Renovatie jaren 30 villa | Marco Daverveld
Renovatie jaren 30 villa | Marco Daverveld
Renovatie jaren 30 villa | Marco Daverveld
Renovatie jaren 30 villa | Marco Daverveld
previous arrow
next arrow

Renovatie jaren ’30 villa | Marco Daverveld

 Sprookjeshuis met eigentijdse ‘touch’

In de buurt van Den Bosch staat een villa in jaren ’30 stijl. Echt een sprookjeshuis. Marco Daverveld kreeg de opdracht om de woning te renoveren. Na de renovatie is het nog altijd een typisch, gezellig, jaren dertig huis, maar dán met eigentijdse luxe.

Voor de bewoners is het echt hun droomwoning met stadstuin en de extra ruimte die ze met drie opgroeiende kinderen zochten. Door de toevoegingen van interieurarchitect Marco Daverveld is het een klassiek modern huis geworden. Door de maatvoering, qua hoogte en breedte, door het vergroten van de zichtlijnen overal, waardoor alles open en ruimtelijk blijft. Alles klopt.

Jaren ’30 bouwstijl

Kenmerkend voor de jaren ‘30 bouwstijl zijn de horizontale lijnen, het royale dakoverstek en de omlopende dakgootconstructies. De bijzondere entreepartij, de fraaie metselwerkdetailleringen met onder andere terugliggende voeg en de forse houtafmetingen voor kozijnen en ramen.

Gevel, horizontale lijnen, royale dakoverstek, terugliggende voeg, renovatie, jaren 30 villa, Marco Daverveld


“De bewoners besparen nu enorm op de energienota”


Woonkamer, veel ramen, MHB deuren, parketvloer, jaren 30 villa, renovatie, Marco Daverveld

Alle raam- en deurkozijnen werden door MHB vernieuwd in staal met dubbelglas in een originele uitstraling.

Duurzaamheid
Marco Daverveld heeft de fraaie ramenpartij van de woonkamer subtiel in een eigentijds jasje gestoken. 40 ruitjes van enkel glas zijn vervangen door 24 ruitjes in dubbel glas, gevat in een stalen frame. Het is niet de enige vooruitgang ter verbetering van de duurzaamheid. Door het dichtstorten van de kruipruimte en het plaatsen van nagenoeg overal dubbelglas besparen de bewoners nu enorm op de energienota.

“Duurzaamheid zit niet alleen in technische oplossingen zoals zonnepanelen of aardwarmte-systemen”, legt Marco Daverveld uit. “Duurzaam wonen begint en zit hem ook in het ontwerp. De positie van de woning op de kavel, de ligging ten opzichte van de zon, de bouwkundige details. In mijn ontwerp probeer ik dat inzichtelijk te maken voor de bewoners.”

Keuken, tegevloer, natuursteen, Revy Stone, jaren 30 villa, renovatie, Marco Daverveld

Vloeren in de keuken, serre en de entree werden vervaardigd in Belgisch hardsteen door Revy Stone.

Keuken, houten kast, kookeiland, wit, natuursteen vloer, jaren 30 villa, renovatie, Marco Daverveld

Ruimte optimaal benutten
De bewoners hadden een duidelijk beeld van hoe de woning zou moeten worden, maar Marco kwam met ideeën en oplossingen waar ze zelf niet opgekomen waren. Zo is de muur tussen de kamer en de keuken opengebroken en het plafond van de woonkamer 20cm verlaagd. Dankzij schuifwanden zijn de verschillende ruimtes te separeren. Ook voegde Marco een badkamer toe op de bovenverdieping, zonder dat daarvoor een slaapkamer verloren is gegaan. Hij heeft de ruimten optimaal benut.

Woonkamer en keuken kunnen afgesloten worden door middel van suitedeuren. In dit geheel is ook een moderne kastenwand verwerkt die werd vervaardigd door Coremans.

Eetkamer, vloer, natuursteen, Revy Stone, veel glas, lichtinval, jaren 30 villa, renovatie, Marco Daverveld

Raamdecoratie werd op maat vervaardigd en geplaatst door Caspar Dekkers Interieurs.


“Marco kwam met ideeën en oplossingen waar de bewoners zelf niet opgekomen waren”


Raam, boog, bijzonder, glas, MHB deuren, jaren 30 villa, renovatie, Marco Daverveld

Strak maar gezellig
Ook stelde Marco het lichtplan samen en heeft hij gezorgd voor een uitstekende aannemer met dito vakmensen. Het stucwerk is bijvoorbeeld van buitengewone klasse, echt super strak. En dat is de woning. Strak, maar toch gezellig. “Ik kijk altijd naar de vorm en verhoudingen. Ik zoek daarbij naar een juiste balans binnen een woning, ook in relatie tot de omgeving. Dan pas krijg je harmonie”, zegt Marco Daverveld. “Ik houd ook niet van te designed. Sommige woningen hebben wel sfeer maar geen ziel, je ziet in het interieur de persoonlijkheid van de bewoners niet terug. Dat is hier nadrukkelijk wel het geval.”

“Het zijn niet alleen de decorstukken die iets toevoegen. Het zijn ook de spullen waar een verhaal achter zit die emotie toevoegen aan je interieur. Die geven het geheel persoonlijkheid”, glundert de vrouw des huizes.

Tekst: Webredactie
Foto’s: Dré Wouters

 

Meer projecten van Marco Daverveld zien?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Interieurdecoratie (raamdecoratie & gordijnen), Caspar Dekkers Interieurs
    Nieuwkuijk | www.cdinterieurs.nl
  • Deuren en kozijnen, MHB deuren
    Herveld | www.mhb.nl