previous arrow
next arrow
Slider

Schuurwoning met raampartijen | Dingemans Architectuur

Introvert aan de voorzijde en extravert aan de tuinzijde.

Aan de rand van een dorp in Noord-Brabant, met uitzicht over eindeloze velden, valt ons oog op een schuurwoning met een archetypische hoofdvorm. De witte schijf die voor de gevel van de villa geplaatst is, is opvallend en de robuuste houten deuren trekken ons naar binnen. De strakke gesloten vormen aan de voorzijde contrasteren met de lichte, open achterzijde. Overal komen de heldere zichtlijnen terug.  Jeroen Dingemans, architect: Een gebouw moet in één keer duidelijk zijn en niet saai worden als je ernaar blijft kijken. Dat is het vertrekpunt en altijd de uitdaging in mijn werk als architect.’’

Warm welkom

De twee eikenhouten deuren trekken direct de aandacht en geven een warm accent aan de strakke witte voorzijde van de schuurwoning. Het licht dat door het smalle verticale raam van de deuren naar binnen schijnt, maakt patronen in de gang en je ziet wie er voor de deur staat. Een ‘gewone’ deurkruk ontbreekt en is vervangen door een uitgefreesd handvat dat heel subtiel in de houten deur is verwerkt. De hal is hoog en staat in verbinding met de vide op de eerste verdieping. Grote dakramen laten veel daglicht binnen en geven aan de entree een ruim en licht karakter. De vrijdragende trap met eikenhouten treden naar de eerste verdieping is een waar kunststuk. Op de eerste verdieping bevinden zich de logeerkamers, de badkamer en de werkkamer met een inpandig dakterras, de loggia. In de hal vinden we de garderobekast voor de jassen, bergruimten en het toilet. Via een vaste trap komen we in de kelder. Hier is de sfeer aangenaam, doordat de ramen van de woonkamer doorlopen tot aan het maaiveld en zo daglicht toelaten in de kelder. De gehele woning is onderkelderd. Er zijn twee vaste kasten boven elkaar geplaatst in de hal en de kelder. Hierdoor is het mogelijk om in de toekomst een huislift te plaatsen.


“De strakke witte schijf voor d villa zorgt voor een spannende gelaagheid”


Heldere looplijnen

Vanuit de hal komen we door een taatsdeur direct in de woonkamer met een fijne hoekbank, relaxfauteuil, grote salontafel, open haard, televisie en geluidsinstallatie. Op de vloer ligt een sfeervol kleed. De schuurwoning is volgens duidelijke looplijnen ingedeeld. Vanuit de woonkamer kunnen we links naar de woonkeuken en de daar achtergelegen gang kijken en rechts naar de masterbedroom.

Schuuwoning met veel raampartijen, Dingemans Architectuur, the art of living.

Met meubelen van Poppels Meubelhuis en de Kalfire houthaard van Graveka uit Diessen kreeg de woonkamer een gezellige uitstraling.

Schuuwoning met veel raampartijen, Dingemans Architectuur, the art of living.

De aluminium jaloezieën, roedes met gordijnen en rolgordijnen voor het dakraam werden geleverd door Decokay van de Wouw.


“We kunnen vanuit de keuken eindeloos over de velden kijken”


Schuuwoning met veel raampartijen, Dingemans Architectuur, the art of living.

Natuurvenster

De grote woonkeuken bevindt zich direct achter de woonkamer en heeft een groot kookeiland van circa vier bij twee meter en een lange eettafel met houten blad en stalen onderstel van bijna dezelfde afmetingen. Het horizontale raam in de keuken is een natuurvenster naar de buitenwereld en als je aan de grote eettafel zit, kun je zowel naar de tuin als over de velden kijken. Het kookeiland heeft een blad van composiet en is voorzien van een inductie kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem en een spoelbak met een Quooker. Het kookeiland is rondom voorzien van kasten en een inbouw afwasmachine. In de hoge kasten naast het eiland vinden we de combimagnetron, stoomoven en koelkast. Aan de zijkant van het eiland staan twee barkrukken zodat je ontspannen gesprekken kunt voeren als iemand aan het koken is. Je kunt er natuurlijk ook een ontbijtje nuttigen. Boven het aanrecht hangt een slank armatuur met verlichting die naar beneden en naar boven kan schijnen. Werk- en sfeerlicht zijn op deze wijze in één lamp samengebracht.

Koweld maakte deze zwevende trap.

Schuuwoning met veel raampartijen, Dingemans Architectuur, the art of living.

Het natuursteen werd geleverd door Michel Oprey & Beisterveld.


“Omdat alle functies op de begane grond gesitueerd zijn, kunnen we hier ons hele leven blijven wonen”


Doordat het huis en het terras hoger liggen dan de tuin, genieten de bewoners van een heerlijk uitzicht.

Onze favoriete schuurwoning

De eigenaars zitten graag op hun terras. “Dit is één van onze favoriete plekken”, vertelt de man des huizes. “Lekker uit de wind en we kunnen de hele tuin overzien. Het is tevens een lichte plek omdat er een glazen plaat in de vloer tussen de loggia en het overdekte terras is geplaatst. Onze tuin hebben we samen met de tuinman vormgegeven en zoals je ziet ligt hij een stukje lager dan ons huis. Omdat alle functies op de begane grond gesitueerd zijn kunnen we hier ons hele leven blijven wonen. We kunnen niets bedenken wat we anders hadden moeten doen. Alles past ons precies. We zijn zeer tevreden over Dingemans Architectuur.”

 

Tekst: Linde ten Broek 
Fotografie: Dré Wouters

____

Meer projecten zien van Dingemans Architectuur?

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media