• Prowork
  • Mastbos 17a
  • 5531 MX Bladel

Slimme woning met domotica | Prowork

Hoe handig is het om elektronische apparaten in je woning te koppelen aan elkaar? Dat zorgt pas voor ultieme luxe en gemak. Denk bij elektronische apparaten aan de verlichting, het klimaat, de zonwering, het beveiligings- en audiosysteem etc. Met een domotica systeem van Prowork tover je je huis in een handomdraai om in een slimme woning.

Hier vind je meer info over de bedieningsmogelijkheden van domotica

Hoe werkt domotica?

Normaal gesproken bedien je ieder apparaat met een apart systeem. Je loopt bijvoorbeeld naar de lichtknop om de hanglampen boven de eettafel aan te zetten. Je loopt naar de thermosstaat om de temperatuur aan te passen. Met een domoticasysteem is dat net even anders. Door gebruik te maken van sensoren en eenvoudige commando’s, weet de woning wanneer jij als bewoner thuis bent en wat je wil dat de apparatuur doet. Met behulp van schakelaars, bedieningspanelen, of via je telefoon of tablet kan het domoticasysteem bestuurd worden. Zo kan je alles besturen vanaf één apparaat.

Verlichting met domotica

Normaliter bedien je met een reguliere schakelaar één lichtbron. Een “slimme schakelaar” heeft de mogelijkheid om een hele lichtsetting te bedienen in plaats van één lichtbron. Je kiest dan niet voor veel of weinig verlichting, maar voor een bepaalde scene. Bijvoorbeeld tv kijken, dineren, lezen etc. Afhankelijk van je keuze past de verlichting zich dan in de hele ruimte aan. Daarnaast heb je de optie om het domoticasysteem zo in te stellen dat verlichting automatisch aan gaat wanneer er iemand in de ruimte aanwezig is.

Domotica via je telefoon of tablet

Voor een snelle actie is de bediening via een tablet of telefoon erg handig. Zet even snel de lamp aan of kijk wie er voor de voordeur staat. Toch kan het ook fijn zijn om ook te kiezen voor een aanvullend bedieningspaneel aan de wand. Op die manier kan iedereen, ook zonder een aangesloten tablet of telefoon, het domoticasysteem bedienen.

Schakelmateriaal

Net zoals je gewend bent van regulier schakelmateriaal, heb je verschillende mogelijkheden in kleuren, materiaalsoort, vormgeving en gebruikersgemak. Zo kan je jouw domoticasysteem helemaal aanpassen op de sfeer in jouw huis.

 

Tekst: Redactie The Art of Living Online
Fotografie: Prowork

____

Een veilig huis, Prowork, the art of living

____

Meer projecten bekijken van Prowork?