Statige herenwoning geüpdatet naar hedendaagse maatstaven

Renovatie – AA Architecten

Wat begon als een renovatie van de keuken en de badkamer resulteerde in de volledige restauratie van dit karakteristieke dijkhuis. De opdrachtgevers vroegen Marinus Wijers van AA+ ontwerpbureau in eerste instantie om kleuradvies, maar het in 1880 gebouwde pand voldeed niet aan de huidige comforteisen, en om er een echt thuis van te maken, waren er wel grotere ingrepen dan enkel een likje verf op de muren of een nieuwe keuken. Marinus begon aan de uitdagende opgave om het monumentaal pand van top tot teen in ere te herstellen. Hij stak dit karakteristieke dijkhuis in een eigentijds jasje, met behoud van authentieke elementen, maar zonder in te boeten op luxe en comfort. 


Exterieur

Renovatie, Herenhuis, AA Architecten, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Ontwerper

AA+ ontwerpbureau

Toch groter dan verwacht  

Marinus weet nog goed hoe het dijkhuis eruitzag toen hij er voor de eerste keer over de vloer kwam. “Het huis verkeerde in zeer slechte staat”, herinnert hij zich. “Het hout aan de topgevels, dakgoten en in de kozijnen was op veel plaatsen rot. Zelfs het dak bleek rot en moest zo snel mogelijk worden vervangen. Maar weinigen durven het aan om zo grootschalig te renoveren, laat staan te restaureren. Want dat is het in feite: je voert niet alleen esthetische aanpassingen door, maar ook technisch noodzakelijke. De opdrachtgevers wilden in eerste instantie veel zelf uitvoeren, maar de werkzaamheden bleken al gauw te groot om er even bij te doen. Ze hebben mij het vertrouwen gegeven om het hele proces te sturen en om een nieuwe indeling en een nieuw interieur te tekenen. We zijn begonnen met het herstellen van de kozijnen en het isoleren van de ruiten door middel van dubbelglas. Daarna hebben we het lijstwerk rondom de kozijnen gerepareerd. Het stucwerk was gebarsten en was aan vervanging toe. Ook de garagedeur is vernieuwd. Zelfs de schoorsteen is in een nieuw jasje gestoken. Het enige wat niet in de oorspronkelijke staat is teruggebracht, is het kleurgebruik, maar dat was al niet meer origineel op het moment dat de bewoners het pand kochten. De voorheen groengrijze kozijnen en spierwitte gevels zijn nu in uitgebalanceerde grijstinten geverfd. Om de boeilijsten mooi uit te laten komen, hebben we ze een paar tinten donkerder geverfd, net als de plinten. Oogt net iets harmonieuzer. De Authentage-buitenlampen naast de voordeur heb ik zelf ontworpen. Deze zijn elk voorzien van een ledkaars die een flikkerend licht geeft.” 


Entree

Renovatie, Herenhuis, AA Architecten, The Art Of Living
Renovatie, Herenhuis, AA Architecten, The Art Of Living

Sfeer van weleer 

De binnenkomst in het tochtportaal is meteen verbluffend. Hier zie je goed hoe de woning nog de monumentale sfeer van weleer ademt, maar ook voldoet aan de hedendaagse comforteisen. “We hebben intact gelaten wat intact gelaten kon worden”, legt Marinus uit, “maar wel sterk rekening gehouden met de menselijk maat. In de hal is het plafond daarvan een goed voorbeeld. Dat hebben we zwart geverfd, zodat de ruimte lager lijkt, maar wel met behoud van alle ornamenten. Ook de marmeren vloeren is origineel.” Aan het einde van de hal bevond zich een dichte deur die toegang verleende tot wat nu de tv-kamer is. Door deze deur te vervangen door een glazen wand is er een lange zichtlijn gecreëerd, stroomt het daglicht rijkelijk de hal in en blijft de tv-kamer een intieme plek om gezellig samen tezijn en een film te kijken. De woongedeelten zijn te bereiken door een van de hoge deuren met sierlijk lijstwerk. 


Eetkamer

Renovatie, Herenhuis, AA Architecten, The Art Of Living

Dordtse kleuren  

Het woongedeelte en suite bestaat uit een voorkamer waarin een wat formelere zithoek is ontworpen. De blikvanger in deze ruimte is de schitterende originele kroonluchter boven de salontafel. De schuifdeuren die toegang bieden tot de achterkamer worden geflankeerd door maatwerkkasten. In deze achterkamer bevindt zich de eettafel. Van de authentieke erker is een knus zithoekje gemaakt. Naast deze eetkamer ligt de eerdergenoemde tv-kamer. “Hier is de sfeer net iets intiemer”, vertelt Marinus. “Net als in de hal is ook in de tv-kamer het plafond zwart. Ook de wanden zijn donker. De helmgrasachtige structuur in het behang geeft de ruimte extra cachet. Bijzonder is dat het frame van de tv is uitgevoerd in een koperkleur. In het gehele woongedeelte zijn de houten vloeren origineel gelaten, maar wel in matte Dordtse antracietkleuren geverfd”. 


Keuken

Renovatie, Herenhuis, AA Architecten, The Art Of Living

Openheid en routing 

Van alle ruimtes heeft de keuken de grootste verandering ondergaan. Daar waar de vorige keuken gekenmerkt werd door felle kleuren en strakke lijnen, ligt het nieuwe in lijn met de rest van de woning: karakteristiek, maar wel volgens de hedendaagse standaarden. Het AGA-fornuis is daarvan een schoolvoorbeeld. Dit super-de-luxe fornuis is van alle gemakken voorzien en oogt modieus op een karakteristieke manier. Hoewel de keuken zo grondig gerenoveerd is, is de witgrijze marmeren vloer in zijn originele staat behouden gebleven. De keuken is geplaatst in een U-opstelling, met een aangebouwde bar en is daarmee dé plek voor een fijn samenzijn. Marinus: “Waar voorheen de afgesloten bijkeuken zat, bevindt zich nu een luxueuze pantry die de keuken aan de overige woonruimtes koppelt. Zo hebben we openheid weten te creëren en verplaats je je gemakkelijk van bijvoorbeeld de koffiehoek in de pantry naar de zithoek in de tv-kamer of naar de bar in de keuken.” 


Badkamer

Renovatie, Herenhuis, AA Architecten, The Art Of Living

Alle leveranciers van de badkamer

Badkamer

Stone Company

Vol verrassingen 

Hoewel de woning een parel op zich is, biedt het souterrain toch wel de grootste verrassing. Hier kunnen de bewoners de hectiek van het alledaagse bestaan achter zich laten en zich verwennen in de wellness. Het luxueuze ligbad of de sauna lenen zich daar perfect voor. De vloer van travertin en de taupe muren van tadelakt – Marokkaans stucwerk – brengen de ziel meteen tot rust. In het souterrain is ook ruimte voor vertier. Er zijn een wijnkelder, aangekleed met wanden van oud metselwerk en een rustieke klinkervloer, en een mancave met een maatwerkbarmeubel met lederen accenten, een vloer in travertin en wanden van grijs kalkverf. Vanuit het souterrain sta je zo in de opnieuw aangelegde tuin. Wanneer je voor de woning staat, oogt ze statig, maar bescheiden in omvang. Dat je je daarin vergist, wordt duidelijk wanneer je de woning aan de achterzijde verlaat en een goede blik op de achtergevel werpt. De wérkelijke grootte en hoogte van het pand laten zich dan pas echt goed zien. Dat maakt eens temeer duidelijk wat voor een veelomvattend project het was om dit monumentale dijkhuis in ere te herstellen. AA+ ontwerpbureau creëerde niet alleen een thuis voor de bewoners, maar ook een visitekaartje voor de omgeving. 

Editor: Media Team

Datum: 16-10-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Wesley Bergen