Overstappen op inductie? Hier zijn 5 tips!

Ben jij in het bezit van een nieuwbouwwoning? Dan is de kans groot dat jouw woning niet eens aangesloten is op het gas. Dit is natuurlijk een bewuste keuze omdat het goed is voor het milieu en gewoonweg veel voordelen heeft. Maar er wordt ook steeds vaker gekozen voor de beste inductie kookplaat tijdens renovaties. Waarom? Het is een duurzame en toekomstbestendige oplossing. Wil jij ook overstappen en dat gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat? Hier zijn 5 tips!

Voordelen van Inductiekoken

Het is goed om even stil te staan bij de voordelen die een inductiekookplaat met zich meebrengt. Ten eerste is het gewoon veilig en gebruiksvriendelijk. Je kunt de temperatuur namelijk makkelijk regelen en er is geen open vuur! Super veilig dus, ook als je kinderen hebt. Een ander voordeel, vooral met de hoge gasprijzen, is dat deze kookplaten efficiënt zijn en weinig warmte verliezen. Dit betekent minder stroomkosten. Tot slot zijn deze ook een stuk makkelijker schoon te houden. Je hebt niet langer last van aangekoekte etensresten. Dat komt voornamelijk doordat de rest van de kookplaat relatief koel blijft. Dit betekent dus een schonere kookruimte. Wat heb je precies nodig om de overstap te maken?

Elektrische aansluiting

Ten eerste heb je een drie-fase-aansluiting nodig (of een aparte groep in de meterkast), anders kun je de inductiekookplaat niet aansluiten. Het is tevens verstandig om even te kijken naar je stopcontacten. De beste optie is om te kiezen voor perilex stopcontacten die geschikt zijn voor 2 of 3 fasen kookplaten.

Het juiste werkblad

Daarnaast heb je een dik werkblad nodig om de inductiekookplaat op te plaatsen. Houd ook voldoende ruimte rondom de kookplaat vrij, zodat je makkelijk het eten kunt bereiden en wat pannen kunt neerzetten.

Geschikte pannen

Niet alle pannen zijn geschikt voor inductiekoken. Kies dus voor pannen met een magnetiseerbare en geleidende bodem. Je kunt ook even kijken naar je bestaande pannen, want misschien zijn die wel geschikt. Hebben ze een spiraalvormig teken? Dan kun je ze ook gebruiken voor inductie. Maar ook oudere pannen waar een magneet aan vast blijft plakken, kunnen ook nog gebruikt worden. Deze moeten wel een vlakke bodem hebben.

Professionele installatie

Ga niet zelf aan de slag met de installatie, maar schakel een elektricien in. Zij weten namelijk hoe ze de meterkast moeten aansluiten om de inductiekookplaat veilig en correct aan te sluiten.

Extra tip

Wil jij de overstap maken naar inductie? Kies dan een bekend merk inductiekookplaat. Het is verstandig om te kiezen voor de beste inductiekookplaat met afzuiging. Dit is echt ideaal als je een kookeiland hebt. Je hebt dus geen groot gevaarte meer nodig dat lelijk in je keuken hangt. Ga jij de overstap maken?