Pareltje van een pied-à-terre

Studio Kees Marcelis

We treffen Kees Marcelis vlak voor het weekend begint in zijn etagewoning. Hij komt net thuis van twee opgeleverde projecten, samen met collega Esmée Peters. Zij is even mee naar Amsterdam om te zien hoe de verbouwing bij Kees thuis heeft uitgepakt. Hij licht toe: “Ik maak zelf alle eerste schetsen in een gezamenlijke sessie met de opdrachtgevers. Vervolgens worden de schetsen verder uitgewerkt door de ontwerpers van mijn studio. Het is altijd goed om te zien hoe de ontwerpen in het echt zijn geworden, dus voor Esmée ook leuk om dat nu te zien hier in mijn woning.” Gevraagd naar of het niet lastig is om je eigen interieur te ontwerpen, antwoordt Kees: “Die vraag krijg ik wel vaker, maar nee daar heb ik totaal geen moeite mee. Ik heb geschetst zoals ik dat ook voor mijn opdrachtgevers zou doen.” Kees kocht de etage al zo’n twintig jaar geleden en bracht sindsdien tweemaal bouwkundige veranderingen aan. “Toen de verwarming het recent begaf, besloten we tot deze derde, complete verbouwing, waarbij we ook vloerverwarming en een gietvloer aan lieten leggen en alles opnieuw lieten stuken.” 


Benedenverdieping

Keuken, Ontwerp, Studio Kees Marcelis, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Keukenblad

Cosentino

Kokendwaterkraan

Quooker

Architectuur, muziek en fotografie
De studio is begonnen met interieurarchitectuur, wat van huis uit ook het vak is van Kees. Hij voegde daar zo’n twintig jaar geleden het ontwerpen van completevilla’s aan toe. Binnenkort hoopt Kees zijn officiële titel als architect in ontvangst te mogen nemen. Zijn succesvolle studio, met zo’n tien medewerkers houdt zich tegenwoordig bezig met totaalconcepten voor woningen, restaurants en hotels op het gebied van interieur, architectuur, landschaps- en productontwerp. Het creëren van bijzondere eenvoud en het optimaal benutten van ruimten, licht en kleur zijn de pijlers van de designs. Dat geldt ook voor de manier van ontwerpen: het begint altijd met het interieur, waarop het exterieur volgt. Kees zit al vijfendertig jaar in het vak. Wie veronderstelt dat met zoveel ervaring de passie wellicht wat tanende is, heeft het mis: als Kees vertelt over zijn vak dan straalt hij. Dat geldt evenzeer als hij vertelt over zijn passie voor muziek en fotografie. Dat laatste is ook zichtbaar in zijn woning: aan de wand hangen door Kees zelf geschoten beelden die hij onder meer maakte tijdens zijn reizen. Hoewel de beelden variëren van portret tot landschap, vormt het kleurgebruik een rode draad. De vele sfeervolle kamerplanten in huis zijn een verdienste van Kees’ partner. 

 

Schiereiland met ronding 

Hoewel de etage een bescheiden vijfenzestig vierkante meter exclusief dakterras beslaat, oogt het een stuk ruimer. Dat is niet alleen dankzij het daglicht dat zowel via de voorzijde, achterzijde als van boven komt, maar ook doordat – behalve de badkamer – alle ruimtes met elkaar in open verbinding staan. Bij binnenkomst bevindt zich aan de rechterzijde de open ruimte met de keuken en woonkamer. De keuken bestaat uit een dichte achterwand met kasten en een oven met daarvoor een kook- en spoelschiereiland met een afgeronde kopse kant. “De fronten zijn van geribbeld notenhoutlook en het dunne, lichte werkblad is van Dekton”, vertelt Kees. “Hoewel je tegenwoordig heel veel bladen van namaakmarmer ziet, vind ik dit persoonlijk een mooiere materiaalsoort.” 


Bovenverdieping

Keuken, Ontwerp, Studio Kees Marcelis, The Art of Living

Eigen meubilair en verlichting
Waar de meeste mensen hun woning een persoonlijke touch geven met bijvoorbeeld kunst en foto’s, heeft Kees bovendien de beschikking over meubels die hij zelf ontwierp. De Belly-tafel waar we aan zitten, komt uit de collectie die hij samen met Dutch Designlabel Odesi introduceerde. De tafel gemaakt van FENIX staat bij Kees in een ronde, zwarte uitvoering maar is in meerdere vormen en kleuren beschikbaar. De Ufo-lamp boven de tafel is ook een eigen ontwerp, net als de kandelaar op de vloer en de salontafeltjes bij de bank. Aan de designstoeltjes van Artifort is Kees dusdanig gehecht dat hij deze opnieuw liet bekleden. De bank is ook al een tijd in bezit maar wacht op vervanging door een bank uit zijn eigen nieuwe serie. De bank staat bij een opvallend rond karpet met warme aardetinten en dito fauteuil, beide van Moooi. 

Warm kleurenpalet
Vanuit het woongedeelte bezien loop je via de gang tussen de badkamer en de entree door richting de slaapkamer. Aan de linkerzijde is een maatwerkwand voorzien van behang met geribbelde structuur die om de hoek ter hoogte van de tafel begint met een boekenkast met een okergele, gladde afwerking. In de slaapkamer is de maatwerkkledingkast in dezelfde uitvoering als de boekenkast gemaakt. Tegenover de kast staat het bed met een hoofdbord vormgegeven met verticale, verlichte inkepingen. “Ik heb dit hoofdbord getekend waarbij ik werd geïnspireerd door een villa die ik had ontworpen”, licht Kees het bijzonder fraaie ontwerp toe. De aangrenzende badkamer is afgesloten door twee glazen schuifdeuren van rookglas. De badkamer zelf is uitgevoerd met een warm roodbruin kleurenpalet en een wastafelmeubel van hetzelfde materiaal als de keuken. Tel daar de warme verlichting bij op die de badkamer net als de rest van de etage rijk is, en het pareltje aan de gracht is compleet. 

Editor: Media team

Datum: 23-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Wesley Bergen