Schone lucht komt binnen, insecten blijven buiten: een plissé hordeur maakt het mogelijk

Het openslaan van de deuren zorgt het hele jaar voor een gezonde luchtverversing in huis en in de zomer voor aanvoer van lekker koele lucht. Met name wanneer het huis in de warme zomerdagen flink opgewarmd is kan het hoog nodig zijn om in de avond, wanneer de lucht buiten afgekoeld is, even wat frisse lucht binnen te laten komen.

Het nadeel hiervan is wel dat je de deur letterlijk openzet voor ongewenste kleine bezoekers: muggen, bromvliegen en ander ongedierte. Soms lijkt het wel of ze bij de deur hebben gewacht en al kort nadat deze openstaan zijn de eerste fladderende ongewenste gasten een bron van irritatie. En hoe langer de deur open blijft, hoe erger het wordt. De deur het hele jaar angstvallig dicht houden is natuurlijk geen optie. Maar er is een manier om die frisse, koele lucht binnen te laten, terwijl ongedierte buiten blijft: een plisse hordeur.

Wat maakt een plissé hordeur zo geliefd?

Een plissé hordeur is een veel gekozen oplossing om lekker te kunnen luchten zonder ongewenste fladderende gasten in huis. Er zijn een aantal redenen voor de populariteit van de plissé hordeuren. Allereerst zijn ze onopvallend weg te werken. Een plissé hordeur werkt met een schuifmechanisme. Daardoor heb je geen last van de hordeur wanneer deze niet uitgeschoven is. Het geplisseerde gaas valt bij het in- en uitschuiven altijd keurig in de plooi en ziet er in het zwart of grijs stijlvol uit wanneer de deur wel uitgeschoven is. Het schuifmechanisme werkt heel soepel, waardoor de deur met één vinger al te openen is.

De deuren zijn gemakkelijk te monteren en voor elke deur geschikt. Wanneer de hordeur gesloten is, sluit het geheel naadloos aan en komen er geen insecten en ander ongedierte binnen. Dat maakt de plissé hordeur tot een geliefde keuze.

Niet alleen insecten worden buiten gehouden

Natuurlijk worden muggen, bromvliegen, wespen en bijen buiten gehouden. Maar wist je dat een hordeur je tegen meer dan alleen insecten beschermd?

Zo nu en dan willen ook veldmuisjes of huismuisjes nog wel eens even binnen piepen, als de deur open staat. Meestal vertrekken ze snel weer als de buit binnen is, maar ze kunnen zich ook definitief in je huis vestigen. Of ze nu voor korte of langere tijd komen, muizen brengen ziekteverwekkers met zich mee en zijn onhygiënisch. We willen ze daarom niet in huis hebben.

Naast muizen, zijn ook pollen gedurende het hooikoortsseizoen voor velen een ongewenste gast. De wind kan pollen soms met grote hoeveelheden naar binnen blazen en als de deuren open staan, kan er bij mensen met hooikoorts daarom een flinke allergische reactie optreden.

Zowel muizen als pollen maken met het fijn geweven gaas van een plissé hordeur geen kans. De deuren kunnen in de zomer dus zonder zorgen open, wanneer er een plissé hordeur is geïnstalleerd.

Een plissé hordeur op maat

Plissé hordeuren zijn geschikt voor zo’n beetje elke deur, omdat ze op maat gemaakt kunnen worden. Voor deuren met een standaardbreedte zijn hordeuren beschikbaar in maten tot 96, 110, 130, 160 of 190 centimeter breed. Maar ook deuren met afwijkende maten zijn uitstekend geschikt om te voorzien van een hordeur op maat. De maten worden zelf opgenomen, waarna ze in de fabriek op maat gemaakt worden. Vervolgens hoeft er niet zelf gezaagd te worden, maar kan het pakket ‘out of the box’ geïnstalleerd worden. Ook openslaande deuren en schuifpuien kunnen van een plissé hordeur worden voorzien.

Is een plissé hordeur voor iedereen geschikt?

Wie als eens een hordeur had, heeft het ongetwijfeld meegemaakt: in een moment van onoplettendheid wordt er door de hond, een kind of gewoon door een volwassene door een dichte hordeur gelopen. En dikwijls overleeft een hordeur dat niet. Een plissé hordeur is door het geplisseerd gaas geschikt voor elk huishouden, omdat het gaas altijd weer terug in de plooi valt. Wanneer er onverhoopt  tegen de deur aangelopen wordt, hoeft deze alleen maar open- en dicht geschoven te worden, waarna het gaas weer keurig in de plooi valt. Ook fijn is dat de deuren zeer licht bedienbaar zijn. Slechts één vinger is voldoende om de deuren te openen en te sluiten, waardoor ze ook voor ouderen of jonge kinderen uitstekend geschikt zijn.

Een schimmelvrij huis met schone lucht

Met een plissé hordeur worden pollen, insecten en ongedierte buiten gehouden, maar wordt frisse lucht juist binnengelaten. Dat is belangrijk, want een huis dient regelmatig geventileerd te worden. Wanneer er te weinig geventileerd wordt kunnen er schimmels ontstaan en blijven virussen langer rondzweven. Door een plissé hordeur te installeren kan de deur zonder aarzeling open gezet worden en zal er makkelijker en vaker geventileerd kunnen worden. En dat is wel zo fijn, want het liefst moeten de deuren en ramen één à twee keer per dag vijftien minuten tegen elkaar open gezet worden om de lucht te verversen.

Zet dus open die deur, laat de frisse lucht erin, en houd ongewenste gasten buiten met een plissé hordeur op maat.