Passie voor gastvrijheid, gastronomie, design en historie  

Chateaux Weeshuis Gouda & Boetiekhotel Relais

In het oudste deel van het stadscentrum staat het monumentale Relais & Châteaux Weeshuis Gouda: een boetiekhotel met vijfentwintig suites en kamers, een bar, restaurants, terras en evenementenruimtes. Het is een prachtige locatie voor liefhebbers van intieme hospitality, culinair genot, kleurrijk design en rijke historische details. Waar nu het boetiekhotel is gevestigd met haar fraaie binnenplaats, rode luiken en bijzondere gevel, werd in 1599 het Aalmoezeniersweeshuis in gebruik genomen na een brand in het klooster dat er eerst stond. De armere wezen konden terecht bij dit weeshuis dat werd gerund door een aantal sterke vrouwen. De rijkere wezen van Gouda gingen naar het Heilige Geestweeshuis. Al snel werd het pand samengevoegd met de naastgelegen Jeruzalemkapel tot het huidige Weeshuis. Voordat Weeshuis Gouda in 2021 zijn huidige bestemming kreeg, deed het sinds 1973 jaren dienst als openbare bibliotheek voor de Goudenaren. Elementen van deze rijke historie vind je terug in het uiterlijk en de sfeer van het huidige pand. De markante gevels van Weeshuis Gouda vormen zelfs ‘KLM-huisjes’ 17 en 25: miniatuurhuisjes die deze vliegtuigmaatschappij aan businessclassklanten geeft 


Eetkamer

Alle leveranciers van de eetkamer

Sfeerontwerp & montage voor de verlichting & het geluid

dEP de Sfeerontwerpers
Historie, hotel, Boetiekhotel Relais, Chateaux Weeshuis Gouda

Gastvrijheid  
We worden hartelijk ontvangen door eigenaresse Sharon van Gastel die, samen met haar man Lennart, Weeshuis Gouda runt. Het boetiekhotel is één van de vijf horecazaken van het echtpaar, waarin ook hun dochters meehelpen. Dat deze familie het woord ‘gast’ niet alleen meedraagt in haar achternaam, maar gasten ook op handen draagt, blijkt wel uit het gepassioneerde verhaal van Sharon en de ambiance die we ervaren. Een scherp oog voor detail en verfijnde hospitality gecombineerd met een passie voor interieur en historie, hebben ervoor gezorgd dat de Van Gastels een verrassend horecaconcept hebben neergezet waar bezoekers uit binnen- en buitenland graag voor naar Gouda reizen. Als onderdeel van het vooraanstaande Relais & Châteaux, een vereniging van luxehotels en -restaurants, hebben ze dan ook een goede naam. Bovendien heeft hun restaurant LIZZ vorig jaar een vermelding in de Michelingids verworven. Bovendien heeft hun restaurant LIZZ dit jaar zijn eerste Michelinster verworven! De ligging nabij Museum Gouda en de Sint-Janskerk maken de locatie extra aantrekkelijk. Het stijlvolle interieur is een belangrijk onderdeel van het horecaconcept. Alles is in eigen beheer en op maat gemaakt. Sharon en haar man hebben naar eigen zeggen een klassieke, romantische smaak en gingen bewust op zoek naar een interieurarchitect met een modernere, strakke stijl. Sharon: “Vanuit de gedachte ‘oud met oud is fout’, wilden we dit oude pand als tegenhanger een moderner interieur geven. Door de samenwerking met interieurarchitect Judith van Mourik en grafisch ontwerper Roel Vaessen is dit heel goed gelukt. Voor iedere kamer heeft Judith een ander interieur oncept bedacht, met prints en kleuren uit Gouds Plateel van Plateelfabriek Zuid-Holland als uitgangspunt.” Judith en Roel hebben het geheel naar een hoger niveau getrokken, wat je direct voelt als je hier rondloopt. 


Slaapkamer

Alle leveranciers van de slaapkamer

Douchedrain

Easy Drain
Historie, hotel, Boetiekhotel Relais, Chateaux Weeshuis Gouda

Gouds Plateel 
Gouds Plateel is mat en glanzend aardewerk met kleurrijke, florale vormen, dat rond 1900 werd gemaakt in Gouda. “De interieurkleuren hoefden we voor een deel al niet meer te bepalen; die waren al in het gebouw aanwezig zoals het groene en paarse getinte glas-in-lood”, aldus Sharon. De ronde, vrouwelijke vormen van het Gouds Plateel zie je overal terug: van de maatwerkspiegels en meubels, tot aan de op maat ontworpen ornamenten in de vorm van tulpen op de bar aan toe. Sharon: “Vrouwen speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Weeshuis Gouda. We hebben ons restaurant LIZZ dan ook vernoemd naar prominente vrouwen als koningin Elizabeth en Lizz Taylor en onze koffie- en cocktailbar COCO naar Coco Chanel.” In het hele pand zie je ook zwart-witte elementen, zoals in de vloertegels, het behang en de parasols. “Zwart-wit staat symbool voor het lief en leed van de geschiedenis en steekt af tegen het kleurrijke interieur”, licht Sharon toe.” Het uitgebreide ontbijt wordt in bar COCO geserveerd en in de indrukwekkende Regentenkamer, vernoemd naar de zes regenten van het weeshuis. Gasten worden gastronomisch verwend in restaurant LIZZ, dankzij de kunsten van chef-kok Remco Kuijpers en maitre Louis Grizeau, die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Tot grote vreugde van het hele team van Weeshuis Gouda ontving restaurant LIZZ in april een Michelinster. Sharon: “Voor diner en lunch worden veelal vegetarische gerechten geserveerd. De menukaart van restaurant LIZZ is lokaal geaard en laat zich het best omschrijven als Frans klassiek met Aziatische invloeden en fruit! Wil je genieten van een heerlijke afternoon-tea, dan kun je deze reserveren voor in de Regentenkamer. Meer behoefte aan private dining? In de Library, een ode aan de voormalige Goudse openbare bibliotheek, kun je met jouw gezelschap genieten van een privé-kok die vanuit een separate keuken de heerlijkste gerechten bereidt. Voor een privé- of zakelijk evenement kun je terecht in de Refter, de voormalige eetzaal die nu een sfeervolle, multifunctionele ruimte is. En in de middeleeuwse kapel worden bijvoorbeeld kleinere bruiloften gevierd. Je kunt ook het hotel, of een deel daarvan, afhuren voor het laten overnachten van jouw gasten of personeel. 


Exterieur

Belevenis 
Terwijl we worden rondgeleid, raken we in gesprek met een gast die haar enthousiasme niet onder stoelen of banken steekt. “Mijn man en ik vinden het verblijf hier een hele belevenis. Het is hier prachtig. De kamer heeft een superfijn bed, een heerlijke douche en allerlei fijne verzorgingsproducten. Bij aankomst lag er een persoonlijke boodschap voor ons klaar en chocolaatjes in de vorm van de gevel van het weeshuis. Later vonden we een kaartje op ons bed om ons veel plezier te wensen bij LIZZ. Daar hebben we trouwens met uitzicht op de mooie binnenplaats superlekker gegeten: een zes-gangendiner met allemaal kleine hapjes, bijzondere smaken en veel groente en vis. En bij terugkomst op onze kamer lagen er Goudse stroopwafeltjes. Het ontbijt vanmorgen was ook fantastisch en we hebben al heel wat van de oude straatjes van Gouda gezien.” Het lijkt erop dat gasten hier werkelijk in de watten worden gelegd en bij thuiskomst kunnen terugkijken op een fantastische belevenis! 

Editor: Media team

Datum: 21-06-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Wesley van Bergen