Dineren onder de sterrenhemel

HIP Studio realiseert restaurant Nacarat voor chef-kok Ron Blaauw

HIP Studio vond uitdaging in de realisatie van een restaurant voor chef-kok Ron Blaauw, restaurant Nacarat. Een sprookjesachtig restaurant, gebouwd op de vijfde etage van warenhuis Hudson’s Bay op het Rokin in Amsterdam. Omdat Ron vaste partner is van HIP Studio – alle restaurants zijn gerealiseerd door het bureau – durfde hij het project met een gerust hart aan Wim Hoopman en dochter Maxine over te laten.

“Ron heeft ons verteld wat zijn culinaire concept is. Dat hebben we in acht genomen”, vertelt Maxine. “Ron is heel kritisch en heeft altijd een eigen invalshoek. Bovendien wil hij dat het restaurant toegankelijk blijft voor iedereen. Het moet niet te chique zijn, maar juist leuk, spannend en gek. Daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Carte blanche
“We hebben een presentatie gemaakt naar aanleiding zijn wensen. Dus: plattegrond, indeling, materialisatie, stoffen, meubilair, het hele pakket”, vertelt Maxine. Ron was na het zien van het concept meteen enthousiast en gaf een ‘go’ en ook bij Hudson’s Bay was het een schot in de roos. “Ron heeft ons carte blanche gegeven. We hadden de luxe om alles zelf te mogen bepalen en dat scheelt een hele hoop. We konden heel snel schakelen op die manier.”

Maretti Lighting creëerde een heuse sterrenhemel met haar prachtige verlichtingsplan. De mooie stoffen, het behang en het meubilair komen van Loggere Wilpower.


“Het is alsof je een sprookje binnenloopt als je restaurant Nacarat inkomt”


Avondgloed
Het resultaat mag er wezen. Het is alsof je een sprookje binnenloopt als je restaurant Nacarat inkomt. De betekenis van Nacarat is avondgloed en dat heeft HIP Studio goed weten over te brengen. De verlichting in het plafond ziet eruit als een sterrenhemel, het bestaat uit wel 270 armaturen. Ook over verdere verlichting heeft HIP Studio goed nagedacht, want het lichtplan is essentieel voor een goede sfeer. Wim: “Nergens wordt fel licht gebruikt, zelfs niet in de keuken. Want ook de keuken moet ’s avonds een sprookje zijn.” HIP Studio heeft deze zelf ontworpen en het patroon getekend. Het is een open vuur keuken met barbecue met een marmeren werkblad.


“Een opvallend element is de muur waarop allemaal kleine stukjes kokosbast geplakt zitten”


De wanden zijn bekleed met leer van Alphenberg Leather. Op de wand bij de bar zit onbewerkt leer.

Opvallende details
De basiskleur in het restaurant is oudroze, de kleur die HIP Studio voor Ron Blaauw heeft uitgekozen. De materialen en andere kleuren zijn allemaal daarop gebaseerd. Een opvallend element is de muur waarop allemaal kleine stukjes kokosbast geplakt zitten. Elk stukje is met de hand ingekleurd. Daarnaast is er veel gebruik gemaakt van leer, zowel bewerkt als onbewerkt. Vaste partner Alphenberg is hier verantwoordelijk voor. Tegen de bar aan zit onbewerkt, naturel leer geplakt. Wim: “Mensen denken dat leer glad moet zijn, maar er is niks mis met een beetje beweging. Het is de huid van een beest en dat mag gezien worden.” Het leer is weer mooi in contrast met de marmeren vloeren.

Zo is er letterlijk over elk detail in het restaurant nagedacht, van de stof op de stoeltjes aan de bar tot de messing gordijnen, en dat is in het eindresultaat te zien. Het vertrouwen wat Ron had in HIP Studio, was terecht. Toen hij de lift uitstapte en zijn restaurant voor het eerst ‘af ’ zag, zei hij: “Dit kan niet waar zijn.” Zo mooi vond hij het. Wim: “Daar doe je het uiteindelijk voor, dat is wat je wil bereiken.”

Tekst: Juultje Peels
Fotografie: HIP Studio & Jurrit van der Waal

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: