Prachtige gelijkvloers villa vol verrassingen

Grassondenridder_architecten

De aparte ingang vanaf de straat naar de werkplaats toont al dat de bewoners van deze villa meer zijn dan knutselaars. Ze bouwden hun huis deels zelf en hadden concrete ideeën voor de vormgeving ervan. Grassodenridder Architecten vertaalden die in een comfortabele, grotendeels gelijkvloerse woning, helemaal georiënteerd op de weidsheid van de omgeving. De ruimte van een huis wordt niet noodzakelijk begrensd door het dak en de muren. Stefan Grasso en Ferry den Ridder hebben in diverse van de buitenruimte een integraal deel van de binnenruimte gemaakt. Dit verder kijken dan muren, vloeren en plafonds herhaalden Grasso en Den Ridder in deze West-Brabantse gelijkvloers. Ze moesten ook wel, omdat de lokale overheid hen onmiddellijk voor een uitdaging stelde.


Exterieur

Gelijkvloers, energie neutraal, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Houten gevelbekleding

Platowood

Aluminium kozijnen

Metaglas

Dakbedekking

JVK Daken
Gelijkvloers, energie neutraal, The Art Of Living

Schuine daken

“De bewoners wilden alles gelijkvloers en de gemeente eiste een kap,” zegt Stefan Grasso. “Dat betekende in principe verloren ruimte. Dat hebben we opgelost met een compositie van platte en schuine daken. De werkplaats werd daardoor een stuk hoger, waarmee voor opslag ook veel ruimte is gecreëerd. Onder een ander schuin dak hebben we veel techniek ondergebracht, op een derde konden we zonnepanelen wegwerken. Zo hebben we van de nood een deugd gemaakt.”


Leefruimtes

Gelijkvloers, energie neutraal, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Retraflex

DISAN

Klok

HourLux

Maatwerk keuken

Van Heijst Interieur

Verlichtingsplan

D’Haenens verlichting
Gelijkvloers, energie neutraal, The Art Of Living

Open keuken en lichte woonkamer

De open keuken en woonkamer lopen in elkaar over tot één grote ruimte. Een dakvenster brengt ook hier, net als op de andere plaatsen in de woning, licht naar binnen en voorkomt dat het huis visueel volledig naar de tuin is gericht. Hetzelfde effect wordt bereikt met een smal zijvenster. Maar het dakvenster doet nog meer. Het vestigt de aandacht op de extra ruimte bovenin, onder de kap, ruimte die in principe verloren is voor gebruik maar niet voor het zicht. De woonkeuken is gezellig en comfortabel ingericht maar heeft tegelijk iets indrukwekkends, door de open haard, de niche met sculptuur en de kubistische lamp boven de eettafel. Het tapijt lijkt wel zo gekozen dat de kleur en structuur ervan bij de gevelsteen passen. Dat is het grote voordeel als je architecten hebt die de buitenkant én de binnenkant voor hun rekening nemen en twee opdrachtgevers die weten wat bouwen is en die ook kritisch durven zijn.


Slaapvertrekken

Gelijkvloers, energie neutraal, The Art Of Living

Alle leveranciers van de slaapvertrekken

Maatwerk badkamer

Van Heijst Interieur
Gelijkvloers, energie neutraal, The Art Of Living

Genieten van het uitzicht

Links en rechts van de entree bevinden zich, gelijkvloers, de slaapkamers voor logés. Het eigenlijke woongedeelte ligt naar achteren, visueel volledig weg van de straat en door de U vorm en de vele glaspartijen met een ruim zicht op zowel de overige ruimtes als de omsloten tuin en de velden daarachter. Het deel tussen de beide woonvleugels is geheel gericht op ontspanning. Stapstenen creëren een direct pad van de woonkeuken naar de wellness, die op zijn beurt rechtstreeks verbonden is met het zwembad en het terras daarnaast.

De masterbedroom biedt de bewoners een magnifiek uitzicht op de velden zodra ze ’s ochtends hun ogen openen, maar ook de kamer en aansluitende badkamer zelf zijn een parel om te zien. Kasten zijn naadloos weggewerkt in de muren, een ligbad geeft de gelegenheid zelfs ondergedompeld in warm water van een opkomende zon te genieten. Het bad is, net als de overige meubelen, ontworpen door Grassodenridder Architecten. “Wij nemen altijd totaalprojecten aan,” zegt Ferry den Ridder. “Voor ons is het interieur een integraal deel van ons werk, en om binnenkant en buitenkant optimaal op elkaar te laten aansluiten nemen we de inrichting graag mee in ons ontwerp.”


Duurzaam

Gelijkvloers, energie neutraal, The Art Of Living

Alle leveranciers van de gevel

Steel look deuren

ANYWAYdoors
Gelijkvloers, energie neutraal, The Art Of Living

Energie neutrale woning

Nog zo’n idee was het voorverwarmen van de lucht die door ventilatie-roosters binnenkomt door de vloerverwarming. Dit bespaart energie en verhoogt tegelijk het comfort. Mede door een uitstekende isolatie en het gebruik van een warmtepomp is de gelijkvloers woning, ondanks het vele glas, een bijna energie neutrale woning geworden. “We hebben ook zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt,” stelt Stefan Grasso, “uit een oogpunt van duurzaamheid maar ook vanwege esthetiek. We hebben bijvoorbeeld voor de daken en grote delen van de gevel gekozen voor zink dat op een mooie manier veroudert.”

Editor: Media team

Datum: 13-06-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Jaro van Meerten – Interieur

Fotografie: Hans Gorter – Exterieur