Prachtige duintuin, propvol sublieme details

Peter van der Velden

De vraag voor deze compacte tuin in de duinen kwam op een zomerse dag bij de nietsvermoedende Peter van der Velden binnen. De opdracht ontpopte zich tot een fantastisch, intensief project dat uiteindelijk twee jaar vergde om te realiseren. Een proces waar hij met voldoening op terugkijkt, zeker gezien het resultaat. Peter heeft veel praktische ervaring, welke die inzet voor het ontwerpen van tuinen waarbij de woorden ‘standaard’ en ‘nee’ niet in het woordenboek voorkomen. 


Project

Duintuin, details, Peter van der Velden, The Art of Living

Alle leveranciers van het project

Lamellendaken

Jaleco-Havaro

Leverancier verlichting

Burlight
Duintuin, details, Peter van der Velden, The Art of Living

 “Een basisontwerp voor deze tuin lag er al toen ik erbij betrokken werd,” blikt Peter van der Velden terug. “De positie van het zwembad en de keerwanden om het hoogteverschil op te vangen waren reeds bepaald, evenals de keuze om de grote, keramische vloertegels in de woning naar buiten toe door te trekken. Dit bepaalde in belangrijke mate de kaders voor de verdere invulling.” Om rust in de tuin te brengen, werkte Peter het verdere ontwerp op tegelmaat uit. De buitenruimte bevat vele op maat gemaakte elementen die op de millimeter nauwkeurig zijn uitgemeten en gerealiseerd. 

 

Elke meter ‘indrinken’ 

De tuin bevat zo veel mooie details dat je je over elke vierkante meter kunt verwonderen. “Voor het zwembad heb ik een mozaïekwand aan de buitenkant ingebracht. Hier stroomt water vanaf de bovenrand langs, waardoor het lijkt of het zwembad overloopt.” Dezelfde mozaïekwanden, met tinten brons en groen, komen op diverse plekken in de tuin terug. Extra bijzonder is dat het zwembad biologisch is, aangelegd door Ecopool. Munter Tuinprojecten realiseerde de complete tuin. Aan de ene kopse kant voert een brede trap naar een lager gelegen jacuzzi en zonneterras. Aan de andere kant werd een tweede overkapping met eethoek, buitenkeuken en lounge aangelegd. De opdrachtgever wilde graag een vijver in de tuin. “Deze is verhoogd in de lengte langs de zijkant van het huis geplaatst, voor een mooie zichtlijn vanuit de woonkamer die op de eerste verdieping van deze drive-in woning gelegen is. De overloopvijver fonkelt wanneer het water langs het donkere mozaïek stroomt.” Een kunstwerk op zich zijn de twee verhoogd geplaatste pinussen in pot erachter, tegen een stuclook wand omringd door bronskleurige kolommen. 


Tuin

Duintuin, details, Peter van der Velden, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Betontegels

Schellevis Beton

Jacuzzi

Serena Spa

Tuinaanleg/hovenier

Munter Tuinprojecten

Sicis mozaïek

Van Dijk Tegel

Tuinarchitect

Peter van der Velden
Duintuin, details, Peter van der Velden, The Art of Living

Sprekende beplanting 

Hoewel de tuin veel strakke designelementen bevat, is de natuurlijke handtekening van Peter van der Velden goed te zien. “Ik ontwerp tuinen met planten in de hoofdrol. Een warme sfeer in de tuin vind ik belangrijk. Daarom heb ik de strakke elementen in deze tuin verzacht door grillige planten, die deels wintergroen zijn.” Zo vinden we een rododendron met hoog gesnoeide kroon in het midden van de brede trap naast het zwembad. “Het was een zoektocht om de juiste boom te vinden. Qua hoogte loop je er onderdoor en tegelijk neemt de kroon het zicht weg vanuit de buren richting de jacuzzi. Verder heb ik gelet op inheemse beplanting en veel duindoorntjes gebruikt die hier overal groeien. Er is een mooie seizoensbeleving in de tuin dankzij bloembollen, bloeiende planten en bomen die in de herfst verkleuren. Om de rust te behouden, heb ik alleen witte bloeiers gekozen.”  

 

Een blikvanger in de tuin is de Japanse bonsai op een bronzen sokkel. “De keramieken pot is afkomstig van Atelier Vierkant. “We hebben hier een afwerking in bronskleur toegepast die speciaal voor deze tuin is ontwikkeld, met een combinatie van koper en bladgoud. Deze is nooit eerder op dit type pot toegepast. De sokkel bestaat uit een Schellevis-tegel die we in een bronzen hoes hebben gehuld, van hetzelfde materiaal als de bronzen zuilen een stukje verderop.” 


Exterieur

Duintuin, details, Peter van der Velden, The Art of Living
Duintuin, details, Peter van der Velden, The Art of Living

Rekenwerk om u tegen te zeggen 

Over de techniek en het rekenwerk achter deze tuin kan een boek worden geschreven. Zo zit er onder het grote overdekte terras een complete techniekkelder en is alles, maar dan ook echt alles, tot op de millimeter uitgemeten. Vele uitgekiende details geven deze tuin een uitzonderlijk hoog niveau van luxe. Zo vinden we er geïntegreerde beregening en verlichting, een vuurtafel in de muur richting het hoger gelegen terras en een heuse containerberging voor zwembadspullen, die omhoog komt uit de grond en volledig aan het zicht is onttrokken. Mooi zijn ook de hoogteverschillen, die deels al van nature aanwezig waren en zorgen voor ruimtelijkheid in de anderszins compacte tuin. Een tuin van vele verrassingen, waar de bewoners hopelijk jaren van kunnen genieten. 

Editor: Media Team

Datum: 01-03-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Esther Sessink

Fotografie: Peter Baas