Prinsheerlijk wonen in een voormalige patriciërswoning

AVD Interieur Architectuur

In het hart van een bourgondische stad heeft AVD-interieurarchitectuur een prachtige opdracht mogen uitvoeren. In een voormalig patriciërswoning waar de geschiedenis nog volop aanwezig is, zorgde Arnie van Dun dat authentieke details nog meer tot hun recht kwamen en de gehele benedenverdieping getransformeerd werd tot een fantastische woning waar het prinsheerlijk wonen is. Laat je inspireren door de perfecte balans van modern gemak en de grandeur van de historie van weleer. 


Leefruimte

Verbouwing, architectuur, AVD Interieur Architectuur, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Haard

Objects Design

Verlichting

Lixero

Keukenapparatuur

Gaggenau

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Keukenblad

Cosentino

Prinsheerlijk wonen  

Als de monumentale deuren van deze voormalige patriciërswoning opengaan, weet je direct dat dit een bijzondere plek is waar veel gebeurd is en waar vele voetstappen je zijn voorgegaan. De woning heeft op de benedenverdieping vier meter hoge plafonds. Door de grote ramen aan de voor- en achterzijde komt volop licht naar binnen. Om te voorkomen dat het te warm wordt en om de privacy te waarborgen, is er aan de voorzijde voor verticale shutters gekozen. De eigenaar had deze bijzondere shutters gezien in het buitenland en vertelde Arnie van Dun dat hij deze in hun nieuwe woning een plek wilde geven. De fluweel gladgeschuurde shutters van brede delen Red Cedar-hout laten de originele houtnerven goed zien en lopen taps toe. De interieurarchitect heeft samen met de interieurbouwer het ontwerp van de shutters gemaakt. De woonkamer heeft door de indeling en de gebruikte materialen al direct een warme, geborgen uitstraling. 

Meesterlijk stucwerk 

Op de plek waar vroeger onder andere de gang was, is nu de ruime badkamer annex garderobekamer gesitueerd. Het plafond heeft prachtig, driedimensionaal stucwerk uit de vroege zeventiende eeuw, waar de Gelderse roos, symbool van het voormalig hertogdom van Gelre, in het oog springt. Vergelijkbaar stucwerk is te vinden in Kasteel Wolfrath, vlakbij Maastricht. Boven de originele natuurstenen schouw in de huidige woonkamer én in de woonkeuken vinden we stucwerk uit 1802 dat waarschijnlijk van de hand is van stucwerkkunstenaar Gavini, die samenwerkte met architect Soiron uit Maastricht. Van Dun koos in de woonkamer en eetkeuken voor een lichte parelmoeren verf om het lijnenspel van het stucwerk nog beter tot zijn recht te laten komen. Arnie: “Bij deze opdracht was het belangrijk om een goede balans te vinden tussen hedendaagse technieken én uitgesproken authentieke details. De opdrachtgevers waren heel erg betrokken en dit is echt het resultaat van brainstormen, continue blijven afstemmen en uitvoeren. Dat maakt dat ik iedere keer opnieuw de wensen en gedachtegang van een opdrachtgever vertaal in een ontwerp waar het unieke karakter in terug te vinden is. Ik wil steeds andere invalshoeken vinden en experimenteren met materialen en ruimten. Natuurlijk met respect voor het ontwerp van de architect. In deze woning hebben we modern en klassiek bij elkaar laten komen. Zo hebben we bijvoorbeeld voor de muren van de slaapkamer gekozen voor behang met een organisch patroon en hebben we op het plafond gipsbehang aangebracht met juist een heel conventioneel patroon. Alle deuren hebben klassieke panelen met een modern beslag. Op deze wijze hebben we de originele details van de woning op geheel eigen wijze doorgetrokken in de architectuur van het interieur.” 


Bovenverdieping

Verbouwing, architectuur, AVD Interieur Architectuur, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Bad

B Dutch

Kranen

B Dutch

Verlichting

Lixero

Magische combinatie 

De badkamer annex garderobekamer is precies tegenover de slaapkamer gesitueerd. De verlichting is zo geprogrammeerd dat die automatisch aangaat als het donker is en er beweging gedetecteerd wordt. Op de hoge kasten van de badkamer is verlichting aangebracht die subtiel de muur en de afbeeldingen van het stucwerk op het plafond aanlicht. In de slaapkamer zorgt de koofverlichting voor indirect kunstlicht. In de gang is gekozen voor een combinatie van inbouw downlight-inbouwspots en wandverlichting met donkere, moderne opbouwspots vlak bij de vloer. De ronde vormen en de zachte structuur van de vilten platen op de strak gestucte muur maken het geheel compleet. 


Exterieur

Verbouwing, architectuur, AVD Interieur Architectuur, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Architectenbureau Coppen

Durven experimenteren 

Toen de opdrachtgevers het pand kochten, was de benedenverdieping één grote ruimte. Samen met de architect en de interieurarchitect hebben ze gekeken hoe ze de woonfunctie op een relatief klein oppervlakte warm, gezellig en functioneel konden maken. Arnie: “We hebben eigenlijk alleen maar elementen toegevoegd. “Zo ontstond de nieuwe indeling van het huis waar de verschillende ruimten een eigen uitgesproken karakter hebben. De opdrachtgever kende de interieurarchitect van een andere opdracht en samen hebben ze van het monumentale pand uit de dertiende eeuw een heerlijk, behaaglijk thuis gemaakt. In principe kunnen de opdrachtgevers hier blijven wonen want alle functies bevinden zich op de begane grond en er is een tweede voordeur die geheel rolstoelvriendelijk toegang biedt toegevoegd. De vloerverwarming, warmteterugwininstallatie en zonnepanelen op het dak zorgen voor een aangenaam klimaat. De opdrachtgevers wilden heel graag een woning op de begane grond en een tuin. Dit perceel had alle kenmerken in zich en voldoende ruimte en potentieel voor een tuin. Nu kijk je zo vanuit de moderne woonkeuken de mooi aangelegde en ommuurde tuin in en heb je geen idee dat je zo midden in de stad bent.

Deze levensloopbestendige woning is een magnifiek voorbeeld van een gebouw dat de monumentale status van de plek respecteert én aanvult met allerlei moderne technieken. Ja, wonen in een rijksmonument laat je prinsheerlijk genieten. En zeg nou zelf, dat wil jij toch ook? 

Editor: Media Team

Datum: 18-10-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Linde ten Broek

Fotografie: Nick Cannaerts