Rietgedekte nieuwbouwvilla op de heide

01 Architecten, Studio Linda Pol & Cortus

Het is moeilijk voor te stellen dat er op deze plek ooit het onderkomen stond van wijlen Mies Bouwman – voorheen de grande dame van de Nederlandse televisie. Het huis ging tegen vlakte en er werd een ‘gigantisch gat’ gegraven. De eigenaren gingen op zoek naar een architect die hun droomhuis kon realiseren. Wat dat droomhuis inhield? Een hypermoderne villa, met de gewenste charme van een rieten dak, doordrenkt met de knusse en landelijke elementen van ‘t Gooi. Daarvoor moest de familie eerst wel op zoek gaan naar de juiste expertise. Dat werd architect Dennis Kemper van 01 Architecten, interieurarchitect Linda Pol en bouwbegeleider Mark Nas van Cortus Bouwregisseurs. Alleen door de kracht van deze nauwe samenwerking en creatieve inzichten, werd een resultaat bereikt waar niet alleen de bewoners, maar ook architect Dennis, interieurarchitect Linda en bouwbegeleider Mark trots op zijn. Het dreamteam hield zich niet zozeer vast aan het originele bestemmingsplan, maar zocht naar vernieuwende oplossingen om de omgeving optimaal te benutten, terwijl ze de wensen van de bewoners hanteerden. De woning moest dan wel groot worden, maar niet inboeten aan intimiteit. 


Woonruimte

Ruimte, Woningontwerp, 01 Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonruimte

Karpet

Van Besouw

Bank

Keijser&Co

Bijzettafel

Dami Luxury Interior

Wow-effect 

Elke ruimte van deze woning heeft weer een geheel eigen ‘wow- effect’. De royale entree stelt dan ook zeker niet teleur. Bij binnenkomst wordt de aandacht meteen gewekt door de ruimtelijke trap en strak ontworpen vide. Vervolgens door de lamp: een weelderige, op maat gemaakte Brand van Egmond. 


Eetkamer

Ruimte, Woningontwerp, 01 Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de eetkamer

Deursysteem

FritsJurgens©

Lederen bekleding

Alphenberg Leather

Haarden geleverd en geplaatst

Hooijer Haarden

Verlichting

Brand van Egmond

Multifunctionele room divider 

De eigenaren waren het al snel eens over de keuken. Donker en chic, met een stoer natuurstenen aanrechtblad. Gepatineerd brons heeft een glansrol in de hele woning. Bijvoorbeeld in de taatsdeuren, handgrepen van de keuken en kokendwaterkraan. Opvallend in de keuken is de afscheiding met de living-area, bestaande uit een room- divider. Deze tussenwand creëert intimiteit in een riante leefruimte. En functionaliteit bovendien, met een glazen doorkijkhaard – voor de nodige sfeer en toezicht op de zithoek. De divider heeft ook een state-of-the-artkoffiecorner en cocktailbar met een kosmopolitische uitstraling. Schuifdeuren dicht en je ziet niks meer van de zorgvuldig opgestelde likeurflessen. Over alles is nagedacht, blijkt wel. Zoals de ventilatiesystemen, die keurig zijn weggewerkt achter de gordijnkoven, en de fijne routing van de voordeur naar de eetruimte met uitzicht. De living-area biedt alle ruimte voor een bruisend familieleven. 

Sereen 

Van de warme aardse tinten uit de keuken begeef je je via de inbouwkasten van de pantry naar de frisse, lichte en serene wereld van het gastenverblijf en en-suitebadkamer, met speelse kiezelwand. Spannend, die afwisseling in toon. Alweer dat wow- effect. Binnenhuisarchitect Linda heeft op fraaie wijze behang toegepast in de hele woning. Overal treffen we rijke wanden en hoekjes met een hoog aanraakgehalte. Behang geeft textuur en dynamiek in de hedendaagse strakke en gladde beeldschermcultuur en laat een grote ruimte ‘knus’ aandoen. En daar is deze villa een uitstekend voorbeeld van. 


Bovenverdieping

Ruimte, Woningontwerp, 01 Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Wandtextiel Dune 02 boven bed

Dutch Walltextile Co.

Decoratieve wandafwerking

Ten Napel – Studio of Structures

JEE-O kranen & wandtegels

Caza B.V.

Douche, kranen en bad

Caza. B.V.

Slaapkamers met hoogte 

Platte daken zijn niet zomaar toegestaan in deze gemeente. Nieuwe woningen moeten volgens de welstandscommissie blenden met de natuurlijke omgeving. Toch is de bovenverdieping van deze nieuwbouwvilla verrassend ruim voor een huis met kappende dakconstructie. Hoe dat zit? Rieten daken geven normaal gesproken schuine wanden en daardoor compacte kamers, maar in dit geval dus niet. De bovenkant van het bouwobject lijkt een afbuigende vorm te hebben, maar er bevindt zich toch werkelijk een plat dak – niet zichtbaar van buitenaf. Daardoor loopt de rieten overkapping dus zowat steil omhoog. Een enorme winst voor het volume en de indelingsmogelijkheden. Zo is het hoge plafond van de masterbedroom ronduit indrukwekkend. Iedereen die een foto ziet, wil meteen ook zo’n slaapkamer, verklapt architect Dennis. De kinderslaapkamers zitten op hun beurt weer vol verrassingen: zoals het op maat gemaakte ronde bed. Vanaf de bovenverdieping komen de omringende bomen weer op een hele andere manier tot hun recht. 


Kelder

Ruimte, Woningontwerp, 01 Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de kelder

Tegelvloer

Caza B.V.

Lederen deurbekleding

Alphenberg Leather

Speciaal stucwerk

Ten Napel – Studio of Structures

Een wereld op zich 

De immense kelder is een wereld op zich. Je valt van de ene verbazing in de andere. Vergeleken met de rest van de villa is de benedenruimte ‘out of the box’, met glimmende materialen en groen- en kopertinten. Het was een uitdaging om een hokjeseffect te vermijden – want dat krijg je al snel, met zo veel verschillende functies op één verdieping. Komt-ie dan: een partyruimte met bar en pooltafel, een kinderspeelkamer, een volledig uitgeruste gym, een wellness met sauna’s (meervoud), een homecinema én zelfs een uitgeruste beautysalon inclusief volledige kappersuitrusting. Al deze ruimtes zijn met elkaar verweven in een vanzelfsprekende logica. Knap gedaan. Leuke details, ook. Zoals een lichtkunstwerk met de tekst ‘You are your own limit’ aan de wand van de gym – die toch wel de droom moet zijn van elke fitboy of fitgirl. Of de speciaal uitgelichte, natuurstenen wand met gootsteen – alsof je je in de spa van een exotisch vijfsterrenhotel bevindt. 


Exterieur

Ruimte, Woningontwerp, 01 Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Louvredaken

Livium

Realisatie tuin

Braamhaar Ankoné

Aannemer villa en poolhouse

Bouwbedrijf Jansen B.V.

Speciaal stucwerk

Ten Napel – Studio of Structures

Kunststof vlonderplank

Alterwood

Vouwwanden

Centor

Installaties elektra, verlichting en domotica

Snellen Elektrotechniek B.V.

Poolhouse 

Dan is er natuurlijk nog een weelderige tuin met veranda, midden in de natuur. Zoals een poolhouse – inclusief een zwembad met jetstream. Deze locatie biedt de belichaming van modern comfort tussen het eeuwenoude natuurschoon. 

Editor: Media team

Datum: 28-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Monique Smitsloo

Fotografie: Wesley Bergen