Prinselijk wonen in het mooie Alkmaar

Jeroen de Nijs

Dit woonhuis in Alkmaar kreeg zo’n heerlijke tuin dat je de neiging hebt om meteen naar buiten te lopen, maar we moeten het interieur zeker niet overslaan. ‘Modern klassiek meets hotel chique’, vermeldt de website van interieur- en tuinarchitect Jeroen de Nijs over het zeer geslaagde project. Dit slaat de spijker op z’n kop. Laten we dus vooral binnen beginnen. 


Leefruimte

Materialen, woonhuis, Jeroen de Nijs, The Art of Living
Materialen, woonhuis, Jeroen de Nijs, The Art of Living

Eregast in eigen huis 

De opdrachtgevers gaven Jeroen de Nijs de vrije hand, met één duidelijke wens: hun huis moest het gevoel van een hotellobby krijgen. Dit is door de hele woning prachtig uitgevoerd, waarbij de entree misschien wel het meest een hotelsfeer uitstraalt. Een klassieke twist ontstond door enkele dragende wanden een vakverdeling te geven. Rijke materialen, luxe wandbekleding en een fluweelachtige loper verwelkomen de eigenaars thuis. Meteen vallen er mooie elementen op. Zoals de zichtlijnen door de hele woning en de open haard in de woonkamer die je bij binnenkomst uitnodigend ziet branden. De trap is een sculptuur op zich, omringd door een mooie set hangplanten. In de entree zit nog een elektrisch tunnelhaardje met doorkijk naar de keuken. Een eikenhouten vloer strekt zich uit over de begane grond en eerste verdieping, een inloop-garderobekast met achterliggend toilet maakt het hotelgevoel compleet. 

Warm centum in huis 

In de behaaglijke woonkamer stuiten we op de lievelingsplek van de opdrachtgever: een fauteuil naast de open haard. “Een heerlijke plek, met een glas wijn naast het haardvuur”, vertelt hij. Vanaf hier overziet hij de hele benedenverdieping, dankzij het open karakter van het huis. Jeroen: “De living is de verbindende plek tussen alle ruimtes. Er zijn meerdere zones die organisch in elkaar overgaan, waarbij elke ruimte toch een geborgen sfeer heeft.” Qua meubilair is er gekozen voor een combinatie van cosmopolitan en vintage. Bijzonder mooi vindt de opdrachtgever het Belvedere kwartsiet dat overal in huis terugkomt. Ook is de achterwand van de haard een eyecatcher, met glanzende bronsgouden tegels die het vuureffect versterken. In de hoek is er nog een nis voor het haardhout. De nissenkast met spiegels geeft deze ruimte meer diepte en drukt de eigenheid van de opdrachtgevers uit door een aantal van hun mooiste items te etaleren. 


Keuken

Materialen, woonhuis, Jeroen de Nijs, The Art of Living
Materialen, woonhuis, Jeroen de Nijs, The Art of Living

Intieme ontmoetingsruimte 

De living gaat over in een ruime keuken. “Deze is twee keer zo groot als de living en geeft aan hoe belangrijk we die ruimte vinden”, vertelt de opdrachtgever. De indeling met het keukenblok tegen de wand en het ruime kookeiland heeft hij zelf bepaald. “We zijn gek op koken met vrienden en houden van een goed glas wijn. Door de donkere tinten voelt het intiem ondanks dat het er ruim is. Ik denk dat we hier meer tijd doorbrengen dan in de living.” Mooi is ook de directe verbinding met de tuin. De grote pui gaat bij aangenaam weer open en het uitnodigende zwemwater glinstert je tegemoet. In de avond schijnt de sfeer van de verlichte tuin door de semi-transparante Chivasso gordijnen heen het huis binnen. De Bolia-lamp boven de eettafel doet het hier bijzonder goed. Last but not least wordt de keuken vergezeld van een ruime, goed gevulde transparante wijnklimaatkamer. 


Bovenverdieping

Materialen, woonhuis, Jeroen de Nijs, The Art of Living

Alle overtreffende suite 

Op de bovenverdieping zijn diverse inbouwkasten gecreëerd, met diverse nisjes voor mooie spullen. De royale ouderslaapkamer overtreft alle verwachtingen. “In deze mooie hoge ruimte, waar je tegen de nok aankijkt, wilde ik een echte statement maken. Zo kwam ik tot de hoge ronde bedwand, omkleed met messing en ribbehang en een armatuur als bekroning erboven.” De eerste presentatie van dit ontwerp vonden de opdrachtgevers best heftig. “Het was even wennen, maar we vinden het nu echt fantastisch”. De slaapkamer is ruim en met donkerdere kleuren anders dan de rest van het huis. De ensuite badkamer heeft dezelfde luxe uitstraling. Verder herbergt de verdieping nog twee kinderslaapkamers, twee extra kamers, een aparte badkamer en een toilet. Vanuit de ouderslaapkamer heb je een aangenaam zicht op de palmbomen in de tuin. 


Exterieur

Materialen, woonhuis, Jeroen de Nijs, The Art of Living
Materialen, woonhuis, Jeroen de Nijs, The Art of Living

Mediterrane oase 

“De tuin is een leuk verhaal”, vertelt de opdrachtgever. “Een zwembad sprak me altijd erg aan, het heeft een bepaalde vibe. Mijn vrouw stemde toe als het helemaal achterin de tuin zou komen.” Ze beginnen beiden te lachen, want Jeroen had een ander idee en tekende het zwembad mídden in de tuin. Hij licht toe: “Het zicht vanuit de woning is veel mooier en het is ook nog praktisch, want je houd achter het zwembad ruimte voor zitjes. Het zwembad op deze positie geeft veel meer diepte aan de tuin.” De opdrachtgever vertelt: “We zijn er onwijs blij mee. Het is ook heel gaaf voor feestjes en je ervaart het zwembad overal in de woning. ’s Avonds is het prachtig met de zwembadverlichting aan.”  

De kinderen maken er dankbaar gebruik van, zo ook van de verwarmde buitendouche. Toch miste er nog iets en werd de beplanting aangepakt. “Wij dachten aan een palmboompje van Intratuin, maar Jeroen had weer eens een ander idee”, lacht de opdrachtgever opnieuw. Het werd een vierstammige palmboom uit Italië die met een hijskraan over het dak gehesen moest worden. Een spectaculaire eyecatcher die de mediterraan-achtige tuin tegelijkertijd knusser maakt. Diverse zitjes bieden de hele dag door een aangename plek om te vertoeven, vanaf het eerste kopje koffie in de ochtendzon tot aan het laatste glaasje wijn. 

Editor: Media Team

Datum: 28-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Esther Sessink

Fotografie: Peter Baas