Spectaculair penthouse-interieur met panoramisch uitzicht

Bureau Fraai

Een parel nabij de Nederlandse kust: een penthouse in een voormalig kantoorgebouw met spectaculair uitzicht en een uniek interieur. Niet in het minst dankzij de inspanningen van architecten Rikjan Scholten & Daniel Aw van Bureau Fraai, die over ieder detail nadachten en een tot in perfectie uitgewerkt interieur creëerden voor het 300 m2 grote casco penthouse. Door een plattegrond zonder wanden, maar met vrijstaande eikenhouten volumes, komt het panoramische uitzicht op zee en stad prachtig tot zijn recht.


Leefruimte

Uitzicht, penthouse, Bureau Fraai

Alle leveranciers van de leefruimte

Gietvloer

Senso gietvloeren

Vrijstaand bad

JEE-O

Architect

Bureau Fraai

Stalen deuren

De Rooy Metaaldesign

Maak kennis met het panorama

De eerste stappen in dit penthouse leiden al snel tot een kennismaking met het weidse uitzicht via de zichtlijnen naar de grootste glazen pui die het penthouse rijk is. Het op de kop van het appartementengebouw gelegen penthouse heeft maar liefst aan drie zijdes uitzicht via grote glazen puien. Hierdoor zijn de lichtinval en het uitzicht overal oogverblindend fraai. Daniel Aw, architect en mede-eigenaar van Bureau Fraai, vertelt: “We ontwerpen gebouwen en interieurs die passen bij de identiteit van de locatie en de bewoners. Voor dit casco penthouse zijn we gevraagd om het volledige interieur te ontwerpen. We houden van verfijnde, perfect gedetailleerde en doordachte ontwerpen, zonder daarbij een specifieke stijl aan te houden. De opdrachtgever en de locatie zijn immers leidend en elke opgave vraagt om een andere oplossing. In dit geval hebben we een ontwerp gemaakt met vrij in de ruimte geplaatste volumes zodat de gevels altijd vrij zijn. Het unieke uitzicht naar drie zijden wordt zo benadrukt: je hebt overal zicht op of een doorkijk naar een glazen pui en zo zicht op de zee, de skyline van de stad of allebei.

Vrijstaand en verbonden

De verschillende vrijstaande eikenhouten volumes lopen niet helemaal strak door tot aan het plafond en/of de vloer, zodat het lijkt alsof ze zweven in de ruimte. Ze herbergen diverse privéfuncties zoals een kantoorruimte, sauna met zicht naar buiten, walk-in-closet en-suitebadkamer. Bovendien zorgen de volumes voor een scheiding tussen de woon- en verkeersruimtes en de masterbedroom en gastenkamer. Daniel: “Desgewenst kunnen de ruimtes van elkaar afgescheiden worden door stalen schuifdeuren met glas. We hebben deze geheel geïntegreerd in de houten volumes. Rolgordijnen en schuifdeuren zonder glas kunnen de slaapkamers afsluiten van de rest van het penthouse. Alle zonwering is ook volledig geïntegreerd in de plafonds. We hebben overigens alles in het penthouse met elkaar uitgelijnd door steevast in een ritme van dertig centimeter te ontwerpen. Dit betreft de ruimte tussen de eikenhouten latjes, maar een doorgang tussen twee volumes is bijvoorbeeld negentig centimeter.” Deze consequent toegepaste maatvoering benadrukt het uitgekiende, nauwkeurige ontwerp van Bureau Fraai. De ontworpen gemeenschappelijke ruimtes liggen aan de kopse kant, met een woonkamer, woonkeuken en media-loungeruimte die in verbinding staan met de onder landschapsarchitectuur ontworpen buitenterrassen. Het groen van deze terrassen en die in het penthouse zijn onderdeel van de natuurlijk uitstraling van het ontwerp.


Bovenverdieping

Uitzicht, penthouse, Bureau Fraai

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Stalen deuren

De Rooy Metaaldesign
Uitzicht, penthouse, Bureau Fraai

Opgeruimd ontspannen op niveau

De bewoners wilden graag een rustig interieur. Met die wens in gedachten ontwierp Bureau Fraai een neutrale basis met lichtgrijze wanden, vloeren en plafonds en bracht dit in balans door het gebruik van licht eikenhout met verfijnde latjes. De exclusieve gietvloer heeft een natuurstenen look. “Het eikenhout van de vrijstaande volumes aan de zeezijde geeft een natuurlijk gevoel en refereert aan kleuren van het strand en de duinen. Het koelere grijs van de woonkeuken en de mediaruimte passen juist bij de stad”, licht Daniel toe. De woonkamer bestaat uit een object op zich met een zitgedeelte op een podium eikenhout, dat zo optimaal het uitzicht naar buiten ondersteunt over de balustrade heen. Hetzelfde eikenhout is op maat rondom de modulaire bank geplaatst als opbergruimte en doet ook dienst als side table en een extra werkplek. De ronde vormen van het meubilair komen terug in de ronde afwerking van de eikenhouten volumes, die zo een zachte, vloeiende belijning geven aan het geheel. Achter het zitgedeelte is het bijna vijf meter hoog en kun je de eikenhouten trap naar de daar gecreëerde entresol nemen. Daniel: “We hebben deze entresol met inbouwkasten ontworpen zodat hier alle spullen opgeruimd kunnen worden, zonder dat deze ruimte en zicht innemen in de rest van het penthouse.


Wellness

Uitzicht, penthouse, Bureau Fraai

Alle leveranciers van de wellness

Riant maatwerk

De woonkeuken is riant van afmeting en is ontworpen met een kookeiland en een wand die verder doorloopt en als het ware ook vrijstaat in de ruimte. De twee kunstwerken nemen een prominente plek in en passen perfect bij de Hollandse kust en lucht. “De woonkeuken moest ruim zijn met een grote eettafel om altijd gasten te ontvangen. We hebben deze tafel op maat ontworpen laten maken door interieurbouwer die ook alle eikenhouten volumes maakte.” Rondom de tafel kan plaats genomen worden op de luxe stoelen in een blauwe kleurstelling die weer past bij de kunstwerken en uiteraard de zee. De keuken heeft een eikenhouten en natuursteenlook werkblad en kasten lichte, strakke fronten.

Lezen, film kijken en muziek luisteren

Een van de wensen van het bewonerskoppel was een bibliotheek voor hun uitgebreide boekencollectie. Daniel: “We hebben hun onder andere gevraagd om aan te geven hoeveel strekkende meter boeken er geplaatst moesten worden. We hebben een meubelontwerp gemaakt, waarbij de boeken ruim geplaatst kunnen worden én er ruimte is uitbreiding van de collectie.” Het ontwerp past naadloos bij het totaalconcept van het interieur met gebogen hoeken op de kopse kanten. De ruimte wordt ook gebruikt om naar muziek te luisteren. Ook films kunnen hier uitstekend bekeken. Al met al is er een volwaardige gerealiseerd als prominent onderdeel van het schitterende penthouse: een ongetwijfeld geen moment zal vervelen

Editor: Media team

Datum: 28-03-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne bender

Fotografie: Mart Goossens