Prachtige erftransformatie met moderne uitbouw

TUDOR Kozijnen & Deuren & Vandersalm Architectuur

Een oude dijkwoning aan een rivier vroeg om een bijzondere transformatie. Bart van der Salm, eigenaar van Architectenbureau VANDERSALM-aim zag zijn kans schoon, pitchte een strak ontwerp en bundelde kennis, creativiteit en vaardigheid aan de tekentafel. De verschillende zichtlijnen vanaf het perceel bieden een fabelachtig uitzicht over het omliggende landschap en de rivier. Deze zichtlijnen hebben de belangrijkste uitgangspunten gevormd in de configuratie van de moderne aanbouw. Verbinding met de tuin en het omliggende landschap staat overal centraal.


Benedenverdieping

Erftransformatie, uitbouw, TUDOR Kozijnen & Deuren & Vandersalm Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Parket vloer

Pruysen Parket

Een fijne samenhang

Het nieuw- en verbouwproject van deze dijkwoning was omvangrijk, het erf bestond naast de woning uit oude en vervallen opstallen. De opstallen maakten plaats voor een zeer ruime uitbouw, waarbij de bestaande woning het nieuwe deel als het ware ondersteunt. De opstallen stonden parallel achter de woning, Bart koos ervoor om de nieuwe uitbouw niet op precies dezelfde plek te situeren, maar een kwartslag te draaien voor de ultieme verbinding met het landschap. Bart vertelt dat de uitbouw opgevat kan worden als een moderne schuur. “Met het aflopende hoogteprofiel van het dijklichaam bevindt de uitbouw zich twee treden lager dan de woning en graaft zich een stukje in de dijk.” Doordat de stenen plint van de uitbouw doorloopt wordt het hoogteverschil opgevangen en maakt het esthetisch kloppend. De bewoners genieten graag van het buitenleven, zo kunnen zij de hele dag de zon volgen dankzij een tweetal heerlijke veranda’s op zowel het zuiden als het westen. Daarnaast kunnen de hoge aluminium schuifpuien volledig worden geopend, waardoor de kruidentuin rechtstreeks benaderbaar is tijdens het koken.

De ruime entree bevindt zich in de uitbouw, waarbij het vele licht en de hoogte direct in het oog springen. Grondspots lichten de constructie op, welke op een stijlvolle wijze geïntegreerd zijn in het interieur. Het vurenhout komt in de gehele woning terug wat voor rust en eenheid zorgt. Doordat de verbindingsstukken van de constructie zijn weggewerkt krijgt het de kwaliteit van een meubel. De extreem slanke profielen en dunne kaders van de kozijnen en schuifpuien geven een maximum aan lichtinval met een onbeperkt zicht naar buiten, waardoor binnen en buiten heel natuurlijk in elkaar overgaan. De oversteek fungeert als natuurlijke zonwering, wat het zonwerend glas ondersteunt en de warmte buitenhoudt. Het uitzicht vanaf de living is groen en de buitenkamers zijn een fraaie aanvulling op het interieur. Het gezin steekt graag de Italiaanse pizzaoven aan om zo voor even het Mediterrane leven in huis te halen. Een echte blikvanger in de living is de leefkeuken. Het ruime kookeiland is diagonaal in de ruimte geplaatst, zodat je altijd in contact staat met buiten. “Alles wat je recht zet maakt krap. Door het kook-eiland op deze manier te plaatsen maak je een royaal gebaar naar de ruimte eromheen”, vertelt Bart.


Bovenverdieping

Erftransformatie, uitbouw, TUDOR Kozijnen & Deuren & Vandersalm Architectuur, The Art of Living

In ere hersteld

Na een grondige renovatie van het metselwerk, de houten kozijnen en het pannendak is de dijkwoning in ere hersteld. De dijkwoning is een facilitair onderdeel geworden van de nieuwe woning, waarbij de overgang van oud naar nieuw op een subtiele manier plaatsvindt door een traptrede naar beneden te nemen. Op de begane grond bevindt zich een royale werkplek, een speelkamer en logeerverblijf met badkamer en suite. Op de verdieping aangekomen valt wederom het vele licht op. De dakkapellen en het fantastische dakraam zorgen voor veel licht in het hart van de woning. Een mooi detail zijn de originele balken, waar de resten van de kranten die als isolatie dienden nog zichtbaar zijn. Er is op een zeer fraaie manier gewerkt met doorkijkjes, waardoor je zelfs vanuit de badkamer in verbinding staat met de natuur. De zichtlijnen vanaf dit punt geven diepte aan de ruimte en de verbinding met de living op de begane grond is fenomenaal. In het vrijstaande corian bad is het heerlijk ontspannend na een lange dag. De master bedroom is voor-zien van stijlvolle maatwerk meubels en is het bed zo geplaatst dat de bewoners ’s avonds naar de sterren kunnen kijken.


Exterieur

Erftransformatie, uitbouw, TUDOR Kozijnen & Deuren & Vandersalm Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Zacht karakter

De bestaande dijkwoning is in haar waarde gelaten en prachtig gerenoveerd, de in architectuur contrasterende aanbouw maakt het tot een magnifieke transformatie. De uitbouw bestaat uit verschillende materialen welke naadloos in elkaar lijken over te gaan. Het genuanceerde donkere materialenpalet toont een verscheidenheid aan warm grijze, antracietkleurige en diepbruine tinten die op subtiele wijze aanhaken bij de kleurstelling van de dijkwoning. Zo heeft het stalen dak dezelfde signaalzwarte kleur als de waxedwood gevelbekleding. Dit geeft de uitbouw een heel smaakvol ton sur ton effect.De maatwerk bakstenen in de plint zijn gesmoord, waardoor er een bijzondere kleurschakering is ontstaan die mooi combineert met het hout en staal. De afmetingen van de stenen komen terug in de lattenmaat waardoor er visueel geen conflict ontstaat. Daarnaast is de steen van de pint doorgelegd in het terras, wat voor het zachte karakter zorgt. Dat er in deze vernieuwde dijkwoning niets aan het toeval is overgelaten blijkt wel uit het feit dat de lattenstructuur van buiten is doorgetrokken in het interieur. Dit alles zorgt voor een evenwichtig beeld.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 25-12-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Aquine Loots

Fotografie: Jaro van Meerten