Ruim wonen met het karakter van de kempische stijl

Visie BV

Een goede architect weet hoe je een goede woning bouwt. Een uitstekende architect doet dat met een signatuur en specialisatie. Richard Kool van VISIE B.V. weet dat als geen ander. Door zijn klanten wordt hij ook wel eens de Kempische koning genoemd, vanwege zijn vakwerk met projecten in de Kempische stijl. Hij en zijn toegewijde team werken iedere dag hard en met passie om de mooiste resultaten te realiseren. Ook bij deze villa is zichtbaar hoe de Kempische stijl zowel karakter als luxe uit kan stralen. 


Exterieur

Kempische stijl, Interieurontwerp, Visie BV, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

VISIE B.V.

Millboard composiet terras

Alterwood

De entree 

De Kempische stijl kenmerkt zich door een fascinerende geschiedenis. Richard vertelt: “Vroeger bouwde men in de Kempen vaak een grote schuur, waar in de loop van de tijd steeds meer ‘bijgebouwen’ aan werden toegevoegd, tot je uiteindelijk een groot huis kreeg.” Dat is nog steeds het kenmerk van de Kempische bouwstijl. Hoewel dit project spiksplinternieuw is, geeft het nog steeds de indruk dat het in fases is gebouwd. Omdat alle ruimten in de loop van de tijd in elkaar overgaan, kan je dus niet echt van een centrale ingang spreken. Zou dat de reden zijn dat in de Brabantse Kempen het de gewoonte is om via de achterdeur naar binnen te komen? Hoe dan ook, de bewoner heeft die gewoonte wel ter harte overgenomen: “Door de indeling van de woning staat mijn auto het dichtst bij de keukendeur geparkeerd. Ik kom eigenlijk altijd via die keukendeur binnen.” 

De omgeving  

Dit project is zonder meer geslaagd als het gaat om een woning die draait om licht, ruimte en rust. De bewoner heeft graag de ruimte en is gesteld op privacy. Daar is rekening mee gehouden tijdens het ontwerp: de ramen zijn groot en geven veel uitzicht, maar van inkijk is weinig tot geen sprake. Dat is te danken aan het vakwerk van de architect, maar ook aan de omgeving van de woning. De tuin biedt uitzicht op een kabbelend, klein riviertje en voor privacy hoeven de bewoner en de buren sowieso niet met een schutting van elkaar gescheiden worden. “Maar”, zo vertelt Richard “dat hoort ook zo. Je kan een villa in de Kempische stijl een prachtig interieur geven, maar als het gebouw op zichzelf niet de ruimte krijgt om de ruimte in te nemen, komt het ontwerp alsnog niet tot zijn recht. Maar deze omgeving lijkt erop gemaakt om de ruimte geven die een project als dit verdient.”


Leefruimte

Kempische stijl, Interieurontwerp, Visie BV, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Interieurarchitect

De keuken 

De woning is zeker niet klein, maar doet nog ruimer aan dan hij is. Het mooiste voorbeeld hiervan is de keuken. De loopgangen zijn bewust niet meer dan een meter breed gemaakt, het lichtplan is erop afgesteld om een warme sfeer te creëren en de natuurlijke lichtinval door de ruime ramen en hoge plafonds doet ook hier zijn werk. Maar wat zeker ook opgemerkt mag worden, is dat er vanuit de bovenverdiepingen recht op de keuken gekeken kan worden, door de balustrades die zijn aangebracht. Dat maakt de keuken tot een zeer centrale ruimte in huis en geeft het geheel een unieke aanblik. “Ik loop regelmatig door de keuken, in zoverre omdat er altijd wel een route is die door of naar de keuken leidt,” zegt de bewoner. “Het is ook een heerlijke plek om te vertoeven. Als er gasten zijn en de sfeer is wat losser, dan is de bar ideaal, maar de eettafel leent zich ook voor een goed etentje en samenzijn. De mensen lopen wat dat betreft ook af en aan tussen die twee. Mijn woning is sowieso afgestemd op het feit dat erin geleefd mag worden, maar in de keuken zie je dat met name terug.” 


Bovenverdieping

Kempische stijl, Interieurontwerp, Visie BV, The Art Of Living

De mainsuite en suite  

Een belangrijk punt bij het ontwerpen van de woning was dat die levensloopbestendig moest zijn: een huis waar je echt tot rust kan komen. Dat is te zien in het design van de woning: er wordt gebruik gemaakt van baksteen, licht hout en andere natuurlijke materialen. Slechts af en toe wordt dat patroon doorbroken met een enkele zwarttint. Maar niet alleen het design is gemaakt op ontspanning en gemak. De mainsuite is een heuse en suite, inclusief een wand voor een televisiescherm waar je al badend naar kan kijken. Een tussenwand is het enige wat het bed en het bad van elkaar scheidt, waardoor alles als een mooi, open geheel aandoet. Tegelijkertijd is de indeling ook zodanig dat het slaapgedeelte en het badgedeelte hun eigen plek hebben. Dat laat de en suite uitstralen dat er alle ruimte s om te ontspannen en alles wat je daarvoor nodig hebt ook binnen handbereik is. 

 

De Piazza 

Om het concept van de Kempische indeling eer aan te doen, is er een ruimte in huis die de bewoner de ‘piazza’ noemt: het is een soortement binnenplaats. Er staat onder andere een enkele fauteuil, een bijzettafel en een opvallende pauw in de hoek als decoratie. De bewoner geeft aan: “Het is niet meteen de plaats waar ik het meest zit, maar ik vond het wel fijn om een ruimte te hebben die enigszins een ‘doorloop’ kon geven en de ruimtes van het huis met elkaar kon verbinden, zonder dat alles heel strak van de ene ruimte naar de andere overliep. Daar is een ruimte als deze dan erg geschikt voor. Er is ook expres in deze ruimte met wat opvallendere kleuren gespeeld, zoals met de groene plantenwand. En natuurlijk draagt de pauw ook zijn steentje bij. Je kan een schilderij ophangen, maar een pauw neerzetten is toch net een andere manier van spelen met de kleuren en de inrichting van een ruimte. 

Fotografie: Dré Wouters