels, omdat Ovum Latijn is voor ei en Nidum voor nest. De kamer werd helemaal zwart-wit, met de kraai als inspiratiebron. Uiteindelijk kwam er geen grote kraai op de wand, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar er komen wel vogels terug in het behang en de kunstwerken die er hangen. De uitdaging bij deze kamer was de hoge borstwering, die het uitzicht naar buiten toe belemmert. Daarom betreed je de kamer vanuit een gang en bedacht Feran een servicelijn bij binnenkomst: je ziet een functionele kastenwand en een kofferberging. De kastenwand loopt door in de haard. In de grote kamer zijn verder alle functies ondergebracht, met op het einde een level-up waar je goed naar buiten kunt kijken. Als je in bad ligt, zie je de hele kamer vanaf een soort podium. Feran: “Dat podium maakt de kamer extra bijzonder. Alle functies staan bovendien in contact met elkaar. Met eiken en zwartwit hebben we nuances aangebracht.”
Me Design & Interior
De kamer die ME Design & Interior ontwierp is zacht en vrouwelijk met roze tinten. De ontwerpers waren erg blij dat zij deze kamer toebedeeld kregen, vertelt ontwerpster Famke Van Eerd-Heinrichs. Zij ontwierp de kamer samen met Maartje Dias-Heinrichs en Esmee Heinrichs-Joosten. “Het is een mooie, hoge ruimte waar de oude balken nog te zien zijn. We hebben een vrouwelijke kamer gemaakt met veel licht erin. Onze inspiratiebron was een vogeltje, dat symbool staat voor onze moeder die wij verloren hebben en die ons geïntroduceerd heeft in het vak”, vertelt Famke. Het bed met de hoge achterwand benadrukt de hoogte van de ruimte. Daarboven hangt de eyecatcher van de kamer: een lamp met verschillende tinten roze, die aan de nok is bevestigd. Deze is aan de binnenkant voorzien van hetzelfde behang als aan de wand en er hangen vogeltjes aan, die symbool staan voor de inspiratiebron van de kamer. Ook in de open badkamer komen de roze tinten overal terug: in het marmer, de wastafel en de handdoeken. “Roze is een zachte kleur en we hebben ook voor zachte materialen gekozen. In het fluweel en het behang komen de tinten terug. ME Design & Interior staat voor huiselijk, warm, een interieur dat je als een warme deken om je heen krijgt. Dat hebben we hier laten zien”, aldus Famke.
Fotografie: Jurrit van der Waal