Prachtig gelegen penthouse combineert strakke lijnen met persoonlijke touch

Culimaat

Bij de naam Culimaat denk je in eerste instantie misschien aan lekker eten. Niet geheel ten onrechte: het Berlicumse bedrijf profileert zich vooral met exclusieve keukens. Maar daar houdt het niet op, want wie een keuken aanschaft bij Culimaat, heeft ook meteen een betrouwbare partner voor de rest van het interieur. Branding- en salesmedewerker Bas Spooren: “Als mensen iets bijzonders willen, kunnen ze bij ons terecht.


Woonkamer

Penthouse, keukens, Culimaat

Op de schop

Bij het betreden van het penthouse, dat nu een kleine twee jaar wordt gebruikt als pied-à-terre, valt allereerst het schitterende uitzicht op de rivier op. Om hier uitgebreid van te kunnen genieten, zijn er maar liefst vier terrassen, waarvan er een op de stad uitkijkt. Dit is meteen al een groot contrast met de hoofdwoning van de bewoners, die juist erg landelijk gelegen (en ingericht) is. Bewoonster: “Een penthouse als dit brengt je gewoon in een heel andere sfeer. Je doet ook andere dingen, sociale dingen. En als ik veel werk te doen heb, kom ik hier ook graag naartoe.” Aangezien het om nieuwbouw gaat, kochten de bewoners de woning van de tekening. In eerste instantie was er voorzien in vier slaapkamers, met een enorme woonkamer. In samenspraak met een architect is deze indeling helemaal op de schop gegaan. Nu zijn er, naast een wat bescheidenere woonkamer, nog twee slaapkamers overgebleven, plus een kantoorruimte en een grote open keuken.

Werkt uitstekend

Zoals dat vaker gaat, kwamen de bewoners in eerste instantie bij Culimaat terecht voor de keuken, maar werd de opdracht al snel uitgebreid. Bewoonster: “Een groot deel van de woning bestaat feitelijk uit één ruimte, dus het is wel zo fijn als die ook één stijl heeft.” Dientengevolge heeft Culimaat ook vrijwel alle kasten in de woning gemaakt, inclusief die in de badkamers, bijkeuken en masterbedroom. Maar ook het op maat gemaakte bureau, dat geïnspireerd is op een koe en daarom een bijzondere vorm en dito materiaal heeft, komt uit de koker van de Berlicumse firma. Na het werken is het fijn ontspannen in de aangrenzende woonkamer, inclusief zithoek op het zuiden. Deze is omgeven door hoge ramen, waarvan zowel de rolluiken als de gordijnen kunnen worden bediend met een app. Deze technische snufjes zijn geïntegreerd in het domoticasysteem dat in de hele woning aanwezig is en waardoor bijvoorbeeld ook de verlichting in de verschillende ruimtes automatisch aan- en uitgaat.


Keuken

Penthouse, keukens, Culimaat

Alle leveranciers van de keuken

Verlichtingsplan & inbouwverlichting

Maretti Lighting

Keukenblad

Cosentino

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Warm maar strak

Bij het inrichten van de woning is veel rekening gehouden met zichtlijnen, bijvoorbeeld in de plaatsing van de eettafel. Door zijn bijzondere ovalen vorm vormt deze tafel een van de vele persoonlijke touches die we in het huis aantreffen. Bewoonster: “Ik vond het wel lastig om er een bepaalde draai aan te geven. Mijn eigen stijl is landelijk, maar dat past hier niet. Aan de andere kant: als je niets doet, wordt het snel een hotelkamer. Ik wilde het allemaal wat warmer, maar wel strak.” Deze insteek wordt perfect geïllustreerd door de lamp boven de eettafel. Deze lijkt te bestaan uit willekeurig bij elkaar geplaatste stompkaarsen, die wel echt van was zijn – je kunt de lamp dus niet pal in de zon hangen – maar niet verplaatst kunnen worden. En dan is er nog de grote, antieke spiegel van meer dan 200 jaar oud én diens kleinere maar al even barokke tegenhanger aan de andere kant van de gang, allebei echte eyecatchers.

Van alle gemakken voorzien

In de ruime keuken wordt de blik vooral getrokken naar het langwerpige kookeiland, dat overloopt in een bar met vier hoge krukken. Het werkblad van dit eiland is, net als de wastafels in de badkamers en het aparte toilet, van de geperste (en zeer stootvaste en krasbestendige) Dekton. De kookplaat is elektrisch en heeft geïntegreerde afzuiging. Vanzelfsprekend is dit niet de enige mogelijkheid om gerechten te bereiden: er zijn ook een gewone oven en een stoomoven aanwezig. Aan deze kant van het kookeiland is uit praktische overwegingen gekozen voor grote vloertegels, terwijl er in de rest van de keuken en het overgrote deel van de woning een houten vloer ligt. Een grappig element in de keuken is, ten slotte, de ‘geheime’ doorgang naar de pantry – deze blijkt zich achter een van de ‘kastdeuren’ te bevinden – die op zijn beurt toegang geeft tot de bijkeuken, een inpandige ruimte waardoor middel van een zogenoemde solartube toch natuurlijk licht binnenkomt.


Slaapkamer

Penthouse, keukens, Culimaat

Alle leveranciers van de slaapkamer

Raambekleding

Indivipro

Ruime luxe

In de masterbedroom is er bepaald niet beknibbeld op de ruimte. Naast het grote bed met speciaal gemaakt hoofdbord en de door Culimaat gerealiseerde kasten vindt men er ook een bijzonder kubuselement met lades. Waar de kasten in de rest van de woning vooral van donker hout zijn, zijn ze hier wat lichter om een iets andere sfeer te creëren. Dit vertrek wordt verlicht door trekverlichting, een soort railsysteem waarin afzonderlijke (en makkelijk verplaatsbare) spots kunnen worden ingeklikt. De aangrenzende masterbadkamer heeft onder andere een losstaand bad, een sunshower en een dubbele wastafel. Het natuurlijke licht komt hier van een groot raam, dat schuilgaat achter shutterpanelen die met de hand kunnen worden bediend. De persoonlijke touch die de woning kenmerkt, krijgt hier gestalte door een wand met reliëftegels. De overige wanden zijn bedekt met dezelfde grote tegels die ook op de vloer liggen, en die onder andere ook in een deel van de keuken te vinden zijn.

Editor: Media Team

Datum: 05-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Bert Keurentjes

Fotografie: Peter Baas