Sfeervol wonen in een monumentaal pand | Barry Broekhuijse Bouwkunst

Midden in het centrum van het Utrechtse dorp Harmelen is een voormalig kaaspakhuis uit 1888 volledig gerenoveerd en herbestemd tot prachtig woonhuis. We mochten binnenkijken in het zeer smaakvol gerenoveerde en ingerichte pand, waarin oude muren zichtbaar zijn gemaakt en de originele klinkervloer uit de 19e eeuw is hergebruikt. Barry Broekhuijse, architect en man des huizes, renoveerde het monumentale pand tot een sfeervol, modern woonhuis met veel oog voor detail en gebruik van authentieke, ruwe elementen uit de periode dat het kaaspakhuis werd gebouwd. Het is een monumentaal pand met een bijzondere historie, maar met een uitzinnige eindbestemming.

Wandobject: Jan Verschueren / Sille Gallery.

Barry Broekhuijse | Bouwkunst, the art of living

Parketvloer (Zwart):Gerard de Jong Schilderij: Lydia van Domburgh / Sille Gallery. Salontafel (Blauwstaal): Remy Meijers Interieurarchitectuur.

Verlichting, Domotica: Lightboxx. Beveiligingsadvies: Van Herpen Beveiligingsadvies. Haard: Het Open Haarden Huys. Achtergevel (pui): Bermon Raamwerk. Schilderwerk: Schildersbedrijf Chris Broekhuijse. Eetkamerstoelen: Remy Meijers Interieurarchitectuur.

Natuursteen: Schoenmakers Natuursteen.

 

Vloer uit 1888

Zodra je bent bekomen van de indrukwekkende originele buitenzijde van het rijksmonument, kom je in een royale hal waar de vloer direct opvalt. Barry: “Bij het laten slopen van de bestaande vloer kwamen op sommige plaatsen deze originele vloerklinkers tevoorschijn. We vonden deze zo karakteristiek voor dit pand, dat we deze uit de vloer hebben verwijderd en later, in hetzelfde legverband in de entree terug hebben laten plaatsen. Het is ruw, levendig materiaal en daar houd ik erg van.” En dat is te zien in de hele woning.

Raamdecoratie: VallenLiving Interieur en Design.

Architect: Barry Broekhuijse Bouwkunst.

 

Kunst

In samenwerking met Tamara Sille van Sille Gallery uit Oudewater zijn de kunstwerken zorgvuldig gekozen, passend binnen een monumentaal pand. In de nis van de gang staat een stoer bronzen steenbok van kunstenares Edith Stoel. Boven de bank hangt een schilderij van Lydia van Domburgh. Het kunstwerk in de gang van schroot en keramiek is in opdracht vervaardigd. Na advies en ideeverwerking over plaatsing en materiaal door Sille Gallery heeft een van haar kunstenaars Jan Verschueren (BE) een prachtig 3D-wandobject gemaakt dat bij binnenkomst de eigenheid en authenticiteit van de rest van de woning benadrukt.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Dré Wouters

____
Wil je meer zien van Barry Broekhuijse Bouwkunst?