domotica, prowork, lichtplan

  • Prowork
  • Mastbos 17a
  • 5531 MX Bladel

Sfeervol, comfortabel en zorgeloos wonen | Prowork

Gaat u bouwen of verbouwen? Domotica installeren in een bestaande woning is weliswaar een andere uitdaging dan bij nieuwbouw. Maar in beide gevallen is onze tip: Sta tijdig stil bij de verlichting in en rondom de woning.

Een lichtplan is meer dan verlichting

Een gedegen lichtplan omvat namelijk veel meer dan enkel verlichting, meer dan alleen lampen schakelen en dimmen. Het zou jammer zijn als een bepaalde ruimte, hoek of schilderij onderbelicht blijft. Met het juiste lichtaccent had die kast een prachtig accent in uw interieur kunnen zijn. Klinkt herkenbaar? Door op tijd na te denken over een passend lichtplan kunt u dit voorkomen.

Op tijd betekent in het beginstadium van het ontwerp van de bouw of verbouwing. Waarbij het ontwerp van de elektrotechnische installatie niet onderschat mag worden. Hoe eerder bekend is welke verlichting u op welke plaats wenst, hoe beter daar tijdens het bouwproces rekening mee gehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan uitsparingen in plafonds en het leggen van leidingen.

Een goed lichtplan voorkomt latere teleurstellingen. Verlichting is niet alleen sfeerbepalend, het dient ook functioneel te zijn. Bedenk hoe u gebruik gaat maken van de verschillende ruimtes en wat u daarbij belangrijk vindt. Meestal kan een binnenhuisarchitect, een verlichtingsspeciaalzaak of de betere elektrotechnisch installateur u hierbij adviseren en helpen.

Even schakelen?

Traditioneel bedienen van armaturen betekent vaak een hele rij aan schakelaars en dimmers op de muur. Je bedient elk armatuur afzonderlijk. Deze rij schakelaars is ook te vervangen door slechts 1 schakelaar of bedieningspaneel. Daarmee bedient u niet alleen alle verlichting maar bepaalt u ook de sfeer. Daarnaast bedient u ook nog het klimaat in de woning, terrasverwarming en audio! We spreken in dit geval over domotica en dat geeft een extra dimensie aan het woongenot en bedieningsgemak.

domotica, prowork, lichtplan

Domotica

Domotica maakt een woning slim en dat geeft niet alleen meer sfeer, maar zorgt ook voor meer wooncomfort en veiligheid. Bovendien draagt het bij aan de duurzaamheid van de woning. 

• Zodra iemand een ruimte betreedt en de schemer is ingevallen gaat de verlichting subtiel aan. Voldoende om de persoon de weg te wijzen. Wilt u een andere lichtsfeer dan kiest u een lichtscene via het bedieningspaneel aan de wand of via de app op uw smartphone.

• Nooit meer zoeken naar een lichtschakelaar in het donker, nooit meer onnodig verlichting laten branden. Tijdens een nachtelijk bezoek aan het toilet wordt u automatisch begeleid door subtiele verlichting. Uw partner slaapt gerust verder.

• U heeft de woning laten weten dat u niet thuis bent. Er verschijnt een indringer in de tuin. De woning heeft hem al gesignaleerd en zet hem automatisch vol in de spotlights. Indien gewenst kan dit versterkt worden met een geluidssignaal. De indringer zal zijn heil elders zoeken en u geniet zorgeloos verder van uw etentje.

• Er ontstaat brand in de woning. De rookmelders slaan alarm én de woning schakelt automatisch alle verlichting in huis aan op volle sterkte. Eventuele rolluiken gaan omhoog en elektrische sloten worden ontgrendeld. Zodat u makkelijk en snel de buitendeur kunt vinden.

Tekst: Prowork
Fotografie: Prowork

____

Een veilig huis, Prowork, the art of living

____

Meer projecten bekijken van Prowork?