Split-level penthouse met historische bezieling

Stijl Architectuur

Het rijksmonument de Pontonnierskazerne in Dordrecht is altijd een opvallend gebouw geweest. Het militaire complex is gebouwd in 1720 als generaliteitsmagazijn. In de 200 jaar hierop volgend deed het monument onder meer dienst als hospitaal en werd het in 1868 in gebruik genomen als pontonnierskazerne. Zo is het gebouw in de volksmond dan ook blijven heten. In 1970 is de kazerne door defensie afgestoten, waarna het de functie van een bedrijfsgebouw kreeg. Recentelijk gaf het team van Stijl Architectuur, onder wie architect Rik Holierhoek, het pand een nieuwe bestemming als appartementencomplex waarin de genius loci bezieling geeft aan de woonbeleving.


Ontwerp

Penthouse, architectuur, Stijl Architectuur

Karakteristieke elementen

Niet alleen aan de buitenkant, maar ook binnenin zijn de karakteristieke elementen in ere gehouden. “Er zijn zes luxeappartementen gerealiseerd,” vertelt Rik. “In elk appartement zie je de persoonlijkheid van de bewoners samensmelten met de historie van het gebouw.” Onder het monumentale dak werd plaatsgemaakt voor twee penthouses. Het split-levelpenthouse in deze reportage is er een van. “Het was een mooie puzzel om de woonfuncties op een logische wijze tussen de monumentale constructie van balken en standvinken in te passen én licht te creëren,” herinnert Rik zich, “maar het is gelukt. De constructie drukt een prachtige stempel op de ruimte. Dat we deze eeuwenoude constructie zo waardig in het zicht hebben kunnen houden, maakt mij ongelofelijk trots.”


Benedenverdieping

Penthouse, architectuur, Stijl Architectuur

Unieke indeling

Samen met de bewoners boog hij zich over de indeling. Op de eerste woonlaag vind je de masterbedroom met en-suitebadkamer, de keuken, eetkamer, zithoek en haard. “Oorspronkelijk bestond de gehele tweede woonlaag uit verdieping. Al schetsend zijn we met de bewoners tot het schrappen van een deel van die verdiepingsvloer gekomen. Zo ontstond er een dubbel hoge vide, die het verbindende element van de loft werd,” vertelt hij. “Op de tweede woonlaag zijn de slaapkamers en badkamer van de dochters gesitueerd. Een tweede trap biedt toegang tot het dakterras, dat verzonken ligt tussen zadeldaken en dat een prachtig panoramisch uitzicht heeft over de historische binnenstad van Dordrecht en de Oude Maas.”


Bovenverdieping

Penthouse, architectuur, Stijl Architectuur

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Sanitair

Hotbath

Interieur met lichtplan

Toen de bewoners ook hun volledige interieur inclusief lichtplan wilde laten ontwerpen, raadde Rik hun Kim Overweel van Blended Interieurstudio aan. Kim: “De wens was een sfeervolle en huiselijke woning, maar wel met een moderne uitstraling, die de leidraad heeft gevormd voor dit ontwerp. Om het interieur de juiste sfeer te geven, heb ik gewerkt met houten details en deze op twee manieren verwerkt: met lichte en donkere tinten. Deze details zijn de perfecte tegenhanger voor de grijze basis en de gietvloer.”

Kim nam ook plafond boven de vide onder handen. Niet wit, maar grijs moest het worden – met een nóg intiemere sfeer als resultaat. Ook in de hal is bewust gekozen voor een afwijkende kleur: Dordts blauw, waardoor de standvink én de historie de aandacht krijgen die ze verdienen.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 14-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Jaro van Meerten