Prachtige renovatie met bijzonder pand als uitkomst

De Appelboom

Midden in het historische centrum van Dordrecht heeft een grootschalige renovatie plaatsgevonden. Een voormalige scheepssmederij is getransformeerd tot een luxueus woonhuis met magnifiek uitzicht op de historische haven. Architectenbureau De Appelboom en van Es Architecten hebben de ideeën van de bewoners helpen verwezenlijken en realiseerden al hun woonwensen tot in de kleinste details en met een excellente uitvoering.

“Beiden zijn we gek van de binnenstad, van de haven en de mooie boten die hier liggen. Dordrecht ademt oudheid en geschiedenis. We waren al enige tijd op zoek naar een karakteristieke woning in het centrum”, aldus de bewoonster. Dat ze uiteindelijk dit bijzondere pand konden renoveren was een lang gekoesterde droom die uitkwam. De bewoners deinzen niet terug voor een uitdaging, wat maakte dat dit immense project hen op het lijf geschreven was. Samen met familiebedrijf van Es Architecten werden mooie plannen gemaakt voor de oude, vervallen fabriekshal. “In principe zijn alleen de vier buitenmuren blijven staan, de rest is volledig nieuw, inclusief het zinken dak.”


Ontwerp

Renovatie, maatwerk, The Art Of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Aluminium kozijnen

Stokvis Winkelpuien & Rolluiken

Historisch pand

De bewoners vinden het belangrijk dat het verhaal van het pand zichtbaar blijft en hebben zich laten leiden door de historie. Nieuwe, maar ook oude elementen vinden een plaats in de woning. Omdat het pand is aangemerkt als gemeentelijk monument moest er aan de strenge regelgeving worden voldaan. Zo is er een bijzonder ontwerp ontstaan, waarbij veel elementen in ere zijn hersteld en waar moderne en technische slimmigheden samensmelten. Er is een doorkijk van beloopbaar glas gecreëerd om de monumentale waarde te benadrukken en een mooi statement te maken met licht en ruimte. Interieurarchitect Peggi Kramer heeft ervoor gezorgd dat alle wensen en behoeften van de bewoners tijdens de renovatie werden vertaald naar een creatief concept met gevoel voor stijl.


Leefruimtes

Renovatie, maatwerk, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Zithoek

Linteloo

Maatwerk kasten

Kooiman Scheepsinterieurbouw

Haard

Element4

Realisatie haard

Daniëls Openhaarden

Haard

Kalfire

Keuken

Culimaat

Tot op detailniveau

Op de tweede verdieping is de imposante masterbedroom met badkamer en-suite gesitueerd. De karakteristieke dakspanten zijn stijlvol zwart geverfd en vormen een mooi contrast met de strak gestucte wanden. De dressing is wederom maatwerk en biedt veel opbergruimte. Via een schuifdeur bereik je de badkamer. Het eigentijdse en eigenzinnige ligbad springt hierbij direct in het oog. Het ligbad bestaat uit één geheel en is dus naadloos. Omdat er ook hier weer sprake is van een schuine wand is het bad volledig op maat gemaakt. Ook op deze verdieping klopt alles tot op detailniveau. De imposante renovatie heeft enkele jaren in beslag genomen. Het vroeg om lef, doorzettingsvermogen en betrokkenheid, waarbij men constant benieuwd was naar de uitkomst. Dankzij de geweldige samenwerking tussen de opdrachtgever en alle partijen kan dit bijzondere pand opnieuw floreren en kunnen de bewoners van hun droom genieten.


Bovenverdieping

Renovatie, maatwerk, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Bad

B-Dutch B.V.

Kranen & Douche

Hotbath

Kozijnloze schuifdeuren

Xinnix Door Systems BV

Maatwerk kasten

Kooiman Scheepsinterieurbouw

Editor: Celine Jacobs

Datum: 13-04-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Aquine Loois

Fotografie: Jaro van Meerten