Renovatie | Margry Arts Architecten
Renovatie | Margry Arts Architecten
Renovatie | Margry Arts Architecten
Renovatie | Margry Arts Architecten
Renovatie | Margry Arts Architecten
Renovatie | Margry Arts Architecten
Renovatie | Margry Arts Architecten
Renovatie | Margry Arts Architecten
Renovatie | Margry Arts Architecten
Renovatie | Margry Arts Architecten
previous arrow
next arrow

Renovatie villa in Waalrese bossen | Margry Arts Architecten

Respect voor de architectuur van het bestaande huis

Tot voor kort stond in de Waalrese bossen, in één van de duurste wijken van Nederland, een romantisch en vrij bescheiden huisje tussen de villa’s. Dankzij een doordachte renovatie is de inhoud van de woning nu verdubbeld en tegelijk de oorspronkelijke charme behouden. Margry | Arts Architecten tekende voor het ontwerp met een groot enthousiasme en vakmanschap en Driessen Bouw Asten is verantwoordelijk voor de gehele bouw.

“Qua architectuur kun je bij een project als dit twee dingen doen”, vertelt Arts. “Bouwen in de stijl van de oude woning. Of, met respect voor de architectuur van het bestaande huis, kiezen voor een moderne aanbouw.” De keuze viel op het eerste … en is vervolgens bijzonder consequent doorgevoerd. Alle profileringen van het oude huis zijn ook terug te vinden in de uitbreiding. De leemstenen, de wijze van voegen, de kleur van het metsel- en schilderwerk, de overstekken, de gevelbekleding, de kozijnen, elk nieuw detail past perfect in het oude plaatje.

De oorspronkelijke woning was opgetrokken uit gekeimde leemsteen. “Het was een flinke zoektocht om leemstenen te vinden van hetzelfde formaat en met dezelfde uitstraling als die in dit jarenvijftighuis.” Het keimen van de steen (stenen voorzien van minerale verf die verkiezelt met de ondergrond) is het werk van Helder Totaalonderhoud. Deze firma nam ook al het andere schilderwerk voor zijn rekening.

Renovatie, Villa, Klassiek, Authentiek, Boerderij stijl, Margry Arts Architecten


“Elk nieuw detail past perfect in het oude plaatje”


Renovatie, Villa, Klassiek, Authentiek, Boerderij stijl, moderne interieurdesign, interieurontwerp, Margry Arts Architecten

De DRU gashaard van Sfeerhaarden De Kempen zorgt voor gezelligheid in de keuken.

De eikenhouten vloer in de erker komt van Esco Vloeren uit Westerhoven.

Verrassend interieur
Een olijfgroene wandkast in de woonkamer blijkt de inspiratiebron te vormen voor bijna alle andere kasten in huis, zelfs die in de badkamer. Leuk detail: het meest linkse paneel, compleet met ‘laatje’, blijkt een deur te zijn. Voor de interieurbouw werd de hulp ingeroepen van Coenen Concept. Dankzij hun vakmanschap zijn de nieuwe lambriseringen nauwelijks te onderscheiden van de oude. Ze maakten op de overloop een kast met louvredeuren en realiseerden in de keuken een op maat gemaakte ombouw voor de koelkast.

De woonkeuken van Van Diessen Keukens , keuken, renovatie, Margry Arts Architecten

De woonkeuken van Van Diessen Keukens is de favoriete ruimte in het huis.

Extra comfort
Die woonkeuken – waarin Van Diessen Keukens een belangrijk aandeel had – is overigens de favoriete ruimte in huis. “Vooral de vensterbank is in trek”, vertelt de bewoonster. “Dat was een idee van mezelf. Als de kinderen thuiskomen ploffen ze daar neer.” Een DRU gashaard, geleverd door Sfeerhaarden De Kempen, zorgt er voor extra comfort. In het aangrenzende vertrek, met erker en een eiken vloer geleverd door Esco Vloeren, is dat een houthaard.

Voor de domotica, verlichting en elektra deden de bewoners beroep op Elektro Speciaal Sprengers. Het installatiebedrijf van de Gebroeders Wijnen uit Valkenswaard leverde naar volle tevredenheid het sanitair (badkamer en toilet), de vloerverwarming en een warmteterugwinsysteem.

Houthaard DRU, Interieurbouw Coenen Concept, renovatie project, Margry Arts Architecten

In de ruimte aangrenzend aan de keuken, vinden we een houthaard, ook van het merk DRU.


“Of de bewoners nu in de woonkamer, de keuken of de haardkamer zijn,
vanuit elke ruimte hebben ze zicht op bos en ven”


Interieurbouw Coenen Concept, Piano, Interieurontwerp, Interieur design, Margry Arts Architecten

Interieurbouw Coenen Concept, Piano, renovatie project, Margry Arts architecten

Dankzij het vakmanschap van Coenen Concept zijn de nieuwe lambriseringen nauwelijks te onderscheiden van de ouden.

Herinneringen
Reislust is iets wat de bewoners van deze bosvilla kenmerkt. Dat is op meerdere plekken in het interieur terug te zien. Op de overloop staat een beschilderde houten kist uit Singapore. In de gang trekken de blauwe kleuren van een geschilderd Shanghai de aandacht. Bij de piano prijkt, boven een kastje met een oude kaart van het Middellandse Zeegebied, een foto van Stockholm aan de wand. Het zijn herinneringen aan plaatsen waar het gezin woonde voordat het – na tien jaar omzwervingen – naar deze pittoreske omgeving kwam.

De tuin als troef
De charme die deze villa heeft, is ook te danken aan de locatie. Of de bewoners nu in de woonkamer, de keuken of de haardkamer zijn, vanuit elke ruimte hebben ze zicht op bos en ven. Zelfs vanaf de ouderslaapkamer boven, met balkon, is er nu uitzicht op een prachtig stukje natuur. Uiteraard is ook het overdekt terras aan deze kant van het huis geplaatst. Dankzij een vlonder – een idee van Somers Tuinen– is zelfs een terras ‘op het water’ ontstaan. Om optimaal het tuingevoel naar binnen te halen, kozen de bewoners voor een rechte erker. Bewoonster: “Het is een perfecte plek geworden voor de bank. Je zit nu als het ware in de tuin.”

Dankzij Somers Tuinen lopen huis en tuin perfect in elkaar over.

Margry | Arts Architecten heeft in samenwerking met Driessen Bouw een mooi project neergezet.

 

Tekst: Webredactie & Janneke Sinot
Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: