trapleuning monteren

Stappenplan trapleuning monteren

Je hebt een trapleuning gekocht en nu moet je deze gaan monteren. Hoe werkt dit? Wat heb je nodig? Waar moet je rekening mee houden? Dit zijn enkele vragen die nu bij je opkomen waarschijnlijk. We hopen met deze blog een aantal van deze vragen bij je weg te kunnen halen en je te helpen bij een soepele montage van je trapleuning.

Wat eraan vooraf gaat:

Natuurlijk moet allereerst de leuning besteld worden. Er zijn hierin vele mogelijkheden: recht/gebogen, houtkleurig of witte/zwarte leuningen, verschillende profielen. Daarnaast moeten er natuurlijk leuningdragers gekocht worden. Bij ronde leuningen kies je dan voor leuningdragers met een hol zadel. Voor andere leuningen een vlak zadel. Als laatst is er nog een keuze voor wel of geen smetplank. Een smetplank is een plank achter de leuning. Deze zie je veel terug in oude huizen of huizen waarvan de muren niet stevig genoeg zijn. Als dit allemaal in huis is, dan kun je gaan monteren.

Wat heb ik nodig?

Er zijn een aantal benodigdheden nodig voor het monteren van een trapleuning:

– Trapleuning (verkrijgbaar op Houtcompleet.nl)
– Boor (om de gaten in de muur voor te boren)
– Schroeven (vaak zitten de schroeven voor de muur erbij, maar voor de leuning niet)
– Schroefmachine
– Rolmaat
– Schildersbenodigdheden (leuningen worden meestal niet afgelakt geleverd)
– Eventueel high tack kit (dit kun je gebruiken om de smetplanken tegen de muur te lijmen)

De stappen

  1. De leuning moet ongeveer 80 tot 100 cm hoog hangen. Dit moet je uitmeten voor het begin en het einde.
  2. Smetplank monteren als je die hebt.
  3. De eerste en de laatste leuninghouder monteren. Als je een leuninghouder hebt met een blinde montage dan moet je een gat boren. Over het algemeen is de plugmaat 10, dus moet je een 10 mm boog gebruiken. Controleer dit uiteraard wel voordat je gaat boren. Stop de plug erin en draai de leuninghouder met de stokschroef in de muur. Heb je een leuninghouder die opschroevend is, dan zit de leuninghouder met 3 schroeven vast. Ook hier eerst boren, plug erin en dan de leuninghouder vast schroeven.
  4. Als de eerste en de laatste leuninghouder hangen, dan kun je de leuning hiero leggen. Zo kun je aftekenen waar de andere leuninghouders moeten komen. Heb je een rechte leuning, dan moeten de leuninghouders uiteraard in een rechte lijn omhoog en is niet nodig om de leuning er eerst op te leggen.
  5. Als alles is afgetekend dan ga je alle leuninghouders monteren.
  6. Dan de montage van de leuning zelf. Je plaatst de leuning op de houder en tekent de gaatjes af. Als je een hardhouten leuning hebt dan kun je het beste met een kleine boor eerst de gaatjes voorboren. Bij hardhout is dit niet nodig.
  7. Alle gaatjes gemaakt? Dan kun je de leuningen vast schroeven. Doe dit met een schroef die 2 tot 2,5 cm lang is dan zit hij over het algemeen halverwege de leuning.
  8. Je leuning hangt nu! Je kunt de leuning nu nog aflakken. Dit kan ook voordat je hem ophangt, maar dan is er wel kans dat je de lak tijdens de montage beschadigd.
  9. Je bent nu klaar om de trap veilig te belopen.