Wonen aan het water | De Vries en Theunissen, the art of living

Stijlvol wonen aan het water | Architectenburo De Vries & Theunissen

In Noord-Holland staat een volledig verbouwde woning midden in een fantastisch waterrijke omgeving. De bewoners kunnen vanuit huis een grote en kleinere recreatieplas zien en bereiken met hun boot. Architectenburo De Vries & Theunissen toverde deze woning, die oorspronkelijk dateert uit de jaren vijftig, om naar een hedendaagse woning. Stijlvol wonen aan het water heeft met dit project een podium gekregen.

Gietvloer: SENSO. Inrichting en meubilair: Edha Interieur. Interieurarchitect: Evelijn Ferwerda Interior. Keuken- volledig realisatie en ontwerp: Dis Studio / Boffi.

Wonen aan het water | De Vries en Theunissen, the art of living

Haard: Hooijer Haarden & Vloeren.

 

Vakantiegevoel

Wonen aan het water is als jezelf op vakantie wanen: overal zie je watervogels en boten en bewegen mensen zich al suppend over het water. Ondanks de populariteit van dit gebied, hebben de man en vrouw des huizes een prachtige rustige plek aan een stiller, kleiner deel van de plas, waar dankzij een smalle tunnel onder de aangrenzende weg alleen kleinere vaartuigen kunnen komen. Zij kopen het huis al in 2007 en brengen er vervolgens, net als eerdere bewoners, allerlei kleinschalige veranderingen in aan. Na tien jaar besloten ze alsnog de woning compleet te verbouwen.

Totaalafbouw, tegels, natuursteen: Schalkwijk Totaal Afbouw.

Wonen aan het water | De Vries en Theunissen, the art of living

Speels effect met hoogtes

Via de entree stap je het woongedeelte in dat door de bewoners de ‘zomerkamer’ wordt genoemd. Deze ruimte wordt door een schuifpui gescheiden van het riante terras en de plas. Het oorspronkelijke balkenplafond is wit geschilderd en contrasteert mooi met de lichtgrijze muren en gietvloer. Vanuit de zomerkamer kijk je de keuken in, de minst hoge ruimte in huis. Architect Bart Theunissen: “Hier zie je hoe laag de oorspronkelijke woning was, het geeft een knus gevoel en een speels effect met de woonkamers met andere hoogtes.’’ De keuken is voorzien van een moderne eettafel en een kookschiereiland.

Betontegels: Schellevis Beton. Architect: Architectenburo De Vries & Theunissen.

Wonen aan het water | De Vries en Theunissen, the art of living


“De gevel is voorzien van de voor de omgeving zo kenmerkende potdekselafwerking”


Uitzicht op het water

Bart: “In deze meer knusse kamer is een groot horizontaal raam geplaatst, dat oogt als een schilderij dankzij het mooie uitzicht op het water. De andere woonkamer is meer een binnen-buitenkamer door de directe toegang met het terras.” De bewoners noemen de knusse kamer hun ‘winterkamer’, omdat deze in tegenstelling tot de ‘zomerkamer’ niet direct door een schuifpui is gescheiden van de tuin.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender, geschreven voor magazine nr.4 2021
Fotografie: Jurrit van der Waal

____
Wil je meer zien van Architectenburo De Vries & Theunissen?