Ruimtelijke beleving schuilt in de details

Maas Architecten

Eigenzinnig, eigentijds en altijd op maat. Zo laat de architectuur van het in Lochem en Zeist gevestigde bureau Maas Kristinsson Architecten zich omschrijven. Door inventieve oplossingen komen ontwerpen tot stand die in de context passen. Factoren, zoals bezonning, windrichting, uitzicht en de omgeving, maar ook de wensen van de opdrachtgever worden samengevoegd in een ontwerp dat tot leven komt. Voor een gezin dat aan de rand van een Noord-Brabants dorp wilde wonen, ontwierp senior architect Frank Vijftigschild een woning die zowel qua vorm, volume als materialisatie een diepe indruk achterlaat. 


Exterieur

Eigentijdse villa, ruimtelijk, Maas Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Maas Architecten

Een villa geënt op haar omgeving  

Ontwerpen is net als componeren: verschillende factoren smelten samen in  een  geheel  dat  klopt.  Wanneer  een  compositie  zo  goed  geslaagd  is,  wordt een ontwerp niet slechts een ontwerp, maar een beleving. Een van deze factoren is de kavel. “Toen ik de kavel voor het eerst bezocht, viel me een aantal punten direct op”, vertelt architect Frank Vijftigschild. “De kavel is breed, maar niet diep, en aan de overzijde liggen een natuurgebied en de doorgaande   weg   die   deze   woning   van   het   natuurgebied   scheidt.   Bovendien  ligt  de  voorzijde  van  de  kavel  hoger  dan  de  achterzijde.” Kortom: plus-, maar ook minpunten. Om van al deze factoren een compositie te maken waarbij de nadelen in   voordelen   veranderen,   ontwierp   Frank   een   woning   waarvan  de  begane  grond  met  de  kavel  mee  glooit.  Hierdoor ontstond een gevoelsmatig souterrain dat van de straatkant  gesloten  oogt,  maar  dat  aan  de  achterzijde  is  opengewerkt en boven de tuin uit lijkt te zweven. 


Benedenverdieping

Eigentijdse villa, ruimtelijk, Maas Architecten, The Art of Living

Warmte en geborgenheid  

Bij binnenkomst sta je dus eigenlijk, zonder het direct te beseffen,   in   een   gevoelsmatig   souterrain.   Het   licht   stroomt de entree binnen via de vide, die helemaal tot aan de bovenste verdieping reikt en waarin het  trappenhuis is verwerkt. Door de meerkleurige houten wandbekleding straalt de hal warmte en geborgenheid  uit.  Gecombineerd  met  de  sfeerverlichting  geeft  het  interieur het aardse gevoel van een souterrain perfect weer. Op deze benedenverdieping bevinden zich onder meer de toegang tot de garage, een lift die alle verdiepingen met elkaar verbindt, een thuiskantoor, een toilet,  een  gastenkamer  met  eigen  badkamer  en  een  sportruimte  met  sauna. Op de benedenverdieping kan de dochter zich terugtrekken in haar eigen bubbel. Ze heeft er haar slaapvertrek met en-suitebadkamer, dat ze geheel naar eigen smaak heeft ingericht. Om één lijn in het inte-rieur te houden, komt het walnotenhout van haar roomdivider ook terug in de suite van de  ouders. Het vakantiegevoel is er opvallend aanwezig. Wanneer  ze  de    schuifdeuren  opent,  staat  ze  bovendien  meteen  in  de  tuin, op het  terras met loungehoek, uitkijkend over het zwembad – net als in een privéresort. 


Bovenverdieping

Eigentijdse villa, ruimtelijk, Maas Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Audio & video

Bang & Olufsen Henri Tibosch

Keukenapparatuur

Gaggenau

Gietvloer

DRT Gietvloeren

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Wonen boven de horizon  

De keuze om de woonfuncties niet op de begane grond, maar op de eerste verdieping te situeren, vergt voor sommigen een beetje aanpassings-vermogen.  In  de  meeste  woningen  is  de  begane  grond  immers  de  hoofdverdieping. “Het verhaal van elk ontwerp begint met de vraag: hoe ga je wonen?” aldus Frank. “Het idee om boven te gaan wonen ontstond vrij snel en het hele ontwerp werd eraan gekoppeld. Hoewel je juist boven het  landschap  woont,  ben  je  meer  deelgenoot  van  de  omgeving.  Alle  storende elementen, waarop je als architect geen invloed kunt uitoefenen, zoals straatverlichting en -borden, geparkeerde of voorbijrijdende auto’s, verdwijnen  allemaal  uit  het  zicht,  doordat  je  eroverheen  kijkt.  Ruimtelijke  beleving  schuilt  in  de  details.  Je  beleeft  de  omgeving,  en  dus  ook  de  woning,  nóg  beter  omdat  je  kijkhoek  breder  wordt.”  De  maar  liefst  zes  meter  hoge  leefruimte  ademt  eigentijdsheid  uit.  De  gietvloer,  die  op  alle  verdiepingen is toegepast, de witte keuken en de vele raampartijen en de dakramen voorzien het woongedeelte van een lichte en luchtige ambiance. Aan  weerszijden  van  het  woongedeelte  bevinden  zich  terrassen.  Het  ochtendterras  aan  de  keukenzijde  biedt  plaats  aan  een  lange eettafel met uitzicht op de tuin; op het avondterras aan  de  kant  van  de  living  vind  je  een  beschutte  en  behaaglijke zithoek. Doordat het dak hier is doorgetrokken kun je ook van de omgeving genieten wanneer het weer je iets   minder   gunstig   gezind   is.   Indrukwekkend   is   de   leefruimte pas echt wanneer je een blik naar boven werpt, waar  de  entresol  met  piano  als  het  dek  van  een  schip  boven het leefgedeelte zweeft. 


Ontwerp

Eigentijdse villa, ruimtelijk, Maas Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Domotica & schakelmateriaal

Gira

Lift

Viking Liften

Eigentijds en eigenzinnig ontwerp  

Van  de  bewoners  kreeg  Frank  alle  vrijheid  om  hun  wensenprogramma in het ontwerp te verwerken; vanuit de  gemeente  was  er  echter  een  streng  eisenpakket  voorhanden. “We mochten enkel natuurlijke materialen gebruiken.  Dakpannen  en  aluminium  kozijnen  vielen  af”, legt Frank uit. “Dan ga je kijken: wat kan wel? Hout, riet… Maar de bewoners wilden een modern huis, dus er moesten ook strakkere materialen aan bod komen. De rieten kap, die aan de linker voorzijde lager doorloopt, hebben  we  gecombineerd  met  leisteen.  Aan  zowel  de  achter-  als  voorzijde heeft de woning kubistische contouren, die de eigentijdsheid en eigenzinnigheid van de woning benadrukken. Als gevelbekleding is er  voor  antracietkleurige  bakstenen  gekozen,  met  op  het  westelijke  terras  een  wand  van  accoyahout,  een  bewerkte  houtsoort  die  zeker  vijftig  jaar  meegaat.”  Wie  rondkijkt,  zal  zien  dat  de  woning  tal  van  contrasten herbergt, zoals licht en donker, open en gesloten, hoog en laag, binnen en buiten. Het zijn net zulke contrasten die prikkelen. De esthetische waarde van een ontwerp ervaar je immers pas ten volste wanneer elk detail klopt. 

Editor: Media team

Datum: 08-12-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Jaro van Meerten