Ruim wonen in een compact modern huis

Engel Architecten

Dat je in Amsterdam behoorlijk luxe en vrij kunt wonen, bewijst deze woning in een kleine nieuwbouwwijk. Eigenaren Thierry en Tom wisten goed wat ze wilden en kwamen met een eigen schets bij architect Maarten Engel, die een compact modern huis wist te bedenken waar alles in zit wat de eigenaren maar wilden. 


Ontwerp villa 1

Modern huis, engel architecten, the art of living

Alle leveranciers van het ontwerp villa 1

Architect

Engel Architecten
Modern huis, engel architecten, the art of living

Een stoer en robuust huis

Thierry en Tom wilden dat het een stoer en robuust huis zou moeten worden in een donkere kleur. Het ging om nieuwbouw, maar het mocht beslist geen saai huis zijn waar het nieuwe vanaf straalde. Ze hadden al duidelijke ideeën toen ze bij de architect aanklopten. Bij het uitwerken van het ontwerp heeft Maarten rekening gehouden met de kavel en het budget. Het moest een huis met karakter worden en een duidelijke vormentaal. Ook moest er rekening gehouden worden met de restricties vanuit de gemeente. In een gedeelte van de kavel tuin moest blijven en mocht de nok niet te hoog worden. Voor eigenaar Thierry bracht dit eigenlijk alleen maar voordelen met zich mee. “Ik hou niet van balzalen in een woning. Ik hou van intimiteit en dat bereik je door de ruimtes niet te groot te maken. Met een minimaal aantal vierkante meters kunnen we toch alles kwijt in de woning wat we wilden.” 


Interieur

Modern huis, engel architecten, the art of living

Alle leveranciers van het interieur

Maatwerk kastenwand keuken

Thierry Serra

Split-level-indeling 

De basis van het interieur vormt de 5,5 meter hoge wand in de woonkamer. Je kunt in de woning zien dat het om hout gaat dat een bepaalde diepte heeft en dat hier en daar verkleurd is. De betonnen plafondplaten hebben ze verder gelaten voor wat het is, zodat je het gevlamde patroon te zien krijgt. Op de benedenverdieping vinden we de woonkamer met aangrenzend de keuken, een werkruimte en daaronder een souterrain, dat als atelier dient. Twee slaapkamers met een eigen badkamer bevinden zich een halve verdieping boven de begane grond en daarboven vinden we de master bedroom met eigen badkamer. Via de vide staat deze in verbinding met de leefruimte beneden. Maarten: “Het is een split-level-woning waar de verdiepingen contact met elkaar maken. Zo krijgt het souterrain daglicht via de ramen op de benedenverdieping.” De eigenaren hadden niet alleen een duidelijk beeld van hoe de woning eruit zou moeten zien, ook het kleurenpallet en de inrichting werd door henzelf bepaald.  Ze houden van grote meubels die impact hebben op het interieur. Ook hebben ze veel gebruikgemaakt van vintage meubels.  


Exterieur villa 1

Modern huis, engel architecten, the art of living
Modern huis, engel architecten, the art of living

Moderne uitstraling 

Van buiten is het geen standaard huis met een puntdak. Het volume ziet er speels en modern uit met een zinken bekleding die er als een deken overheen valt. De bovenste hoek van het dak is precies 90 graden, wat de woning een moderne uitstraling geeft. De ramen rondom scheiden het zink van de bakstenen, wat het huis veel duidelijkheid geeft. Alles sluit goed op elkaar aan. Ook de tuin past er prima bij en werd door Thierry zelf ontworpen in de stijl van Piet Oudolf met veel sierlijke grassen en een klein bijgebouw.  


Ontwerp villa 2

Modern huis, engel architecten, the art of living

Alle leveranciers van het ontwerp van villa 2

Hoofdaannemer

Van Dinter Bouwbedrijf

Architect

Engel Architecten

Een bijzonder dak

Als je een plat dak niet de gewenste verdiepings-hoogtes kan realiseren en een klassiek aflopend dak niet het gevoel van ruimte en connectie kan evenaren, dan is een vlinderdak de laaste optie. Opeens klopt het ontwerp. De woning opende zich vanbinnen als het ware naar de tuin en vanbuiten nodigde het uit om naar binnen te stappen. De woning is in vier kwadranten opgedeeld. Van de kelder tot aan de dak rand telt de woning 10 meter in de hoogte. En dat terwijl de villa helemaal niet kolossaal aandoet. De natuurlijke materialen, zoals de grijze gevelstenen, het zink, staal en eikenhout, in combinatie met het vele glas en de verscheidene zichtlijnen verlenen de woning een vanzelfsprekende elegantie. Naast verticale lijnen zijn ook de horizontale lijnen van de dakrand kenmerkend. Als je twee lijnen parallel aan elkaar laat lopen, heb je al een heel eenvoudig perspectief, maar doordat het dak net een beetje omhooggetild hebben, oogt het huis niet zo massief. Het ontwerp is geïnspireerd op de mid-century modern-stijl. 


Inspiratie

Modern huis, engel architecten, the art of living

Alle leveranciers van de inspiratie

Volledig maatwerk interieurbouw

Hubbers Interieurmakers

Een huis vormt zich om de bewoners heen 

De grootste inspiratiebron zijn echter de bewoners zelf. Maarten putte veel ideeën uit hun karakter en manier van leven, samen met deze prachtige plek vol oude bomen. Er is zo min mogelijk gekeken wat er op het moment trendy is. Ruimtelijkheid en de natuur zijn voor de bewoners belangrijk, de woning moest een zekere rust uitstralen. Iets wat meerdere malen tijdens de gesprekken terugkwam, is wat we ‘de klare lijn’ zijn gaan noemen: een bepaalde verfijning; rijk, maar duidelijk leesbaar. Dat zie je heel goed in bijvoorbeeld de kozijnen en bijbehorende draaiende delen. Deze zijn van aluminium en ogen stukken slanker dan wanneer ze van hout waren geweest. Ook de verlichting en het materiaalgebruik zijn op elkaar afgestemd. Zo prijken er blauw-grijze natuurstenen tegels op de vloer en komt het eikenhout ook terug in de keuken. Door de vele raampartijen en kruisende zichtlijnen, kun je op meerdere plaatsen van binnen naar buiten kijken.  


Tuin villa 2

Modern huis, engel architecten, the art of living

Alle leveranciers van de tuin

Hoofdaannemer

Van Dinther Bouwbedrijf

Architect

Engel Architecten
Modern huis, engel architecten, the art of living

Een eigen park 

De tuin is perfect in de bestaande natuur ingebed, alsof de bewoners over een privépark beschikken. Met een ligging op het zuiden en westen is de tuin ook nog eens het decor voor een prachtige lichtinval en schitterende zonsondergangen. De hoge beuk, die schuin naast de woning staat, vormt een eeuwenoud baken. Langs de contouren van het P-vormige perceel is een beschut wandelpad gecreëerd vanwaar je op meerdere plekken van een mooi uitzicht op de woning kunt genieten. Er is weinig bombastische tuinverlichting, wat precies past bij het ingetogen leven dat de bewoners leiden, en dat versterkt het gevoel van geborgenheid. Op die manier zijn tuin en villa onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Editor: Media team

Datum: 17-01-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings geschreven voor magazine nr.6 2021

Editor: Media team

Datum: 17-01-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff geschreven voor magazine nr.6 2021

Fotografie: Jaro van Meerten