Karakteristiek grachtenpand uit 1625

Karakteristiek grachtenpand uit 1625

Mandy Vroegop pakt interieur van authentiek pand aan

De redactie van The Art of Living schuift aan in de salon van een karakteristiek grachtenpand. Het pand is gebouwd voor 1625 en gelukkig zijn er nog vele authentieke elementen bewaard gebleven. Waar dat niet het geval is, zijn ze toegevoegd. Zo staat er in de salon een originele marmeren schouw en zijn de oorspronkelijke balken van het plafond goed zichtbaar.

Waar de bewoners nog waarachtige zaken mistten, voegden zij die toe. Zoals bijvoorbeeld de schouw van Piet Jonker in de eetkamer en de trapleuning, die geïnspireerd is op de trappen uit De Kleine Comedie. Bewoonster Mandy Vroegop, die zelf interieurarchitecte is, liet deze op maat maken door Dokter Interieurbouw uit Barneveld. “Zij zijn echt ware tovenaars en leveren hoogwaardig vakmanschap. Ik vind de trapleuning heel goed gelukt en ben er dan ook zeer blij mee”, aldus Mandy.

Indrukwekkende kunst
Hier en daar hangen kunstwerken van Richard Kuiper. Zo op het eerste gezicht lijken het stillevens die tussen de Meesterschilders in de eregalerij van het Rijksmuseum niet zouden misstaan. Maar als we de details bestuderen, zien we dat de kunstenaar gebruik heeft gemaakt van een digitale fototechniek en in zijn creatie alleen plastic voorwerpen laat zien. Het vertelt ons iets over de tijd waarin we nu leven, waarbij stadsgebruikers al dan niet moedwillig hun rommel achterlaten op de straten en in de grachten.

Woonkamer, stad eclectisch, interieur Mandy Vroegop, lichtinval

Dokter Interieurbouw heeft het maatwerk gerealiseerd.


“Voor een grachtenwoning is dit pand vrij ondiep en breed, waardoor het licht dat van voren en van achteren komt, elkaar goed raakt”


De combinatie van schouw en spiegel is echt een plaatje. Piet Jonker heeft deze geleverd.

Tafel en stoelen van Maxalto, EDHA Interieur

Deze tafel en de opvallende stoeltjes van Maxalto zijn afkomstig van EDHA Interieur.

Serieuze verbouwing
Voor een grachtenwoning is dit pand vrij ondiep en breed, waardoor het licht dat van voren en van achteren komt, elkaar goed raakt. Mandy vertelt dat ze door Snitselaar’s Bouwbedrijf uit Barneveld wel een aantal obstakels uit de weg heeft laten ruimen om nog meer licht in de woning toe te laten. In de keuken is de trap verbreed en een wand verwijderd alsmede in de master bedroom. “Dat hebben we naar eigen idee laten uitvoeren. Mijn man is bouwkundig onderlegd en als Interior Designer heb ik oog voor de inrichting van een woning. Deze oplossingen hebben ons vooral optisch meer ruimte opgeleverd.”

Badkamer, bad,

Stad eclectisch
De stijl van het interieur kenmerkt zich als ‘stads eclectisch’. Het is vooral aangepast aan de locatie en aan het pand zelf. De bijzondere vondsten en persoonlijke smaak van de bewoners maken deze sfeer helemaal af. Zoals het opvallende behang van Kelly Wearstler, de designmeubelen van Maxalto (van Edha Interieur), de kunstwerken die werden gekocht op de Affordable Art Fair en de iconische Spectrum Fauteuil, ontworpen door Gerrit Rietveld.

Binnenplaats bij grachtenpand, tuin

Tekst: Mascha Ekkel
Fotografie: Jurrit van der Waal

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Interieurarchitect, Mandy Vroegop
  • Interieurbouw, Dokter Interieurbouw
    Barneveld | www.dokterib.nl